Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η κυβέρνηση γύρισε τη νέα σελίδα για τη χώρα / Νέο τοπίο με δύο ιστορικές συμφωνίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση γύρισε τη νέα σελίδα για τη χώρα / Νέο τοπίο με δύο ιστορικές συμφωνίες

Νέο τοπίο διαμορφώνεται μετά τις δύο ιστορικές συμφωνίες που πέτυχε η κυβέρνηση, καταφέρνοντας, σε αντίθεση με τους προκατόχους της που τα κληροδότησαν, αφενός να επιλύσει ένα εθνικό πρόβλημα 25 ετών και αφετέρου να ρίξει τίτλους τέλους στην οκταετή επιτροπεία και επιβολή της λιτότητας, τελειώνοντας τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ιστορικές αποφάσεις που κατέγραψε η παρούσα κυβέρνηση ήρθαν έπειτα από κοπιώδεις προσπάθειες και διαπραγματεύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναγνωρίστηκαν ακαριαία από το σύνολο του διεθνούς Τύπου, αλλά και από τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες (ΕΣΚ και ΕΛΚ), σε πλήρη αντιδιαστολή με τη μηδενιστική αντιπολιτευτική στάση των εγχώριων εκπροσώπων τους, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛΛ.). Από την προηγούμενη Κυριακή στις Πρέσπες έως την Πέμπτη στο Eurogroup του Λουξεμβούργου με την απόφαση για το χρέος, ο Αλ. Τσίπρας και οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί Ευκ. Τσακαλώτος και Ν. Κοτζιάς σφράγισαν με τις κινήσεις τους το κλείσιμο μιας ολόκληρης εποχής και το "άνοιγμα μιας νέας σελίδας" για τη χώρα και τις προοπτικές της.

Η εβδομάδα των ιστορικών εξελίξεων συνοδεύτηκε από τους ανάλογους συμβολισμούς. Η γραβάτα - δώρο που δέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας από τον Ζ. Ζάεφ στις Πρέσπες ήταν η επισφράγιση μιας νέας εποχής φιλίας. Η γραβάτα που φόρεσε ο πρωθυπουργός ήταν ο συμβολισμός για το στοίχημα που αυτή η κυβέρνηση κέρδισε με την απόφαση για το χρέος. Η κίνησή του να τη βγάλει στο τέλος της ομιλίας είναι η προσήλωση στην αντιμετώπιση των αδικιών που ακόμα υπάρχουν.

Εισιτήρια για μια νέα εποχή

Με τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, η παρούσα κυβέρνηση καταφέρνει να αναβαθμίσει σημαντικά το διεθνές στάτους της Ελλάδας και τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής ως πρωταγωνιστικού πυλώνα για την ειρήνη, τη συνανάπτυξη και τη σταθερότητα. Οι σχετικές διθυραμβικές επισημάνσεις, παράλληλα με τα εύσημα για την "πολιτική γενναιότητα" των δύο ηγετών Τσίπρα - Ζάεφ ανήκουν στον Μ. Νίμιτς και στους αρμόδιους Ευρωπαίους επιτρόπους και αξιωματούχους.

Με τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η χώρα πλέον κρατά στα χέρια της το "εισιτήριό μας για την νέα εποχή" και "γυρίζει οριστικά σελίδα", όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας από το αίθριο του Ζαππείου την Παρασκευή το βράδυ απευθυνόμενος στις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. "Η Ελλάδα θα έχει πλέον την ευθύνη για τον εαυτό της και το μέλλον της", "η ευθύνη και η Ελλάδα επιστρέφουν αποκλειστικά στους Έλληνες" τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι με τις ρυθμίσεις της απόφασης του Eurogroup ο μνημονιακός καταναγκασμός έλαβε τέλος, καθώς πλέον τα πολιτικά μέσα για την επίτευξη των στόχων ανήκουν αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο αποδόμησε τις αιτιάσεις Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για "τέταρτο Μνημόνιο" και συνέχιση της "ασφυκτικής επιτροπείας". Υπογράμμισε ότι "με την ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο" και παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή μια προληπτική γραμμή στήριξης - "μασκαρεμένο Μνημόνιο", όπως πίεζε η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. ήδη είχε δεχτεί άλλη μια συντριπτική ήττα προ εβδομάδας στη Βουλή με αφορμή το "Μακεδονικό", κατά τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας προϊδέασε ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο έως και τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε θα ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, όπως είπε, το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής θα πέσει σε αυτούς που υπέστησαν την κρίση, "που σήκωσαν τη χώρα στην πλάτη τους". Παράλληλα όμως και αφού επισήμανε ότι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. για έξοδο από τα Μνημόνια επετεύχθη, προανήγγειλε ότι για τον δεύτερο στόχο, της κάθαρσης και της δικαιοσύνης, "έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλές μάχες"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL