Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Για λίγο ελεύθερο χώρο ανάμεσα στις ξαπλώστρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Για λίγο ελεύθερο χώρο ανάμεσα στις ξαπλώστρες

Καθώς ήδη τρέχει ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού και ορισμένοι έχουμε ήδη πάρει μια πρώτη δόση διακοπών, μπορούμε να καταλάβουμε την επιμονή του Νίκου Ξυδάκη που με ερωτήσεις του στη Βουλή ζητεί μέτρα και βούληση για την προστασία των πολιτών από την επεκτατική τάση μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά χώρου στις παραλίες. Δεν είμαστε λίγοι οι μάρτυρες της φετινής πραγματικότητας, που θέλει ακόμη περισσότερες ξαπλώστρες και ομπρέλες στα τουριστικά φιλέτα των ακτών και λιγότερο ελεύθερο χώρο για τους παραθεριστές που δεν επιθυμούν να πληρώνουν για το δικαίωμα στη θάλασσα και στο κολύμπι.

Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες στη Βουλή ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών να τοποθετηθεί άμεσα με πράξεις και μέτρα έναντι της κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές παραλίες, “όπου επιχειρηματίες επεκτείνουν αυθαίρετα τον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί και αποστερούν -ακόμα και με κατασκευές- τους πολίτες από τον δημόσιο χώρο”.

Γράφει ο Νίκος Ξυδάκης στην ερώτησή του για “το ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας των καταπατητών, αφού η επιβολή ενός συμβολικού προστίμου μετά το τέλος της σεζόν ουδόλως αποτρέπει τον παρανομούντα”, καθώς αυτός “γνωρίζει, αντίθετα, ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, χάρη στις παρανομίες, θα αποκομίσει πολλαπλάσιο όφελος”. Προς επίρρωση λοιπόν των όσων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, ας μου επιτραπεί να καταθέσω την περίπτωση καραμπινάτης παρανομίας αυθαίρετης τοποθέτησης ομπρελών και καθισμάτων σε παραλία της νότιας Πελοποννήσου, για τα οποία ο “πονηρός” της υπόθεσης, αφού έβαλε στην τσέπη τα έσοδα της προηγούμενης καλοκαιρινής σεζόν, έδωσε κάτι ψίχουλα στις τοπικές αρχές ως πρόστιμο και αποχώρησε από την παραλία σαν κύριος, έχοντας μάλιστα το θράσος να εμφανιστεί στις αρχές Ιουνίου στην ίδια παραλία θέλοντας να καταλάβει ακόμη μεγαλύτερη έκταση στην ακτή. Και όλα αυτά κερδοσκοπώντας εις βάρος ενός κόσμου που δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το πώς και το τι ισχύει σε κάθε παραλία.

Ψιλά γράμματα θα πει κανείς μπροστά στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Μόνο που κάποιες φορές στα ψιλά κρύβονται και τα χοντρά λεφτά για κάποιους λίγους που περιμένουν πώς και πώς το καλοκαίρι για να εκμεταλλευτούν και να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των πολλών, είτε φοροδιαφεύγοντας είτε κοροϊδεύοντας ντόπιους και ξένους παραθεριστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL