Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Μετά το τέλος του μνημονίου / Με την κοινωνία στο επίκεντρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά το τέλος του μνημονίου / Με την κοινωνία στο επίκεντρο

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από εκείνες τις συγκλονιστικές ημέρες του δημοψηφίσματος. Τότε που ο ελληνικός λαός απάντησε υπερήφανα στους εκβιασμούς και στις απειλές του διεθνούς αλλά και του εγχώριου οικονομικού και πολιτικού συστήματος που έπαιξε τα ρέστα του για να γίνει πραγματικότητα ο διακαής πόθος της αριστερής παρένθεσης. Η αντιπολίτευση, οι τράπεζες, τα μίντια, οι "εταίροι", τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όλα τα σφυριά χτυπούσαν την κυβέρνηση εκείνη που κατά την άποψη πολλών έκανε "κατάληψη" στο Μαξίμου. Οι "νόμιμοι ιδιοκτήτες" της χώρας πόνταραν στην πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζοντας να διαλύσουν ό,τι είχε απομείνει από την καμένη γη που παρέδωσαν ο Αντ. Σαμαράς και ο Β. Βενιζέλος.

Πήγαν "κουβά" οι τζογαδόροι της καταστροφής

Τρία χρόνια μετά, όσοι τζογάρισαν στην καταστροφή πήγαν... "κουβά". Τρία χρόνια μετά, η παρένθεση που οραματίζονταν πολιτικοί, οικονομικοί και μιντιακοί παράγοντας έχει ξεχειλώσει τόσο που μοιάζει κακό αστείο. Όλοι εκείνοι που φώναζαν "βάστα, ΔΝΤ" από τα τηλεοπτικά παράθυρα, θεωρούσαν ιδεολογικές εμμονές της Αριστεράς την αποκατάσταση της εργασίας πανηγύριζαν με την προοπτική να μην κλείσουν οι αξιολογήσεις και πλάσαραν στο εσωτερικό τις σκληρότερες θέσεις των δανειστών εν μέσω διαπραγματεύσεων, σήμερα βλέπουν με οργή την πραγματικότητα να τους διαψεύδει με πάταγο.

Σήμερα, οι ίδιες δυνάμεις εντός της χώρας παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά. Σε ένα κρεσέντο αντιπολιτευτικής υστερίας που δένει με επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης και οδηγεί ακόμη και σε εναγκαλισμό με την Ακροδεξιά, οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν να δίνουν τον νυν υπερ πάντων αγώνα για να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Την ίδια όμως στιγμή, βρίσκονται απελπιστικά μόνοι σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμη και οι παραδοσιακοί τους σύμμαχοι στην Ευρώπη τους βάζουν στο περιθώριο, μη μπορώντας να παραγνωρίσουν πως η ελληνική κρίση τελειώνει και η Ευρώπη παίρνει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης.

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα

Οι μέρες που ζούμε και το σκηνικό έντασης και fake news που στήνεται θυμίζει εκείνο το καλοκαίρι του 2015. Η εξήγηση είναι απλή: Όσα δεν κατάφεραν να κάνουν οι "επαγγελματίες" των κυβερνήσεων, οι αριστεροί "συμμορίτες", όπως τους αποκαλεί ο Αντ. Σαμαράς, τα πετυχαίνουν. Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ιστορική τομή διότι κλείνει οριστικά τον κύκλο των Μνημονίων, της απώλειας εθνικής κυριαρχίας, της επιβολής των πολιτικών. Παράλληλα, η ρύθμιση για το χρέος προσφέρει μια ανάσα τεράστιας σημασίας για την ελληνική οικονομία δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο που σε συνδυασμό με την ελευθερία κινήσεων στην άσκηση και στη χάραξη πολιτικών ανοίγει ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση των πληγών που άνοιξαν στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας η άγρια λιτότητα και η υποτίμηση της εργασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η αποκλιμάκωση των ομολόγων, η ομοβροντία θετικών μηνυμάτων από τις αγορές και οι έξοδοι που προγραμματίζονται μετά την απόφαση για ελάφρυνση του χρέους συγκροτούν ένα σαφώς θετικό μομέντουμ.

Με την εργασία στο επίκεντρο

Είναι λογικό οι δυνάμεις της συντήρησης και των νεοφιλελεύθερων εμμονών να βρίσκονται σε εμφανή αμηχανία. Η κυβέρνηση που δήθεν θα έφερνε την καταστροφή βάζει τις βάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αλλά κυρίως τα θεμέλια της ανάκαμψης. Και μάλιστα χωρίς νέο Μνημόνιο, δηλαδή την πιστοληπτική γραμμή στην οποία επέμεναν στην Πειραιώς, έχοντας ως βασικό υποστηρικτή τον υπουργό Οικονομικών του Αντ. Σαμαρά και διορισμένο από εκείνον κεντρικό τραπεζίτη. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχει συμφωνηθεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ από τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού. Την ίδια στιγμή, η ανεργία μειώνεται σημαντικά, η εργασιακή κανονικότητα επανέρχεται, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται.

Κι όμως, αλλάζουν...

Ωστόσο ο εφιάλτης της Πειραιώς είναι η δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων στα ήδη ψηφισμένα μέτρα. Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε πάνω από τα κεφάλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης η απόφαση Τσίπρα για πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αν. Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης. Και αυτό διότι επρόκειτο για ψηφισμένο μέτρο στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015, μνημονιακή υποχρέωση για την οποία οι δυνάμεις της Ν.Δ. είχαν στήσει σκηνικό έντασης στα νησιά, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων.

Πόσο μάλλον όταν η ακύρωση ενός μνημονιακού μέτρου έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων κι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη εντός του προγράμματος. Με δεδομένη την ελευθερία κινήσεων που θα δώσει η έξοδος από τα Μνημόνια σε δυο μήνες από τώρα, ο "φόβος" να καταρρεύσει οριστικά και το τελευταίο οχυρό της καταστροφολογίας είναι πιο ορατός από ποτέ. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ψηφισμένη μείωση των συντάξεων από 1.1.2019.

Εμείς θα αποφασίζουμε πώς θα φτάσουμε τους στόχους

Μιλώντας στο Bloοmberg, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως δεσμεύεται για την επίτευξη των στόχων για τα πλεονάσματα, σημειώνοντας ωστόσο πως "η κάθε εκλεγμένη κυβέρνηση θα είναι αυτή η οποία θα αποφασίζει τα μέσα, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους". Για να το κάνει μάλιστα πιο σαφές, επισήμανε: "Έχουμε ήδη νομοθετήσει για το 2019 1% θετικά και 1% αρνητικά μέτρα, στον βαθμό που είμαστε πάνω από το 3,5%. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, με ποιον τρόπο, ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος, ο βέλτιστος και οικονομικά και σε ό,τι αφορά το κοινωνικό consensus, προκειμένου να βρισκόμαστε εντός στόχων, δηλαδή του 3,5%". "Είναι δική μας υπόθεση πια, το με ποιες πολιτικές και με ποια μέσα θα φτάνουμε αυτούς τους στόχους", είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ Μ. Ψαλιδόπουλου. Αναφερόμενος στις περικοπές των συντάξεων σημείωσε πως, αν και έχουν νομοθετηθεί, "η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πως τα μέτρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του '18". Το σχετικό ρεπορτάζ μάλιστα επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με τον βέλτιστο τρόπο και με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL