Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σαφές μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας / "Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαφές μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας / "Πληγή για το ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών"

Η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσερις μήνες χωρίς κατηγορίες στις φυλακές της Αδριανούπολης αποτελεί το πρώτο και κύριο θέμα στην ατζέντα της Ελλάδας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, με το ενδιαφέρον στρέφεται στην πολυαναμενόμενη συνάντηση που θα έχει στις 14.30 το μεσημέρι ο Αλ. Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να θέσει το ζήτημα στο υψηλότερο επίπεδο αφού κατά τη διάρκεια της συνόδου των μελών της Συμμαχίας έκανε λόγο για "πληγή" για το ΝΑΤΟ καλώντας την Άγκυρα να την "επουλώσει" με την επιστροφή των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι "αποτελεί πληγή για όλους μας το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της", υπογραμμίζοντας πως δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως "αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία το γεγονός ότι η γείτονά μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων".

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε πως αυτή η σύνοδος δίνει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη να "επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας". Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον κόσμο "δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας". "Θα καθοριστεί", σημείωσε, "και από τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού που οφείλουμε να έχουμε μεταξύ μας, όπως καταγράφονται στο άρθρο 1 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου". "Αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί στο ΝΑΤΟ", σημείωσε, καταλήγοντας πως "η Ελλάδα θα αγωνιστεί γι' αυτό".

Συνομιλίες με Μέρκελ, Τριντό, Αναστασιάδη

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ο Αλ. Τσίπρας είχε συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η οποία επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, προκειμένου να την ενημερώσει για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών. Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο. Είχε ακόμη επαφή και με τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό.

"Η Τουρκία έχει πιεστεί διεθνώς πολύ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για 'παραλογισμό'" είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μεταφέροντας και το κλίμα που εισέπραξε στις διμερείς επαφές που είχε, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα μας θα παραμείνει βασικός περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας, συνεισφέροντας με τον διαχρονικό, συνεπή και σταθερό ρόλο της στη συλλογική και περιφερειακή ασφάλεια.

"Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2% τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας", είπε και συνέχισε: "Είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ, παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες".

Αναφερόμενος μάλιστα στη συνεργασία με την Τουρκία για το προσφυγικό τη χαρακτήρισε "εξαιρετικά σημαντική" σημειώνοντας ότι δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες αλλά τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια.

Βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες

Ως απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας ανέφερε τη βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες. "Είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει στην -υπό σαφείς όρους και προϋποθέσεις- ενσωμάτωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν αυτό είναι επιλογή των λαών τους" είπε ο πρωθυπουργός.

Προσαρμογή του ΝΑΤΟ στα νέα δεδομένα

Παρατήρησε ακόμη ότι το περιβάλλον ασφαλείας γύρω μας μεταβάλλεται δραματικά τα τελευταία χρόνια και το ΝΑΤΟ οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, "με γνώμονα την ασφάλεια των συμμάχων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σφαιρική προσέγγιση 360 μοιρών".

Διάλογος ουσίας με τη Μόσχα

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, τόνισε πως, "την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν 'διάλογο ουσίας' με τη Μόσχα". Τόνισε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ενός "πλαισίου προβλεψιμότητας μεταξύ μας, που θα αποφεύγει τα ατυχήματα και θα δημιουργεί ένα επίπεδο συνεργασίας για επίλυση κρίσεων", υπογραμμίζοντας πως οφείλει το ΝΑΤΟ να επιμείνει στην εξασφάλιση της ειρήνης στη βάση των Συμφωνιών του Μινσκ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως η Ελλάδα θεωρεί θετική την επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν και εξέφρασε την ελπίδα "να αποφέρει νέες ευκαιρίες για τη σχέση μας, ως Συμμαχία, με τη χώρα αυτή".

Σήμερα η συνάντηση με Ερντογάν

Απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα του πρωθυπουργού

Προφανώς η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών και η ανάγκη σεβασμού της αρχής του κράτους δικαίου καθώς και η άρνηση οποιουδήποτε συσχετισμού με τους οκτώ αιτούντες άσυλο στην χώρα μας θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα που θα θέσει ο Αλ. Τσίπρας στον Τούρκο Πρόεδρο. Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και την παραβατικότητα στο Αιγαίο, με στόχο να ληφθούν πρωτοβουλίες για την απομείωση της έντασης, η οποία, όπως τονίζουν στην Αθήνα, κλιμακώνεται, ιδίως όσον αφορά το θέμα των δύο στρατιωτικών.

Αναμένεται ακόμη να τεθεί η θετική ατζέντα και τα θέματα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως το μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι "να μπορέσουμε να ξαναβρούμε διαύλους επικοινωνίας, να μπορέσουμε να ξαναπατήσουμε σε πιο στέρεο έδαφος σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL