Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Με ευθύνη του υπ. Περιβάλλοντος δημιουργείται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων / Μπουλντόζες και ρήξεις για να μην υπάρξει ξανά τέτοια τραγωδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ευθύνη του υπ. Περιβάλλοντος δημιουργείται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων / Μπουλντόζες και ρήξεις για να μην υπάρξει ξανά τέτοια τραγωδία

Τις πληγές της μετράει η χώρα, μια εβδομάδα σχεδόν μετά τη φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της περισσότερους από 80 νεκρούς. Μια εθνική τραγωδία χωρίς προηγούμενο μας γέμισε απέραντη θλίψη, πόνο και οργή. Ανέδειξε όμως, παράλληλα, με τον πιο φρικτό τρόπο τις παθογένειες και τις εγκληματικές στρεβλώσεις, οικιστικές, περιβαλλοντικές, χωροταξικές, που αναπτύχθηκαν και κυριάρχησαν εδώ και δεκαετίες.

Πέφτουμε από τα σύννεφα; Φυσικά και όχι. Είναι κοινό... "μυστικό" πως σχεδόν όλη η παραθαλάσσια Αττική έχει δομηθεί πάνω ακριβώς στην ίδια λογική της αυθαιρεσίας, της καταπάτησης αιγιαλών και δασών με οικισμούς - παγίδες. Παγίδες που μπορούν από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνουν θανατηφόρες, είτε στη Μάνδρα είτε στο Μάτι. Πολλώ δε μάλλον όταν αντιμετωπίζουν φαινόμενα τόσο ανεξέλεγκτα και σπάνια όσο η φονική πυρκαγιά της Δευτέρας που κατέκαψε δεκάδες χιλιόμετρα μέσα σε ελάχιστη ώρα, με ταχύτητα που άγγιζε ακόμη και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ οι άνεμοι ξεπερνούσαν τα 10 μποφόρ. Όλοι οι ειδικοί άλλωστε, σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμφωνούν πως κανείς κρατικός μηχανισμός σε καμία χώρα δεν θα μπορούσε να ελέγξει τη φονική δύναμη της φωτιάς.

Ανοιχτή πρόσκληση για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου

Ήδη από την Τετάρτη η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο στήριξης και αρωγής των πυρόπληκτων και εκείνων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στις φλόγες, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει άμεσες ενισχύσεις, φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις αλλά και ρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών και επιχειρήσεων. "Στη βάση αντιπλημμυρικού, αντιπυρικού και χωροταξικού σχεδιασμού, με την ευθύνη των αρμόδιων Αρχών και υπουργείων", όπως διευκρίνιζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ανακοίνωση των μέτρων.

Και εκεί ακριβώς είναι η ουσία του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα, για να μην υπάρξει ξανά τέτοια τραγωδία, κάτι που προϋποθέτει γενναίες και ριζικές τομές, που με τη σειρά τους απαιτούν συγκρούσεις, ακόμη και πολιτικό κόστος. Από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε όλους, επιστημονικούς φορείς, πανεπιστήμια, ειδικούς, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, να συμβάλουν στην τάχιστη εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου που θα αντιμετωπίσει επιτέλους τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών.

Άλλωστε, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο πρωθυπουργός της χώρας αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την πολιτική ευθύνη, ενώ και οι όποιες ευθύνες θα καταλογιστούν όταν πια η διαδικασία της αναζήτησης αγνοουμένων και της συνολικής καταγραφής της καταστροφής έχει ολοκληρωθεί.

Μπουλντόζες και σύγκρουση με τα συμφέροντα

"Αν χρειαστεί να 'σπάσουμε αυγά', να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια και με μέτρα-ασπιρίνες και μεγάλα λόγια να περιμένουμε άβουλοι την επόμενη τραγωδία", υπογράμμιζε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας στην ουσία του το αναγκαίο πλαίσιο για την επόμενη ημέρα. Και είναι αυτό το πλαίσιο εντός του οποίου οφείλει να τοποθετηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και συνολικά το πολιτικό σύστημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η όποια κριτική, το όποιο αίτημα για καρατομήσεις υπουργών, υπηρεσιακών ή αυτοδιοικητικών παραγόντων, καμία υπηρεσία δεν προσφέρει στη χώρα μπροστά σε μια εθνική τραγωδία, παρά μόνο μικροκομματικά οφέλη. Πάνω μάλιστα σε αποκαΐδια και δεκάδες νεκρούς συνανθρώπους μας.

Συνολικός χωροταξικός και πολεοδομικός ανασχεδιασμός

Η κυβέρνηση λοιπόν αναμένεται να προχωρήσει αποφασιστικά και τάχιστα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σε έναν συνολικό ανασχεδιασμό, χωροταξικό και πολεοδομικό, με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Αυτό σημαίνει δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, ανοιχτή πρόσβαση στις παραλίες και ένα σχέδιο που να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, με αυστηρούς αντιπλημμυρικούς και αντιπυρικούς όρους. Και αυτό, φυσικά, δεν αφορά μόνο το Μάτι αλλά δεκάδες περιοχές στην Αθήνα και στην ευρύτερη Αττική. Ήδη από την Παρασκευή η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου έδωσε εντολή για κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών πάνω σε ρέματα στις πληγείσες περιοχές, ενώ ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε πως ξεκινά έλεγχος όλων των πολεοδομικών αδειών στο Μάτι, υπογραμμίζοντας πως "θα γκρεμίσουμε όπου χρειαστεί", συμπληρώνοντας μάλιστα πως "είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί".

Ταυτόχρονα, στόχος της κυβέρνησης είναι στο εθνικό σχέδιο να προβλέπεται η ταχύτατη και ριζική αναμόρφωση και αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, με βάση τις νέες ανάγκες και τους νέους κινδύνους που προκύπτουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Εδώ λοιπόν θα κριθεί στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα, όχι απλώς η κυβέρνηση, η οποία, σημειωτέον, παρέλαβε ένα σύστημα γεμάτο στρεβλώσεις, αυθαιρεσίες και εγκληματικές παραλείψεις ως αποτέλεσμα της πελατειακής αντίληψης που στήθηκε εδώ και δεκαετίες στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL