Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ακροδεξιά τρομοκρατία / Φασιστικοί εμπρησμοί σε Πετράλωνα και Μανωλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιά τρομοκρατία / Φασιστικοί εμπρησμοί σε Πετράλωνα και Μανωλάδα

Η φασιστική οργάνωση Κρυπτεία βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην κατάληψη ΠΙΚΠΑ στα Άνω Πετράλωνα, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, αλλά και από τον εμπρησμό των καταλυμάτων των μεταναστών - εργατών γης στη Μανωλάδα στις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με τη χθεσινή ανάληψη ευθύνης μέσω τηλεφωνήματος στο iefimerida.

«Ο αγώνας μας κλιμακώνεται μετά τον εμπρησμό στη Μανωλάδα. Δεν θα αφήσουμε κανένα αντιρατσιστικό καθίκι όρθιο. Οι επιθέσεις μας σε καταλήψεις αντιρατσιστών θα κλιμακωθούν» ανέφεραν σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Το χρονικό της επίθεσης

Η κατάληψη στο πρώην ΠΙΚΠΑ λειτουργεί ως κοινωνικός χώρος για την Υγεία. Η επίθεση των φασιστών έγινε γύρω στις 8.20, την ώρα που η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Πετραλώνων - Θησείου - Κουκακίου πραγματοποιούσε συνέλευση. Σύμφωνα με την Ανοιχτή Συνέλευση, οι δράστες ήταν περίπου τριάντα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έσπασαν τζάμια, πέταξαν πέτρες και μολότοφ και φώναζαν "Πουτάνας γιοι, αναρχικοί, θα πεθάνετε". Άτομα από τη συνέλευση και τη γειτονιά τούς κυνήγησαν και τότε τραυματίστηκε ένας από τους αντιφασίστες στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Λοστοί, αλλά προσαγωγές αντιφασιστών

Σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, είχαν στα χέρια σιδηρολοστούς και αλυσίδες, ενώ φορούσαν μάσκες και "υπήρχαν επικεφαλής που καθοδηγούσαν το τάγμα εφόδου με εντολές για επίθεση αρχικά και μετά για αποχώρηση".

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την ΚΕΕΡΦΑ, οι τριάντα δράστες κινήθηκαν συντονισμένα μέχρι τον σταθμό των Πετραλώνων, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Πουτάνας γιοι, αναρχικοί, η Μακεδονία είναι ελληνική, σκατά στους αντιφασίστες". Όπως σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ, κατά την κάθοδό τους "δήλωναν ότι προέρχονται από την Καλλιθέα", ενώ "προχώρησαν σε επιθέσεις κατά μεταναστών που βρίσκονταν στον σταθμό". Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι από τους δράστες μπήκαν κανονικά στον ηλεκτρικό και κατέβηκαν στην Καλλιθέα.

Νέα τροπή

Η αστυνομία, που έφτασε μετά το περιστατικό, προχώρησε σε έξι προσαγωγές, εκ των οποίων οι τρεις ήταν αντιφασίστες όπως καταγγέλλεται. Σχετικά δε με τον εμπρησμό των καταλυμάτων των μεταναστών - εργατών γης στη Μανωλάδα, έπειτα από την ανάληψη ευθύνης οι έρευνες παίρνουν νέα τροπή σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Θυμίζουμε ότι η εκτίμηση της πυροσβεστικής ήταν ότι η φωτιά προήλθε από κερί. Την προανάκριση εξακολουθεί να διενεργεί η πυροσβεστική.

Είχαν επιτεθεί στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ

Οι νέες εμπρηστικές επιθέσεις προστίθενται στην εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας τον περασμένο Μάρτιο, ενώ την οργάνωση "πρωτογνωρίσαμε" με την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ, προσφυγόπουλου από το Αφγανιστάν το οποίο είχε κληρωθεί να σηκώσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση τον Οκτώβριο του 2017.

Άγριοι ξυλοδαρμοί

Εκτός από την επίθεση στο σπίτι του Αμίρ, έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για άγριους ξυλοδαρμούς -όπως τόνιζαν και οι ίδιοι στο τηλεφώνημά τους στην ιστοσελίδα iefimerida- του ιμάμη Σαγέτ Καμπάρ στον Πειραιά στις 22 Νοεμβρίου 2017 και του Μοχάμεντ Μαχαντί στην οδό Σταυροπούλου στα Πατήσια. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η ίδια οργάνωση είχε ξεκινήσει «καμπάνια» απειλητικών τηλεφωνημάτων στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην Πακιστανική Κοινότητα αλλά και στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΛΕΔΑ).

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική φασιστική επίθεση

Για "εγκληματική, φασιστική επίθεση", η οποία "έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων επιθέσεων σε κοινωνικούς χώρους και σε χώρους συλλογικοτήτων και οργανώσεων" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Οι φασίστες θέλουν να δηλώσουν την παρουσία τους μέσα από τις επιθέσεις αυτές με στόχο τη δημιουργία κλίματος φόβου και την τρομοκράτηση όλης της κοινωνίας" σημειώνουν, καταλήγοντας ότι "οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL