Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: / Αλ. Τσίπρας: Παραμένει μειωμένος ο ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: / Αλ. Τσίπρας: Παραμένει μειωμένος ο ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο

Ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος για "όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα πέντε νησιά και για όσο θα είμαι εγώ πρωθυπουργός" είπε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως "και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ"

Ανακούφιση για χιλιάδες κατοίκους των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου που βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται στη λεγόμενη "πρώτη γραμμή" του προσφυγικού φέρνει η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ. Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι έδωσε εντολή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Παράλληλα αποφασίστηκε ο διπλασιασμός των κονδυλίων για τα συγκεκριμένα νησιά στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε.

Συμφωνία με Γιούνκερ

"Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη" είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Όπως επισήμανε, είχε θέσει το ζήτημα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. "Το συζητήσαμε ξανά διεξοδικά και καταλήξαμε στον τρόπο και τις τεχνικές λεπτομέρειρες που αυτό θα συμβεί" σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια πράξη "ελάχιστης ένδειξης αλληλεγγύης και κατανόησης στους πολίτες αυτών των νησιών". Υπογράμμισε μάλιστα πως ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος για "όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση στα 5 νησιά και για όσο θα είμαι εγώ πρωθυπουργός" συμπληρώνοντας πως "και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ".

Επικοινωνία με Καλογήρου

Χθες το απόγευμα, μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη μαραθώνια συνεδρίαση της συνόδου κορυφής, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, αλλά και για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα συγκεκριμένα πέντε νησιά του Αιγαίου στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Μεταφορικό ισοδύναμο και συνολικό πλαίσιο

Σημειώνεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% προβλεπόταν να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2018 για τη Λέσβο, τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Αύξηση που είχε εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη χώρα με βάση τη συμφωνία του 2015. Μάλιστα η κυβέρνηση είχε δεχθεί κριτική από αυτοδιοικητικούς παράγοντες των νησιών οι οποίοι έθεταν ως κεντρικό αίτημα το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ βάζοντάς το σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στον αντίποδα του μεταφορικού ισοδύναμου. Από το βήμα των περιφερειακών συνεδρίων ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμιζε πως η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, που αποτελεί αίτημα δεκαετιών, δεν πρέπει να συσχετίζεται με τη φορολογική πολιτική, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο να επανεξεταστεί το ζήτημα μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου.

Να όμως που η κυβέρνηση προχωρά σε μια κομβικής σημασίας για τη ζωή των νησιωτών διορθωτική κίνηση, παρ' ότι ακόμη εντός προγράμματος και παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα ψηφισμένο μέτρο, για μια μνημονιακή υποχρέωση. Τούτων δοθέντων, η ψήφιση και η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, η πρόσθετη οικονομική ενίσχυση εν είδει κοινωνικού μερίσματος για τους νησιώτες του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου που είχε ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του ΦΠΑ, ο διπλασιασμός των κοινοτικών κονδυλίων και το πάγωμα της αύξησης στον ΦΠΑ συγκροτούν ένα συνολικό πλαίσιο ουσιαστικής ανακούφισης των νησιών που επωμίστηκαν το βάρος της άνευ προηγουμένου προσφυγικής κρίσης.

"ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ"

"Η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της"

"Αν η Ν.Δ. συνεχίσει να βάζει όλα της τα λεφτά στο μαύρο, στο τέλος θα τα χάσει όλα" τόνισε ο πρωθυπουργός

"Η χώρα μπορεί να παίρνει διορθωτικές αποφάσεις χωρίς να έχουμε βγει από το πρόγραμμα" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας με νόημα πως σε δυο μήνες από τώρα θα υπάρχει "μεγαλύτερη ελευθερία, την οποία πρέπει να χειριστούμε με σύνεση και υπευθυνότητα". "Το να γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση το 2009 θα ήταν αυτοκτονία" συμπλήρωσε, σε μια τοποθέτηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως θετικό σήμα για τη δυνατότητα αναθεώρησης άδικων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019. Το θέμα άφησε ανοιχτό άλλωστε και με δηλώσεις του ο Έλληνας εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μ. Ψαλιδόπουλος (αναλυτικό ρεπορτάζ, σελ. 9). Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη διορθωτική κίνηση έρχεται και με τη συμφωνία του Ζ.Κ. Γιούνκερ, όπερ σημαίνει συμφωνία της Ευρώπης.

Όπως τόνισε με νόημα απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του ΔΝΤ -η περικοπή των συντάξεων είναι αίτημα του Ταμείου- σημείωσε πως δεν είναι είδηση οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή του ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. "Αυτό πρέπει να κρατήσουμε, γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε τη Ν.Δ. πως "αν συνεχίσει να βάζει όλα της τα λεφτά στο μαύρο, να τζογάρει δηλαδή στο χρώμα της καταστροφής, στο τέλος θα τα χάσει όλα". Ο Αλ. Τσίπρας παρομοίασε τον Κυρ. Μητσοτάκη με τον "τζογαδόρο που τζογάρει ξανά και ξανά για να ρεφάρει και στο τέλος χάνει όλα του τα λεφτά". Υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ποντάρει στην καταστροφολογία, όπως στην εφαρμογή του κόφτη, στο αφήγημα ότι δεν θα κλείσει η δεύτερη και στη συνέχεια η τρίτη αξιολόγηση, ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για αντίμετρα ή ότι δεν θα προκύψει λύση για το χρέος.

"Το θετικό για τη χώρα είναι ότι έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στους εταίρους της. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει δομικές μεταρρυθμίσεις, να πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, να δανείζεται από τις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή", διότι, όπως επισήμανε, "κάποιοι δεν ήθελαν να υπάρχει στη χώρα η δυνατότητα να αποφασίζει αυτή με ποια μέσα θα υλοποιήσει τους συγκεκριμένους στόχους". Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση σε ό,τι αφορά τη σταθερή δημοσιονομική πορεία της χώρας εντός των στόχων, αλλά και την κοινωνική βιωσιμότητα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL