Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Η Ν.Δ. στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς

Μία ημέρα μετά τη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας βγήκε ν να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι “άνοιξε τα σύνορα” στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν διευκρίνισε βέβαια πώς μπορεί κανείς να κρατήσει κλειστά τα θαλάσσια σύνορα, υποθέτουμε όμως ότι πάνω στο ζήτημα αυτό θα συμφωνεί με κάποιες πολύ δημιουργικές ιδέες του Σαλβίνι οι οποίες καταπατούν όλα τα άρθρα του διεθνούς δικαίου και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά αυτό δεν έχει και πάρα πολλή σημασία. Όπως και με το "Μακεδονικό", η Ν.Δ. παίζει και εδώ ακροδεξιό παιχνίδι.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η επίθεση αυτή στην κυβέρνηση γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και λεπτή στιγμή για το προσφυγικό. Οι ακροδεξιοί της ομάδας Βίσεγκραντ, μαζί με την Αυστρία και τον Σαλβίνι, απαιτούν στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροωθήσεις προσφύγων χωρίς καμία άλλη διαδικασία, ενώ η Μέρκελ και ο Μακρόν προωθούν λύσεις περισσότερο συμβατές με το διεθνές δίκαιο. Η διαμάχη αυτή, που θα κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, είναι εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα. Και ακριβώς αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη βγαίνει να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι “ανοίγει τα σύνορα”, ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματολογία της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς.

Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν. Πριν από λίγες μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης προέτρεπε τις αγορές να μας γυρίσουν την πλάτη και τους εταίρους να επιμείνουν στα μέτρα του 2019 και του 2020. Τώρα, με το προσφυγικό, ήταν ευκαιρία για να πέσουν στην αγκαλιά της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL