Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Νάσος Αθανασίου, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ: / Ν. Αθανασίου: Τίποτε δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Και δεν θα μείνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νάσος Αθανασίου, βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ: / Ν. Αθανασίου: Τίποτε δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Και δεν θα μείνει

"Τίποτε δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Και δεν θα μείνει" τονίζει στην "Αυγή" σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι ο Νάσος Αθανασίου. Ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι "η κοινωνία είναι βαριά πληγωμένη. Δύο πράγματα οφείλουμε να της προσφέρουμε: καθαρή αλήθεια και καλομελετημένη επανοικοδόμηση".

Ο Ν. Αθανασίου υπογραμμίζει ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας χρειάζεται ενίσχυση, όμως "η πρόληψη, σε ιδιωτικό και κρατικό επίπεδο, είναι η ουσία", ενώ εκτιμά ότι "σε ισορροπημένες κοινωνίες, το περιβάλλον δεν σκοτώνει το μεροκάματο ούτε το μεροκάματο αφανίζει το περιβάλλον. Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη πλάι σε πεύκα, αλλά με σχέδιο και κανόνες που όλοι σέβονται".

Σε σχέση με τη βιωσιμότητα της Αττικής, ο πληθυσμός της οποίας μεγαλώνει συνεχώς, ο Ν. Αθανασίου σχολιάζει ότι "η Αττική δεν μπορεί να σωθεί χωρίς τη δημιουργία δορυφορικών πόλεων γύρω της" θυμίζοντας την παλιότερη πρόταση για έξι τέτοιες πόλεις και προειδοποιώντας ότι "δεν είναι εύκολο, αλλά θα γίνει με το ζόρι και άτσαλα, υπό την πίεση εκρηκτικών γεγονότων, αν δεν γίνει προμελετημένα".

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Όλη η χώρα είναι συγκλονισμένη από τη μεγάλη τραγωδία με τις πυρκαγιές σε ανατολική και δυτική Αττική. Τι πιστεύετε ότι συνέβη και τόσοι άνθρωποι πέθαναν μέσα σε λίγη ώρα στο Μάτι;

Από την τραγωδία αυτή οφείλουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να αντλήσουμε μαθήματα. Το τι προσωπικά πιστεύω δεν επιτρέπεται να απέχει πολύ από τις εξηγήσεις των εμπειρογνωμόνων και των ειδικών επιστημόνων. Εγείρονται ερωτήματα: Γιατί πέρυσι η Πορτογαλία είχε 91 νεκρούς σε δύο πυρκαγιές; Γιατί έως τις 20 του Ιουλίου που διανύουμε η Σουηδία είχε 44 πυρκαγιές σ’ ένα μέτωπο 55 χιλιομέτρων; Γιατί κάηκε το Μάτι; Ποιος και πώς μπορούσε να αποσοβήσει την καταστροφή; Τα ίδια τα θύματα ρωτούν.

Σεβόμενοι τη μνήμη τους καλούμαστε να απαντήσουμε άδολα. Τίποτε δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Και δεν θα μείνει. Η αλήθεια γιατρεύει ακόμη κι εκείνους που την αρνούνται γιατί δεν τους συμφέρει. Η κοινωνία είναι βαριά πληγωμένη. Δύο πράγματα οφείλουμε να της προσφέρουμε: καθαρή αλήθεια και καλομελετημένη επανοικοδόμηση.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβρόσιου, πρέπει να τονίσω πως αγνοεί ο σεβασμιώτατος ότι δεν ήταν οι άθεοι αλλά οι θρησκευόμενοι αυτοί που σταύρωσαν τον Χριστό. Και σας το λέει κάποιος που θρησκεύεται.


* Εκτός από τα μέτρα ανακούφισης που έχουν ήδη εξαγγελθεί, τι άλλο πρέπει να γίνει;

Πρέπει να γονατίσουμε στη μνήμη των θυμάτων. Να υποσχεθούμε στα παιδάκια που χάθηκαν ότι σε λίγα χρόνια τα συνομήλικά τους δεν θα συναντούν αδιέξοδα δρομάκια και εκτός σχεδίου γειτονιές μέσα σ’ ένα μαγευτικό περιβάλλον που "θυμώνει" και σκοτώνει. Να διδάξουμε στα σχολειά την ιστορία του λαβύρινθου με τρόπο που θα ενέκριναν οι πολεοδόμοι. Πώς εκκενώνεται ένας λαβύρινθος;

Σε ισορροπημένες κοινωνίες, το περιβάλλον δεν σκοτώνει το μεροκάματο, ούτε το μεροκάματο αφανίζει το περιβάλλον. Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη πλάι σε πεύκα, αλλά με σχέδιο και κανόνες που όλοι σέβονται.

Ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει και πάλι τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Ολόσωστο. Οι πάντες πρέπει προσεκτικά να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Παλιά, όταν ένα πολεμικό αεροπλάνο χανόταν μαζί με τον χειριστή του σε δυστύχημα, ο διοικητής διέταζε όλη η μοίρα να σηκωθεί στον αέρα. Όλοι οι χειριστές, με πρώτον τον ίδιο, απογειώνονταν. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και τώρα.

* Εκτιμάτε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στο σύστημα πολιτικής προστασίας;

Αν εννοείται να αγοράσουμε περισσότερα drones και να προμηθευτούμε το σύστημα ανίχνευσης αγνοουμένων της Google, συμφωνώ. Αλλά τα συστήματα πολιτικής προστασίας αντιγράφονται και είναι προηγμένα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ακούω ότι οι ΗΠΑ έχουν το λεπτομερέστερο. Ωστόσο, η Καλιφόρνια καίγεται κάθε χρόνο.

Η πρόληψη, σε ιδιωτικό και κρατικό επίπεδο, είναι η ουσία. Κακά τα ψέματα, φωτιές που τρέχουν με άνεμο 120 χλμ. την ώρα, όπως αυτή των Γερανείων, μπορούν να κάψουν και το καλύτερο σύστημα πολιτικής προστασίας, όπως ίσως το αμερικανικό.

* Η Αττική "μεγαλώνει" συνεχώς, τόσο για να στεγάσει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων, όσο και για να φιλοξενήσει όλο και περισσότερους τουρίστες. Πώς μπορεί να γίνει αυτό με βιώσιμο τρόπο, χωρίς η Αττική να ξεπεράσει τα όρια των αντοχών της;

Η Αττική δεν μπορεί να σωθεί χωρίς τη δημιουργία δορυφορικών πόλεων γύρω της. Πόλεων, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων, ελκυστικών για διαμονή και για εργασία στις νέες ηλικίες. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα γίνει με το ζόρι και άτσαλα, υπό την πίεση εκρηκτικών γεγονότων, αν δεν γίνει προμελετημένα.

Παλαιότερα είχαν προταθεί έξι τέτοιες πόλεις που, πλην της ονομασίας τους, δεν θα θύμιζαν τις σημερινές. Το σχέδιο αυτό πρέπει να επικαιροποιηθεί και να εφαρμοστεί παράλληλα με την εφαρμογή ενός περιβαλλοντικού συστήματος νοοτροπίας Αντώνη Τρίτση. Εξίσου επιμένω στη διατήρηση του εναπομένοντος αγροτικού χαρακτήρα της περιοχής.

* Η διάσπαση της χαώδους εκλογικής Περιφέρειας Αττικής ενισχύει τη φωνή των πολιτών της; Τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να ενισχυθεί η φωνή αυτή;

Τον προπερασμένο αιώνα, οι Έλληνες ονόμασαν μια Βουλή τους "Βουλή των δημάρχων". Οι Περιφέρειες πρέπει να μικραίνουν τόσο ώστε να μη συγχέονται τα καθήκοντα του βουλευτή με του δημάρχου. Ο κανόνας τηρήθηκε στην Αττική. Όσο για τη φωνή των πολιτών, ο στόχος κάθε πολιτισμένης κοινωνίας είναι ν’ ανέβει σ’ εκείνο το επίπεδο όπου οι κραυγές δεν σβήνουν τους ψιθύρους της λογικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL