Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Στρατηγικές κουτοπονηριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατηγικές κουτοπονηριές

Ένα εξαιρετικό ιδεάκι win - win είχαν χθες στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., που τελικά άρεσε μάλιστα και στη Νέα Δημοκρατία. Κατέθεσαν πρόταση νόμου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, που είναι προγραμματισμένες για το 2019 μετά από απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η λογική τους είναι απλή: “Άν όντως σχεδιάζετε να μην εφαρμόσετε τις περικοπές, αποδείξτε το τώρα ψηφίζοντας την πρότασή μας. Γιατί, αν αρνηθείτε, ομολογείτε ότι οι περικοπές θα εφαρμοστούν και δημιουργείτε στον κόσμο ψεύτικες προσδοκίες”.

Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση, εν όψει της λήξης του προγράμματος και της εξόδου στις αγορές, βρίσκεται σε διαβούλευση με τους θεσμούς για ακύρωση των μειώσεων. Φοβούνται ότι, αν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση θα το πιστωθεί πολιτικά. Έτσι, με την πρόταση νόμου, πιέζουν επί της ουσίας την κυβέρνηση να διακόψει τη διαβούλευση και να προχωρήσει σε μια μονομερή ενέργεια. Έτσι τρία ενδεχόμενα υπάρχουν:

- Αν η κυβέρνηση πει όχι στην πρόταση νόμου, της “βγαίνουν από αριστερά” ως συνεπέστεροι υπερασπιστές των συνταξιούχων.

- Αν η κυβέρνηση πει ναι, αυξάνουν τις πιθανότητες να τη φέρουν σε σύγκρουση με τους θεσμούς και να προκαλέσουν μια σαφή δήλωση από τους Ευρωπαίους ότι οι περικοπές θα εφαρμοστούν.

- Τέλος, αν η κυβέρνηση πει ναι και η σύγκρουση με την Ευρώπη δεν υπάρξει, πιστώνονται ότι είναι αυτοί που τελικά απέτρεψαν την εφαρμογή των μέτρων. Τρία στα τρία.

Όμως ο φτηνιάρικος καιροσκοπισμός είναι αδύνατον να κρυφτεί. Είναι ορατός με γυμνό μάτι από τεράστιες αποστάσεις. Και αυτό είναι που ακυρώνει οποιαδήποτε έξυπνη ιδέα. Γιατί, αν ήθελαν όντως να μπλοκάρουν τις περικοπές, θα πίεζαν επ' αυτού τον Μοσκοβισί, αντί να του φωνάζουν ότι δεν παίζει τίμια, πριμοδοτεί την κυβέρνηση και ακυρώνει διεθνείς συμφωνίες.

Έκαναν το τεράστιο λάθος να πουν δημόσια ότι ακύρωση των μέτρων δεν τους συμφέρει. Και επειδή όλη η κοινωνία ντράπηκε για λογαριασμό τους, προσπαθούν με την πρόταση νόμου να αποκαταστήσουν κάποιο ίχνος πολιτικού αυτοσεβασμού.

Γι' αυτό, όση κουτοπονηριά και να επιστρατεύσουν, δεν πρόκειται να τους βγει. Απλώς επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο το πόσο σαλτιμπάγκοι είναι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL