Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ξεκινούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η έντονη και επαναλαμβανόμενη νεροποντή των τελευταίων ημερών έχει πλήξει περιουσίες και υποδομές σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Ειδικά για την περιοχή της Μάνδρας διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιήθηκαν και άλλα ρέματα εκτός από αυτά που έπνιξαν την περιοχή των περασμένο Νοέμβριο. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης υπό τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου και των δημοτικών αρχών Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγάρων. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για άμεση συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών όπου οι δήμοι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν έργα. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύτηκε για την άμεση εκκίνηση των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

“Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν τα έργα” υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για “έργα - μπαλώματα”, αλλά για μια “ολιστική παρέμβαση”, έτσι ώστε “να μη βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με αυτά τα φαινόμενα”. Εξήγησε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα “δεν περιορίζονται μόνο στην Αττική”. “Εκτείνονται και στη βόρεια Ελλάδα και ίδια δουλειά θα γίνει και στις άλλες Περιφέρειες” είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης. Ανταποκρινόμενος, μάλιστα, στο αίτημα των δημάρχων για κάλυψη άμεσων αναγκών, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε στην έγκριση εκταμίευσης 350.000 ευρώ, εκ των οποίων 200.000 ευρώ για τον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας και 150.000 για τον Δήμο Ελευσίνας και ειδικά για τη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας.

Καθυστερήσεις στο Πρωτοδικείο

Την ίδια ώρα αναγνωρίστηκαν τα γραφειοκρατικά βάρη που εμποδίζουν την κατ’ επείγουσα εκτέλεση των έργων όταν διαπιστώνεται έκτακτη ανάγκη, όπως στις προηγηθείσες πλημμύρες της Μάνδρας τον Νοέμβριο του 2017. Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συναντήσεις των συναρμόδιων υπουργών ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός για την επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, είτε αφορούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είτε άλλους φορείς, προκειμένου η εκτέλεση των έργων να γίνεται με ταχείς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, ενώ οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ακολούθησαν το σφικτό χρονοδιάγραμμα της κατεπείγουσας διαδικασίας, αξιοποιώντας και την πράξη υπουργικού συμβουλίου για την επίσπευση των απαλλοτριώσεων, η καθυστέρηση προέκυψε στο Πρωτοδικείο, που όρισε δικάσιμο για τον ορισμό τιμή μονάδας τον Οκτώβριο του 2018. “Ορθώς η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών να εκδώσει πράξη επίταξης των εκτάσεων”, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σπίρτζης σχολιάζοντας σκωπτικά: “Λες και έχουμε πόλεμο”. “Αλλά τι να κάνει και η Περιφέρεια όταν η δικαστική εξουσία όρισε ότι, αντί για τριάντα ημέρες, θα πρέπει να έχει στα χέρια της την απόφαση τον Οκτώβριο του 2018;” διερωτήθηκε ο υπουργός Υποδομών.

Εκκρεμότητες από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Εκφράζοντας τη δέσμευση ότι “τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα θα ξεκινήσουν σε σύντομο χρόνο”, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου εξήγησε ότι “ακόμη εκκρεμούν οι σχετικές εγκρίσεις”. Να σημειωθεί ότι για το έργο διευθέτησης των χειμάρρων Σούρες και Αγ. Αικατερίνης εκκρεμεί και η απόφαση επί του προσυμβατικού ελέγχου από το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται για έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου η πόλη της Μάνδρας, που είναι χτισμένη πάνω σε ρέματα, να μην πλημμυρίζει.

Τόνισε, πάντως, ότι “πρέπει να βάλουμε ένα ισχυρό στοπ σε αυτό το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και να μην παίζουμε με την απόδοση ευθυνών και την πολιτική βούληση της εκάστοτε αρχής και του εκάστοτε δημάρχου”. Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε πως μετά την αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρών στη Δυτική Αττική “δείχνουν ότι όλα θα λειτουργήσουν πολύ διαφορετικά”.

Πρόγραμμα 550 εκατ. ευρώ από το 2014

Απαντώντας δε σε όσους την επικρίνουν, η Ρ. Δούρου υπενθύμισε ότι “από τον Σεπτέμβριο του 2014 προκρίναμε ένα πρόγραμμα ύψους 550 εκατ. ευρώ που δεν μπορούν να το επιδείξουν οι προκάτοχοί μου και το οποίο υλοποιείται”. “Το πρόβλημα είναι σε όλη τη χώρα και αυτή την φορά το έχουν καταλάβει όλοι” τόνισε. “Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μετράμε τις συνέπειές της σε μια ανοχύρωτη Αττική” είπε η Ρ. Δούρου, προσθέτοντας: “Και δεν σας κρύβω ότι υπηρεσιακοί παράγοντες ανησύχησαν για περιοχές όπως είναι το Κερατσίνι”. “Δυστυχώς, η Μάνδρα με έναν τρόπο τραγικό έχει γίνει το ηρωικό παράδειγμα, όπου οι συμπολίτες μου δίνουν το καλοκαίρι ραντεβού με τις βροχές και τον χειμώνα με τις πλημμύρες” υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών τόνισαν την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Θριάσιου Πεδίου, αλλά και έργων ορεινής υδρονομίας που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τη γεωλογική χαρτογράφηση των λεκανών απορροής των χειμάρρων Σούρες και Αγ. Αικατερίνη. Κατά τη συνάντηση, οι δήμαρχοι έκαναν λόγο για ασάφειες στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι “οι κατεπείγουσες διαδικασίες εκτέλεσης έργων δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες για την άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων”.

Συνδρομή του υπουργείου Υποδομών

Για την άμεση συνδρομή στους δήμους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην εκτέλεση των έργων, δεσμεύτηκε κατά τη σύσκεψη ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, υποσχόμενος ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπογραφούν οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις. Κάλεσε, επίσης, τους δημάρχους να αποστείλουν στο υπουργείο Υποδομών τα αιτήματα για την αποκατάσταση του δημοτικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Ο Χρ. Σπίρτζης ενημέρωσε ότι, δεδομένων των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που εκδηλώνονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκπονείται μια “ολιστική λύση”, η οποία “περιλαμβάνει στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιπλημμυρική προστασία”. Εξήγησε ότι “ο σχετικός διαγωνισμός ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις για την Αττική την κεντρική Μακεδονία” και, όπως υποστήριξε, “αυτός ο σχεδιασμός χρειάζεται να γίνει σε όλη την Ελλάδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL