Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Για την ανάκαμψη της χώρας / "Τώρα να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την ανάκαμψη της χώρας / "Τώρα να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ"

Εξαιρετικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας στο κατώφλι της εξόδου της από τα προγράμματα και το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ιδιαίτερα δε μετά και τα μηνύματα που έλαβε από τις σημαντικές επαφές του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό και σημαίνοντα στελέχη της επενδυτικής / χρηματοπιστωτικής κοινότητας από το Σίτι του Λονδίνου.

Κοινός τόπος στις χθεσινές συναντήσεις, η ανάγκη αξιοποίησης του θετικού μομέντουμ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπειτα από την «ιστορική απόφαση» του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους.

Από τη συνάντησή του με περίπου 130 οικονομικούς παράγοντες του Σίτι, ο πρωθυπουργός κάλεσε «να αξιοποιηθεί τώρα το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για να στηριχθεί η δυναμική ανάκαμψη της χώρας». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετέφεραν την εδραιωμένη αντίληψη των οικονομικών παραγόντων του Σίτι ότι «η ελληνική οικονομία είναι ένα κεφάλαιο που έχει πάρει τον δρόμο του».

Επενδύσεις στα Βαλκάνια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στο μεταναστευτικό. Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά και στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, σε σχέση με τη σημασία της ως προς τις αυξημένες δυνατότητες που διαμορφώνονται πλέον για συνανάπτυξη και ευημερία και επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο των Βαλκανίων.

Σημαντικές οι κοινωνικές πολιτικές

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση και την προσέλκυση άμεσων και μεγάλων ξένων επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει με πολύ μεγάλη επιτυχία τα stress tests και είναι έτοιμες και σε θέση πλέον να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. «Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το σκέλος των κοινωνικών πολιτικών» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Συγχαρητήρια Μέι για τις δυο συμφωνίες

Εξίσου ενθαρρυντικά τα μηνύματα και στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό στον αριθμό 10 της Downing Street. Η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη στο Λονδίνο δίνοντάς του συγχαρητήρια για τη συμφωνία στο Eurogroup και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ιστορική απόφαση του Eurogroup, που έδωσε οριστική λύση στην ελληνική κρίση, τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, όσο, όμως, κυρίως και με την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που καθίσταται πλέον βιώσιμο». Υπογράμμισε ότι έτσι αναβαθμίζεται και γεωπολιτικά η χώρα.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως οικονομικό κέντρο, για να σημειώσει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Συζήτησαν για τη μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό.

Ζήτησε επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στην Τ. Μέι το μείζον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. «Ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα». «Η φυσική τους θέση», πρόσθεσε, «είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL