Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
X. Μαντάς: Η ρύθμιση του χρέους δίνει ένα καθαρό διάδρομο για ανάπτυξη, τα επόμενα 15 χρόνια (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

X. Μαντάς: Η ρύθμιση του χρέους δίνει ένα καθαρό διάδρομο για ανάπτυξη, τα επόμενα 15 χρόνια (Video)

Η ρύθμιση του χρέους δίνει ένα καθαρό διάδρομο για ανάπτυξη, τα επόμενα 15 χρόνια στην οικονομία και την κοινωνία τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς στο ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

https://www.youtube.com/embed/zdC4J1EsI28

"Νομίζω πως η συζήτηση θα ήταν πιο ουσιαστική και θα μας έδινε μια πιο πλήρη εικόνα, αν ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωνε στην ομιλία του περισσότερο χρόνο  στην οικονομία (όπως έκανε στη δευτερολογία του). Η επόμενη περίοδος θα έχει δυσκολίες. Παρ όλα αυτά  έχουμε μια διαφορετική κατάσταση και αυτό προκύπτει από τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό δίνει ένα καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 15 χρόνια (μέχρι το 2032) στην ελληνική οικονομία και κοινωνία να αναπτυχθεί. Η συμφωνία στο Eurogroup της 21ης/6 αναφέρει πως αν χρειάζονται επανεκτίμηση τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το 2032, αυτό τότε μπορεί να γίνει.

Υπάρχουν σήμερα δημοσιεύματα στον τύπο ότι ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) εκτιμά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που λήφθηκαν, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και  εκτιμά ότι το συνολικό όφελος των νέων μέτρων θα αγγίξει το 30% του ΑΕΠ. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την καθημερινότητα των πολιτών γιατί μας δίνει μαζί με την επιστροφή των κερδών των ομολόγων, ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Όσο αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα: είναι πράγματι υψηλά. Όταν όμως πιάνεις τον στόχο την πρώτη χρονιά ξεκινάς με καλές προϋποθέσεις τη δύσκολη αυτή προσπάθεια … Ο δημοσιονομικός χώρος που προβλέπεται και θα αποτυπωθεί και στον Προϋπολογισμό του 2019, θα χρησιμοποιηθεί και για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.»

Σε ερώτημα για την προσπάθεια της κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων

«Αυτό το ζήτημα θα κριθεί ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και πως θα προκύπτει η ανάλυση των επόμενων βημάτων. Εννοείται πως πρόθεσή μας είναι να παλέψουμε μέχρι το τέλος για να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, τα οποία (μέτρα και αντίμετρα) είχαν επιβληθεί από την πλευρά του ΔΝΤ για να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Νομίζω στον κατάλληλο χρόνο θα ξεκινήσει η συζήτηση,  και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνει προσπάθεια στο ζήτημα αυτό να έχουμε μια θετική εξέλιξη για την ελληνική κοινωνία.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL