Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Επιστροφή στο 1965 ή στο 1967 ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στο 1965 ή στο 1967 ονειρεύεται ο κ. Μητσοτάκης;

Οι τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας δεν είναι μόνο καθαρά πολιτικές, αλλά έχουν να κάνουν και με την ανοχή έως υπόθαλψη συμμοριτών που έκδηλα ζητούν την κατάλυση της Δημοκρατίας.

Κάποιοι παραλληλίζουν την εποχή που ζούμε με την περίοδο 1963-1967, σημειώνοντας βέβαια ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως υπάρχει μεν σχέδιο αποσταθεροποίησης, αλλά η ακολουθία γεγονότων εκείνης της περιόδου δεν είναι δυνατό να επαναληφθεί.

Οι βασικοί σταθμοί εκείνης της τετραετίας ήταν:

* Τον Μάιο του 1963 δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Δράστες, οι σιτιζόμενοι από κρατικά κονδύλια Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης. Ηθικοί αυτουργοί «δεν βρέθηκαν» στον πολιτικό κόσμο ή στα ανώτατα κλιμάκια της χωροφυλακής. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των τραμπούκων που έκαναν αντισυγκέντρωση έξω από την αίθουσα που μιλούσε ο Λαμπράκης, καλυπτόμενοι από παριστάμενους υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Ακολουθεί η πτώση της κυβέρνησης της ΕΡΕ και η αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την πολιτική ζωή.

* Λίγους μήνες αργότερα, στην εκλογική αναμέτρηση του 1964, η Ένωση Κέντρου κερδίζει με ποσοστό 53% αλλά ο νεόκοπος μονάρχης Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ προκαλεί -16 μήνες αργότερα- την παραίτηση του πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου και την αποστασία δεκάδων βουλευτών της Ενωσης Κέντρου, με την ευγενική στήριξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επί δυο χρόνια οι πολίτες είναι στους δρόμους, δολοφονείται ο Σωτήρης Πέτρουλας και φτάνουμε στις αρχές του 1967, οπότε ο Γλίξμπουργκ προκηρύσσει εκλογές για τον Μάιο.

Αυτή ήταν και η αυλαία για τη Δημοκρατία. Στο παρασκήνιο, ο Γλίξμπουργκ ετοίμαζε την κήρυξη δικτατορίας με επικεφαλής στρατηγούς. Οι συνταγματάρχες πρόλαβαν (ο Παπαδόπουλος ήταν σύνδεσμος με τη CIA) και οι δεξιοί πολιτικοί που καλοβλέπανε μια σύντομη παρέμβαση του στρατού, ώστε να αποφευχθεί η συντριπτική νίκη της Ένωσης Κέντρου, συλλαμβάνονται και οι ίδιοι από τους χαμηλόβαθμους συνωμότες.

Σήμερα, τα πράγματα θυμίζουν κάπως τις αντισυγκεντρώσεις των παρακρατικών, με τη διαφορά ότι οι αφιονισμένοι μακεδονοφάγοι δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά από περίεργα κέντρα, επιχειρηματικά ίσως. Είναι χρυσαυγίτες και χούλιγκαν (εκκωφαντική η σιωπή του επίσημου ΠΑΟΚ) και επικαλούνται το «πούλημα» της Μακεδονίας, κάτι που επιχείρησε να προτάξει και η χούντα!

Οι αποστασίες βουλευτών ήταν αναμενόμενες (Δ. Καμμένος και Γ. Λαζαρίδης δεν έκρυβαν την πορεία τους) αλλά αν, όπως ελπίζει η Ν.Δ., συνεχιστούν και χάσει η κυβέρνηση την πλειοψηφία στη Βουλή, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει περίπατο στις εκλογές, συσπειρώνοντας όλους τους κεντροαριστερούς και αριστερούς που σήμερα τον κριτικάρουν. Ούτε αυτό καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης;

Αν κάποιοι επιχειρήσουν να προχωρήσουν στο τρίτο βήμα, τότε θα αναλάβουν την ευθύνη διάλυσης του κράτους, έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ενδεχομένως αιματηρές εξελίξεις.

Το επικίνδυνο για το δημοκρατικό πολίτευμα είναι η αφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των λοιπών αγέννητων το 1963 (Κουμουτσάκος, Σπυράκη κ.λπ.). Η υιοθέτηση της ατζέντας των ακροδεξιών συμμοριτών δεν είναι βέβαιο ότι θα τους βοηθήσει στην επανακατάληψη της εξουσίας. Εξάλλου, ο πατέρας Μητσοτάκης κέρδισε εκλογές 25 χρόνια έπειτα από την αποστασία χάρη σε μια κατάσταση που στήθηκε από τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική αφασία της τότε Αριστεράς. Θα αντέξουν ώς τα 75 του χρόνια ο ίδιος και οι υψηλοί φίλοι του;

Φυσικά, υπάρχουν και ανησυχητικές πρακτικές από κάποιους δικαστικούς, όπως η μη προφυλάκιση του Μπαρμπαρούση, αλλά και αυτών που συνελήφθησαν για τα επεισόδια της Δευτέρας έξω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο ένας κάλεσε τον στρατό να κάνει πραξικόπημα και να δολοφονήσει την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και οι άλλοι διώκονται -μεταξύ άλλων- για απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης εναντίον αστυνομικών, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Πού να μην είχε καταργηθεί και νόμος για την κουκούλα!

Αν ευδοκιμήσουν οι σπασμωδικές κινήσεις των ακροδεξιών, μια κατάληξη θα είχαν: το πισωγύρισμα της Ελλάδας και μια νέα εθνική καταστροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL