Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Μια κόκκινη γραβάτα που ανέμιζε στο Ζάππειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια κόκκινη γραβάτα που ανέμιζε στο Ζάππειο

Είδαν τη γραβάτα, ήταν και κόκκινη, χαρά λαού και Ζάππειου... Τρόμαξαν. Όλος ο πολιτικός και μιντιακός βούρκος άρχισε να σαλεύει στη μαύρη ανησυχία του. Μοιάζει σαν να πέρασε ένας χρόνος από εκείνη την ημέρα που ο Τσίπρας έβαλε τη γραβάτα για να τη βγάλει τηρώντας τον λόγο του και δίνοντας υπόσχεση για ένα μέλλον χωρίς Μνημόνια.

Αμέσως μετά τη διακωμώδηση από τα μίντια των στιγμών αγαλλίασης που συνόδευσαν αυτή την εικόνα ακολούθησαν τα περιστατικά με τους φασίστες στη Θεσσαλονίκη, τους τραμπουκισμούς και την «οικογενειακή» διαμαρτυρία των «απλών πολιτών» που ενίοτε μαυροφορούν για να πετάξουν πέτρες και να βεβηλώσουν εβραϊκά μνημεία.

Ωστόσο, στο πρόσταγμα του αγώνα οι καλοί στρατιώτες Πατούλης και Τζιτζικώστας γρήγορα έσπευσαν να ηγηθούν του ιερού μένους παίρνοντας την ευλογία των γνωστών ακροδεξιών ιεραρχών.

Η κόκκινη γραβάτα καταπλακώθηκε από τα μαύρα ιερατεία που πλημμύρισαν τις οθόνες και τα μαύρα παιδιά της ακροδεξιάς εμπροσθοφυλακής του ΠΑΟΚ που τραγουδούσαν εν χορώ «στα όπλα, στα όπλα»...

Η γραβάτα, ένα στοίχημα που εκπληρώθηκε, ήταν το τελευταίο που θα ήθελε ο Κυριάκος να ακούσει. Η ακροδεξιά κομπανία αντεπιτέθηκε με σενάρια πτώσης, τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή και πέτυχε μία απώλεια βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ.

Εύλογοι οι συνειρμοί που δημιουργήθηκαν με τον όρκο στον αγώνα που έδωσε από το καπετανάτο του Ρέμου ο γνωστός επιχειρηματίας μεγαλοκαναλάρχης πρόεδρος ΠΑΕ. «Πέφτει η χούντα σε μερικούς μήνες» αναθάρρησε και ο μικρούλης αντιπολιτευόμενος αρχηγός που του έταξαν μεγαλεία...

Και μπροστά στην ενότητα της παράταξης και στον ενθουσιασμό του φιλελευθερισμού του διέγραψε τον Μίχαλο που τόλμησε να πει ένα πάγιο επιχείρημά τους, ότι «η σταθερότητα κάνει καλό στην οικονομία».

Το καλό είναι ότι αυτή την πτώση μάλλον την ονειρεύεται μόνο ο Κυριάκος, μια και καθόλου δεν την βλέπουν «οι αγορές» που αναβαθμίζουν τη χώρα, δεν τη βλέπει το δεκαετές ομόλογο, δεν τη βλέπουν οι εταίροι που μιλούν για καθαρή έξοδο και τέλος δεν τεκμαίρεται από τα στοιχεία της ανεργίας, του ΕΦΚΑ, της δειλής ελπίδας που αρχίζει να γεννιέται.

Γιατί αυτή η γραβάτα βγήκε και δεν μας έπνιξε. Γιατί η Αριστερά δεν παρέδωσε τα όπλα ούτε στα Eurogroup, ούτε στις αγορές - κι ας συμβιβάστηκε. Δεν παρέδωσε τα όπλα ούτε στον σημίτικο εκσυγχρονισμό, ούτε στο σαμαρικό ακραίο νεοφιλελευθερισμό που άλωσε την πολιτική ζωή με βίαιες συνέπειες για την καθημερινότητα των πολιτών.

Η Αριστερά δεν παρέδωσε τα όπλα ούτε καν στον καθεστηκυίο καθωσπρεπισμό. Το προφίλ του νεογιάπι τεχνοκράτη πολιτικού κατέρρευσε μια και καλή στο Ζάππειο, προς μεγάλη χαρά αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων που πεισματικά διαλέγουν κόκκινο από το μαύρο... Ας είναι και σε γραβάτα, αρκεί να ανεμίζει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL