Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Σιγκαπούρη - Πρέσπες, πέντε ημέρες δρόμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Σιγκαπούρη - Πρέσπες, πέντε ημέρες δρόμος

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΡΙΓΑΖΗ*

Ανάμεσα στις Πρέσπες και στη Σιγκαπούρη υπάρχουν μεγάλες διαφορές και τεράστια απόσταση. Σχετικά άγνωστη διεθνώς η λίμνη που ενώνει τρεις χώρες των Βαλκανίων, πασίγνωστη η πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας. Μεγάλο κοινό ότι με απόσταση έξι ημερών φιλοξένησαν συναντήσεις ειρήνης σε επίπεδο κορυφής. Τραμπ - Κιμ στη Σιγκαπούρη, Τσίπρας - Ζάεφ στις Πρέσπες. Με το παρόν άρθρο θα σταθώ περισσότερο στην κάπως υποτιμημένη στη χώρα μας συνάντηση ειρήνης της Σιγκαπούρης.

Κεραυνός εν αιθρία για πολλούς η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ - Βόρεια Κορέας στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018. Συνάντηση που οδήγησε και σε συμφωνία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση του συνόλου της Χερσονήσου της Κορέας. Αν αυτό συμβεί, θα αποτελέσει θετικό προηγούμενο για τη μετατροπή και της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ και διεκδικεί το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα εδώ και δεκαετίες.

Ξαφνιάστηκαν από τη συνάντηση και τη συμφωνία της Σιγκαπούρης ιδιαίτερα εκείνοι που μόλις πριν λίγους μήνες παρότρυναν τους δύο ηγέτες να πατήσουν το κουμπί (“Press the button”), κάνοντας μαύρο χιούμορ για την οξύτατη αντιπαράθεση των ηγεσιών ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας. Έχει, όμως, ο καιρός γυρίσματα, ιδιαίτερα στην εποχή μας, που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και εν πολλοίς απρόβλεπτες. Δεν άρεσε η συμφωνία Τράμπ - Κιμ σε πολλούς εντός της Αμερικής, ιδιαίτερα από τον χώρο των Δημοκρατικών, καθ’ ότι η συμφωνία αυτή δεν υπηρετεί την αντιπολιτευτική τους τακτική, καλή ώρα σαν εκείνη της Ν.Δ. έναντι της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών.

Δεν είναι δυνατόν ο ηγέτης του «ελεύθερου κόσμου» να συναντάται με έναν δικτάτορα από τους χειρότερους στον κόσμο, ισχυρίζονται ορισμένοι. Με τη λογική αυτή δεν θα έπρεπε ο Ρούσβελτ και ο Τσόρτσιλ να είχαν συναντηθεί και συμμαχήσει με τον Στάλιν εναντίον του Χίτλερ. Αντίστοιχα, ο ηγέτης του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμμαχήσει με την αποικιοκρατική Βρετανία και τις ΗΠΑ προκειμένου να συντριβεί το καθεστώς Χίτλερ που είχε υποδουλώσει σχεδόν όλη την Ευρώπη.

Αναφέρομαι σε αυτά για να υποστηρίξω όχι μόνο τη συμφωνία Τράμπ - Κιμ αλλά και εκείνη των Τσίπρα - Ζάεφ, που επίσης είναι μια συμφωνία ειρήνης, διεθνούς και πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Με άλλα λόγια, ακόμα και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπογράφηκαν πολλές συμφωνίες συνεργασίας και αφοπλισμού ανάμεσα στις τότε δύο υπερδυνάμεις, παρά τη θανάσιμη αντιπαράθεσή τους, κάτι που ορισμένοι είτε αγνοούν είτε δεν θέλουν να θυμούνται (π.χ. η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ).

Πρώτη συμφωνία πραγματικού πυρηνικού αφοπλισμού υπογράφηκε το 1987 από τους τότε ηγέτες των ΗΠΑ - ΕΣΣΔ Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ, οι οποίοι συμφώνησαν για την απόσυρση από την Ευρώπη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF Treaty), καθώς και την πλήρη καταστροφή τους, που ολοκληρώθηκε το 1990.

Η λήξη του Ψυχρού Πολέμου συνοδεύτηκε από τις συμφωνίες START 1 και START 2 ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σοβιετική Ένωση για δραστικές μειώσεις και στα στρατηγικά πυρηνικά όπλα. Λίγο μετά, και ειδικότερα το 1996, επιτεύχθηκε συμφωνία για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, γνωστή ως Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT), που όμως δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Το παγκόσμιο αντιπυρηνικό κίνημα τα τελευταία χρόνια συγκέντρωσε τις προσπάθειές του για την προώθηση Σύμβασης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων και τελικά μόλις την περασμένη χρονιά (7.7.2017) η παγκόσμια «διπλωματία των πολιτών» σημείωσε μεγάλη νίκη με την υπογραφή Σύμβασης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων από πλέον των 120 χωρών στο πλαίσιο του ΟΗΕ1. Επίτευγμα για το οποίο, το αντιπυρηνικό κίνημα -μέσω της ICAN2- τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης. Νίκη που δεν θα είχε επιτευχθεί, αν οι ουδέτερες χώρες της Ευρώπης δεν είχαν αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, με πρώτη την Αυστρία.

Αντιπυρηνική νίκη στη Σιγκαπούρη, αν και εν αναμονή, φιλειρηνική νίκη στις Πρέσπες· 12 Ιουνίου η πρώτη, 17 Ιουνίου η δεύτερη, τόσο μακριά τόσο κοντά, πέντε ημέρες δρόμος. Διαφορετικοί οι πρωταγωνιστές, αλλά το ίδιο μήνυμα: Η ειρήνη είναι εφικτή!

1. http://www.undocs.org/en/a/conf.229/2017/L.3/Rev.1

2. Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ΙCAN: International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

* Ο Π. Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)

Αντιπυρηνική νίκη στη Σιγκαπούρη, αν και εν αναμονή, φιλειρηνική νίκη στις Πρέσπες. Διαφορετικοί οι πρωταγωνιστές, αλλά το ίδιο μήνυμα: Η ειρήνη είναι εφικτή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL