Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Ο Τζιτζικώστας, ο Καραγκούνης και η βία στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τζιτζικώστας, ο Καραγκούνης και η βία στη Θεσσαλονίκη

Επί τέσσερις ημέρες, στη Θεσσαλονίκη οργιάζει η εκστρατεία πολιτικού εκφοβισμού και η δράση ακροδεξιών στοιχείων, σχετικά με το “Μακεδονικό”. Για τις συνεχόμενες επιθέσεις εναντίον πολιτών, τις αντισυγκεντρώσεις, τις μολότοφ και τα επεισόδια, όλες αυτές τις ημέρες δεν είχε ακουστεί ούτε μισή λέξη καταδίκης και αποδοκιμασίας. Ούτε από τη Ν.Δ. (η οποία άλλωστε, συνδιοργανώνει αυτές τις εκδηλώσεις) ούτε από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η ομάδα της ΛΑΕ κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό το πώς έθεσε το θέμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης και κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας τα επεισόδια που προκάλεσαν φασιστοειδή έξω από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ: “Η βία είναι απαράδεκτη από όπου και αν προέρχεται. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι καλά είναι ότι οι αντιδράσεις αυτές του κόσμου έχουν να κάνουν με τη στάση της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα και με την υπογραφή στις Πρέσπες... Μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή προκειμένου να εξομαλυνθούν τα πράγματα είναι να αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει ένα δημοψήφισμα για το θέμα...”. Με δύο λόγια: δεν είναι φασιστοειδή, είναι πολίτες, δε φταίνε αυτοί, φταίει η κυβέρνηση.

Η Ν.Δ. και τα στελέχη της δεν είπαν κουβέντα ούτε για την επίθεση -μεταξύ άλλων- με μπογιές στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, Όταν όμως έβγαλαν ανακοινώσεις το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και η ισραηλινή πρεσβεία, όλοι τσακίστηκαν να καταδικάσουν “Αυτονόητη η καταδίκη” είπε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης - και αυτό το “αυτονόητη” επιχειρεί να δικαιολογήσει την αρχική τους αμέλεια να αποδοκιμάσουν την ενέργεια: προφανώς αφού η καταδίκη είναι αυτονόητη, ισχύει και αναδρομικά. Και είπε και άλλα το στέλεχος της Ν.Δ: Η ομάδα αποσπάστηκε από τη διαδήλωση - άρα αυτή τη φορά δεν ήταν “πολίτες”, ήταν κάτι άλλοι. Θα μπορούσαν να έχουν επιτεθεί σε εκκλησία - άρα (να το ξέπλυμα) δεν είναι φασίστες, είναι απλώς ανεγκέφαλοι. Και στην τελική “άλλο το ζήτημα το ‘Μακεδονικό’ και άλλο το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο και καταδικάζουμε”. Μόνο το συγκεκριμένο γεγονός. Όχι όλα τα υπόλοιπα.

Στην ίδια γραμμή και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, βγήκε, με ανακοίνωση της Περιφέρειας, να καταδικάσει (μόνο) το συγκεκριμένο γεγονός και γενικότερα τη βία “από όπου και αν προέρχεται”- εκτός από αυτήν που αποφεύγει να καταδικάσει όλες αυτές τις ημέρες. Διότι η Ν.Δ. βλέπει φασίστες μόνο όταν αναγκάζεται να θυμίσει την ύπαρξή τους το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο. (Εξ ου και η πρόσφατη διαγραφή του άλλου μπουμπουκιού, του δημάρχου Άργους). Από μόνη της είναι ανίκανη να τους δει. Όταν τους κοιτάζει, βλέπει μόνο πολίτες που διαμαρτύρονται (κάπως εριστικά) επειδή φταίει η κυβέρνηση.

Κατά τα άλλα “...από όπου και αν προέρχεται...”. Ντροπή και εξευτελισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL