Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Στα χνάρια της, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΛΑΕ / Εκκωφαντική η σιωπή της Ν.Δ. στην ακροδεξιά βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα χνάρια της, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΛΑΕ / Εκκωφαντική η σιωπή της Ν.Δ. στην ακροδεξιά βία

Θεσσαλονίκη: Τελικά η Ν.Δ. καταδικάζει τη βία «από όπου κι αν προέρχεται», εκτός αν προέρχεται από εθνικιστικούς και ακροδεξιούς θύλακες με τους οποίους συμπορεύεται στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών. Διότι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η εκκωφαντική σιωπή της για τα επεισόδια που προκάλεσαν το βράδυ της Δευτέρας ακροδεξιοί χουλιγκάνοι έξω από τη ΔΕΘ με στόχο να διαλύσουν εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα οφέλη της συμφωνίας; Δυστυχώς, ούτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή οι συνιστώσες του καταδίκασαν τα θλιβερά αυτά γεγονότα, ούτε το ΚΚΕ και η ΛΑΕ...

Απερίφραστη καταδίκη από τον δήμαρχο

«Ο δήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα χθεσινά απαράδεκτα επεισόδια σε ενημερωτική-πολιτική εκδήλωση για τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καταδικάζουν απερίφραστα κάθε ενέργεια που με την άσκηση οργανωμένης ωμής βίας με το προσωπείο ενός επικίνδυνου υπερπατριωτισμού επιχειρεί να καταλύσει το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του δημόσιου διαλόγου” τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από δημοτικές παρατάξεις, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μόνο η Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη καταδίκασε «απερίφραστα τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της πόλης με αφορμή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης». «Τέτοιου τύπου ενέργειες δεν εκφράζουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά ούτε και τους υγιείς φιλάθλους οποιαδήποτε ομάδας της πόλης. Δυστυχώς, η πραγματοποίηση βίαιων επεισοδίων κλιμακούμενης έντασης αποτελεί όλο και συχνότερο φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη. Είναι νοσηρά και επικίνδυνα φαινόμενα που βλάπτουν τη δημοκρατία και εν τέλει προσβάλλουν την Ιστορία της πόλης μας» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Ας το προσέξουν όλοι που με τη σιωπηλή αποδοχή τους βάζουν το λιθαράκι τους στο ροκάνισμα των θεμελίων της δημοκρατίας».

Τα «ναι μεν αλλά» του Απ. Τζιτζικώστα

«Η βία είναι απαράδεκτη από όπου κι αν προέρχεται. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι καλά είναι ότι οι αντιδράσεις αυτές του κόσμου έχουν να κάνουν με τη στάση της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα και με την υπογραφή στις Πρέσπες" ήταν η δήλωση του Απόστολου Τζιτζικώστα την εκπομπή "Ξυπνάμε μαζί" στο Epsilon. Επίσημη ανακοίνωση, βέβαια, δεν εξέδωσε, ενώ υποστήριξε πως «μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή προκειμένου να εξομαλυνθούν τα πράγματα είναι να αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει ένα δημοψήφισμα για το θέμα».

Η ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., που με την παραμικρή ένταση που δημιουργούν ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών σπεύδει να υπερασπιστεί το δόγμα «νόμος και τάξη», όπως και τη σωματική ακεραιότητα των ανδρών που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, έλαμψε και αυτή διά της σιωπής της, αν και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 14 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά πώς να πει οτιδήποτε όταν δικά της στελέχη που δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης έδωσαν το «παρών» έξω από τη ΔΕΘ...

Παρά ταύτα, η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλ. Κεφαλογιάννη, μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM υποστήριξε πως «η Ν.Δ. καταδικάζει τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται. Δεν δείχνουμε επιλεκτική ευαισθησία ανάλογα ποιος είναι το θύμα της επίθεσης. Δυστυχώς, αυτό δεν το έχουμε δει από την πλευρά της κυβέρνησης, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να λειτουργεί με βάση την επιλεκτική καταδίκη των επεισοδίων"(!)

Τρ. Μηταφίδης: Μέτωπο λογικής

Μιλώντας για τα όσα έγιναν έξω από τη ΔΕΘ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης, που ήταν εκ των ομιλητών της εκδήλωσης (στην οποία σημειωτέον συμμετείχαν και διαφωνούντες με τη συμφωνία των Πρεσπών, που έλαβαν τον λόγο για να διατυπώσουν ερωτήσεις και απόψεις και στο τέλος τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή») και που οι ακραίοι τον φώναζαν «προδότη», τόνισε εκ νέου την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου λογικής. «Νιώθουν πως είναι τα αφεντικά της πόλης όλος αυτός ο εσμός που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το ζήτημα, το θέμα είναι όμως ποιοι τους προσφέρουν πολιτικές πλάτες» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Και κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φωτογραφίσει τη Νέα Δημοκρατία και διάφορα μπλοκ, τα οποία ελέγχει, χρησιμοποιώντας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι με το άκουσμα και μόνο της αλλαγής του χώρου της εκδήλωσης έπεσε το σύνθημα -σφυρίχτρα μάλιστα ονόμασαν αυτή τη σύμπραξη κι ελπίζω να μην παραπέμπει η σφυρίχτρα στην πολύ γνωστή σε εμένα καρφίτσα της δεκαετίας του '60, γιατί κάποιοι νοσταλγούν εκείνες τις εποχές- και αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις».

Δικάζονται οι πέντε

Στο μεταξύ, χθες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι τέσσερις άνδρες και η γυναίκα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από τη ΔΕΘ. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, κατοχή κροτίδων, αντίσταση και απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Και οι πέντε ζήτησαν αναβολή της δίκης για ένα 24ωρο προκειμένου να βρουν συνήγορο, αίτημα που το δικαστήριο έκανε δεκτό, και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συνεχίζουν τον «ανένδοτο»

Σήμερα οι σύγχρονοι «μακεδονομάχοι» όλων των βαθμίδων ετοιμάζονται για νέες μάχες. Οι διάφορες επιτροπές που στήθηκαν τελευταία με αφορμή τις εξελίξεις στο "Μακεδονικό" και στις οποίες κάποιοι ποντάρουν να στήσουν πολιτικές καριέρες είτε στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. είτε στον Δήμο Θεσσαλονίκης είτε σε λίστες άλλων ακραίων κομμάτων, καλούν σε συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μάλιστα, έδειξαν να ανησυχούν μετά τα προχθεσινά επεισόδια και δηλώνουν την πρόθεσή τους για ειρηνική διαμαρτυρία, αν και τα ίδια πρόσωπα είναι αυτά που προπαγάνδιζαν τις προηγούμενες ημέρες το «κίνημα της σφυρίχτρας».

Παράλληλα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας και ο ομοϊδεάτης του πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου διοργανώνουν «γαλάζια» ή και «γαλαζοπράσινη» αυτοδιοικητική «φιέστα» (αυτό μένει να αποδειχτεί από τις συμμετοχές) για να ξεκινήσουν τον ανένδοτο αγώνα τους κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και με απώτερο στόχο την πτώση της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL