Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
ΥΠΟΓΕΙΩΣ / Η αντιπολίτευση των ευκαιριών και η ευκαιρία για τη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΓΕΙΩΣ / Η αντιπολίτευση των ευκαιριών και η ευκαιρία για τη χώρα

Θα αφήσω για την οικονομία της συζήτησης στην μπάντα τα πώς και τα γιατί της τραγωδίας στο Μάτι. Πολλά μένουν να φωτιστούν και πολλά να γίνουν, για να μην αποδειχτεί ότι προετοιμάζουμε, ως χώρα, για χιλιοστή φορά, το επόμενο λάθος μας.

Αλλά: Οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, εξαιτίας της τραγωδίας, συνδέονται, και δεν μπορούσε να είναι αλλιώς, με τη μεγάλη εικόνα της μεγάλης αναμέτρησης ανάμεσα στην Αριστερά και στους ακροδεξιούς κυρίως αντιπάλους της. Ανάμεσα στην παράταξη που προσπαθεί, με δυσκολίες, προβλήματα, και λάθη ακόμα, να σπρώξει τη χώρα ένα βήμα μπρος. Και σε όλους εκείνους που προσπαθούν να τη σπρώξουν δυο βήματα πίσω. Ή και ακόμα παραπίσω. Με όλα τα μέσα, από τα οποία εντιμότερο το ψέμα και η τοξική δυσφήμηση.

Και ποια είναι η μεγάλη εικόνα της αναμέτρησης; Από τη δική μας πλευρά, μια δύσκολη ανηφόρα, για να λυθούν κάποια προβλήματα, με έναν δυσκίνητο, συχνά εχθρικό, κρατικό μηχανισμό. Από τη δική τους πλευρά, η ευκολία των ευκαιριών. Ό,τι πάρετε, δύο ευρώ, αρκεί να δαγκώσουμε τον Τσίπρα και την κυβέρνηση. Τα Μνημόνια, για τους μεν, μια βασανιστική διελκυστίνδα με τους δανειστές. Για τους δε, μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν κάθε συμβιβασμό, με κόστος για την κοινωνία. Το "Μακεδονικό", για τους μεν, μια δύσκολη πορεία ώς τις Πρέσπες. Για τους δε, μια ευκαιρία να καταγγείλουν προδοσίες. Και τώρα το Μάτι. Για τους μεν, μια τραγωδία, πάνω από την οποία θα πρέπει όλοι να σκύψουν, για να δουν τα πώς και τα γιατί. Για τους δε, μια ακόμα ευκαιρία.

Έτσι πάει το πράγμα. Και μια στιγμή μόνο να ξεχαστούμε, μια στιγμή να πιστέψουμε ότι είναι δυνατόν τα πυροβόλα τους να σιγήσουν, εν ονόματι της πατρίδας, της κοινωνίας, της δικαιοσύνης, της αλήθειας, θα μας πάρει και θα μας σηκώσει. Όταν το σκότος που έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της ενημέρωσης κατασκευάζει οχτάστηλα για κυβέρνηση προδοσίας χθες και κυβέρνηση δολοφόνο σήμερα. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παραδοθεί στην ακροδεξιά υστερία. Όταν στην προπαγάνδα τους κάνουν λόγο για «απολειφάδια του '49», και «θρασίμια», κλείνοντας το μάτι στους ναζί. Τότε είναι φανερός και ο αντίπαλος, είναι φανερά και τα μέσα του, είναι φανερός και ο στόχος του.

Δεν πρόκειται για μάχη επικοινωνίας, προπαγάνδας, λέξεων. Το διακύβευμα είναι απείρως δυσκολότερο. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να στηριχτεί και να πετύχει. Πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία και το έργο της. Πρέπει να αποδειχτεί άξια όλων εκείνων που έδωσαν τα πάντα για να έχει όχι η Αριστερά, αλλά η χώρα, μια ευκαιρία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL