Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Το 15% των ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζουν σε συνθήκες αστεγίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το 15% των ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ζουν σε συνθήκες αστεγίας

Το 35% των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα είναι παιδιά προς οικογενειακή επανένωση με συγγενή τους σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ενώ 15% διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδρασης» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, υπογράμμισε: «Όλοι εμείς οι φορείς είτε είμαστε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί πρέπει να κινητοποιούμε τις τοπικές δυνάμεις κάθε φορά για να στηρίξουμε τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Μετά από πρόσφατη επίσκεψή μου στις δομές ημιαυτόνομης διαβίωσης στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πώς ανταποκρίνονται οι γείτονες της δομής της ίδιας, πώς έχουν αγκαλιάσει αυτά τα παιδιά. Όλα αυτά τα εισπράττουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι κι όλο και πιο πολύ ενσωματώνονται στην κοινωνία που τους έβγαλε το ταξίδι τους. Το επιδιωκόμενο είναι εμείς να τους δώσουμε τις πρώτες βοήθειες αλλά στη συνέχεια να τα ενσωματώσουμε στις κοινωνίες μας. Όλοι δεχτήκαμε με ανακούφιση το Νόμο της Επιτροπείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Τα παιδιά είναι μοναδικά. Δεν είναι αριθμοί, δεν είναι σύνολα, δεν είναι ανώνυμα, είναι με όνομα. Θέλουν εξατομικευμένη φροντίδα, κι εξατομικευμένη ένταξη».

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος της ‘'ΜΕΤΑδρασης'', Λώρα Παππά, επισήμανε: «Είναι προς όφελος όλων και απαιτείται στενή συνεργασία για να τα προστατεύσουμε από την πρώτη μέρα που φτάνουν μόνα τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το σημερινό Συνέδριο, εντελώς τυχαία, συμπίπτει με την ψήφιση, προ δύο ημερών, του πολυπόθητου Νόμου για την Επιτροπεία που αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρώτο βήμα. Τα επόμενα βήματα αφορούν στην εφαρμογή του Νόμου, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο η ΜΕΤΑδραση θα συμβάλλει με την τεχνογνωσία, τα εργαλεία και κυρίως με την εμπειρία, για να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί δεν θα είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά θα συνεχίσει να έχει όνομα και, όπως κάθε άλλο παιδί, θα συνεχίσει να έχει "τον άνθρωπό του" που θα παλεύει καθημερινά στο πεδίο για το βέλτιστο συμφέρον του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL