Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Υπογείως / Το ήδιστον και το επονείδιστον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογείως / Το ήδιστον και το επονείδιστον

Μπορείς να την πεις και κίνηση που συνδυάζει αρμονικά την πολιτική μιζέρια με την πολιτική ανεπάρκεια. Σε χιλιοστή επανάληψη, με αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου αυτή τη φορά, ο Κυριάκος ζητάει εκλογές. Πιο λογοτεχνικά όμως, να είναι κάπως πιο μελωδική η κασέτα: Το μόνο που έμεινε στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει ημερομηνία εκλογών. Έτσι λέει. Κι από κοντά η σκιώδης αντιπολίτευση της Φώφης. Βαστάτε Τούρκοι τ’ άρματα: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από non papers. Εκλογές εδώ και τώρα. Έτσι είπε αυτή.

Εκλογές, λοιπόν. Αν δεχόταν ο Τσίπρας τη χιλιομπαλωμένη από τις χρήσεις πρόκληση, θα πηγαίναμε στις κάλπες κάπου κοντά στον Δεκαπενταύγουστο. Ωραία εποχή για κάλπες! Ακριβώς πάνω στα μπάνια του λαού. Και λίγες μέρες πριν η χώρα αποχαιρετήσει οριστικά τα κουαρτέτα, τους επιτηρητές και τα Μνημόνια. Έτσι που να μην μένει καμιά αμφιβολία, σε όποιον άκουσε και τον ένα και την άλλη για την τεράστια επαφή τους με την πραγματικότητα. Και το πολιτικό τους κριτήριο. Και την ωριμότητά τους.

Αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος: Είναι με τα καλά τους, όταν ζητούν εκλογές γενικώς, ο ένας εδώ και τρία χρόνια και η άλλη εδώ και κάποιους μήνες; Είναι με τα καλά τους, ακόμα χειρότερα, όταν ζητούν εκλογές τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να βγει στο ξέφωτο; Θέλουν να εκτοξευτούν τα spreads σε μια στιγμή που οι αγορές κοιτάζουν θετικά την Ελλάδα, οι οίκοι την αναβαθμίζουν, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ανακουφισμένοι που τελειώνει η ελληνική περιπέτεια και οι Έλληνες περιμένουν πώς και πώς κάτι να αλλάξει στη δύσμοιρη καθημερινότητά τους;

Κι όμως το διαπράττουν. Μιζέρια και ανεπάρκεια. Μαζί με τοξική εμπάθεια για μια κυβέρνηση που τους χάλασε την ομαλή διαδοχή στην εξουσία. Και, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, τους κόβει τόσο ώστε να καταλαβαίνουν τουλάχιστον τι σημαίνει για την Ελλάδα να στηθούν κάλπες τέτοια εποχή. Αλλά δεν τους νοιάζει. Δηλητηριάζουν το κλίμα, επιτίθενται στην οικονομία, κάνουν μαθήματα -Κυριάκος, le professeur!- στον Μοσκοβισί ξέροντας τη ζημιά που με όλα αυτά προκαλούν. Όχι στον Τσίπρα ή στον Τσακαλώτο. Σε όλους μας. Στην οικονομία. Στην εικόνα της χώρας.

Τι να πεις. Το άρχειν ήδιστον. Αλλά να το διεκδικείς με τέτοιον τρόπο, επονείδιστον...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL