Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Επαγγελματίες απαισιόδοξοι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαγγελματίες απαισιόδοξοι...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Η ΟΜΟΦΩΝΗ συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup χαρακτηρίστηκε απ’ όλους τους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες της Ε.Ε. ως ιστορική για το μέλλον της Ελλάδας και της δοκιμαζόμενης από κρίσεις Ευρώπης.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ αφορούν και πάλι τις αντιδράσεις της εδώ αντιπολίτευσης. Η κ. Γεννηματά, ως μοναδικό εκλεγμένο όργανο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είδε ότι: «Το τέταρτο Μνημόνιο είναι εδώ. Οι αποφάσεις είναι καθαρές, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος».

ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΣΤΕΡΟΣ ο Κυριάκος, δήλωσε ότι: «Το χρέος αναγκάστηκαν κάποιοι να το ρυθμίσουν διότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα ξέφυγε τα τελευταία χρόνια. Δείτε τι είχε προβλέψει η απόφαση του Eurogroup το 2012 και θα δείτε ότι είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα».

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ της συμφωνίας του 2012 που «ξεχνούν» οι κύριοι Μητσοτάκης, Σαμαράς, Βενιζέλος και η σοσιαλίστρια Φώφη είναι ότι με τον στόχο τότε για τα πρωτογενή ετήσια πλεονάσματα 4,5%, όσες επιμηκύνσεις κι αν γίνονταν, μια χρεοκοπημένη οικονομία δεν θα μπορούσε να πάει πουθενά αλλού, εκτός από τα... βράχια. Γι’ αυτό και ναυάγησε.

ΑΥΤΑ εκ των έσω, διότι ακολούθησαν δύο σοβαρές ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης που λαμβάνονται υπ’ όψιν από τις αγορές. Κατά τη Moody’s λοιπόν η Ελλάδα κερδίζει «σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους» από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο του ο οίκος, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη είναι «credit positive», θετική δηλαδή για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Λίγο μετά, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας προχώρησε και η Standard & Poor’s.

ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, είχαμε τη δήλωση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, που χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική, καθώς βάζει τέλος, έπειτα από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης, στα Μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα, με πολύ κόπο και δουλειά βέβαια, η Ελλάδα να μπει σε έναν νέο δρόμο.

ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ, έχει δίκιο. Διότι καμιά συμφωνία από μόνη της δεν λύνει προβλήματα εάν ο ανθρώπινος παράγοντας δεν δουλέψει σκληρά και με σχέδιο για να αξιοποιήσει τα όποια πλεονεκτήματα υπάρχουν.

ΚΑΙ ΤΟ μεγαλύτερο πλεονέκτημα στη φάση αυτή είναι, ότι για τουλάχιστον δέκα χρόνια, η χώρα έχει πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα περισσεύματα του εθνικού της πλούτου για αναπτυξιακούς σκοπούς, ώστε η θηριώδης -ακόμα- ανεργία να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL