Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Μικρότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικρότητες

Του Δημήτρη Σεβαστάκη

Είναι σημαντική η επιμήκυνση που αφορά το χρέος. Είναι σημαντική η πολιτική ώθηση και οι βαθμοί ελευθερίας που παίρνει η Ελλάδα. Είναι ευδιάκριτη η ποιοτική διαφορά στη διεθνή απεικόνιση της χώρας, μετά τα ταπεινωτικά χρόνια που παρήλθαν.

Οι συμφωνίες στο εξωτερικό πεδίο, ιδίως στο θέμα του “Μακεδονικού”, οι πολύπλευρες ισορροπίες που ανακτώνται ή ξανακτίζονται. Εν τούτοις μπορεί να πάθει κανείς αυτό που έπαθε ο Γ. Παπανδρέου. Όσο έχανε τη γείωσή του στις «λαϊκές μάζες», τόσο κέρδιζε τη διεθνή αποδοχή. Και το αντίστροφο. Εννοώ ότι είναι βεβαιωτικά και ενθαρρυντικά συμβάντα τα θετικά κείμενα στον διεθνή Τύπο, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επαφή με τον κόσμο. Ούτε, βέβαια, η λαϊκή αποδοχή πρέπει να «νομοθετεί», να ορίζει και να καθοδηγεί στενά κάθε πολιτική απόφαση.

Στο “Μακεδονικό” π.χ. είναι προφανής η έλλειψη ενημέρωσης, η σχολαστική ανάλυση της συμφωνίας, τα λιανά που θα κάνουν τη συμφωνία μη παραποιήσιμη από την απίστευτα πολιτικάντικη και μικρόψυχη προπαγάνδα. Η υπερεικόνα, οι έννοιες της πατρίδας, της Ιστορίας κ.λπ., είναι νομιμοποιητικά και καταξιωτικά πεδία για τον απλό πολίτη και έχουν υψηλή νοηματική λειτουργία. Πολύ περισσότερο για τον πολίτη που λόγω της κρίσης, έχει χάσει τα μέσα αυτοαναγνώρισης και αναζητά ισχυρές αναφορές. Επομένως το να μη επιτρέπουμε την αλλοίωση, την παραφθορά των αναφορών τους, με το να τις οδηγούμε εντός ενός εποπτικού πεδίου κριτικής, τις προφυλάξουμε από τη διαστρέβλωση και προφυλάσσουμε τον πολίτη από την παρανόηση.

Εάν συνεχιστεί η νεοδημοκρατική μπλόφα, θα εξακολουθήσει να «σχετίζεται» η συμφωνία με την ταπείνωση, αφού η απεικόνιση της συμφωνίας δεν βασίζεται στο πραγματικό, αλλά στον πολιτικό βυθό της αντιπολίτευσης.

Το σίγουρο είναι ότι κρίνοντας και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση τη δεκαετή επέκταση, βλέποντας τον μικρόψυχα τσιγκούνικο τρόπο με τον οποίον σχολίασε την εγγυητική λειτουργία της επέκτασης, της δομικής λειτουργίας του μαξιλαριού κ.λπ., καταλαβαίνει κανείς τη ρηχότητα και την αντιπολιτευτική υστερία. Κανένα σχέδιο μόνο πετροβόλημα από το ασφαλές μπαλκόνι. Αυτό, όμως, που με ενδιαφέρει είναι πως ο κόσμος, αιχμάλωτος σε μια κατήφεια και πολιτική κατάπτωση, δεν μπορεί να αξιολογήσει το πράγματι θετικό, από το βολικά εκνευριστικό. Είναι πιο βολική η απειλή, ο κίνδυνος των συντάξεων από την ουσιαστική και με προβολή στο μέλλον συμφωνία για το χρέος και τη μεταμνημονιακή ευρυχωρία.

Ένα είδος ιδρυματισμού καθηλώνει κάποιους στην ασφάλεια του αέναου Μνημονίου, αλλά και ένα είδος κακεντρέχειας καθηλώνει σε μια επιμελημένη άρνηση της εξόδου. Ό,τι κι αν σημαίνει η έξοδος, μερικά βήματα ελευθερίας θα τα ανακτήσει ο κόσμος. Η Ελλάδα με τις αξιολογήσεις των οίκων «αξιολόγησης», μπήκε στην περιπέτεια των μνημονιακών συμφωνιών. Με τα Α+ τα Β-, τα σκουπίδια κ.λπ. Μια διεθνής και σκληρή συμβολοποιΐα, καθόρισε τη χρεοκοπία και τα πολιτικά χαρακτηριστικά της. Σήμερα πάλι μια μορφή συμβολοποιΐας, στοιχειοθετεί τη μορφή της εξόδου, τη μορφή και τα περιθώρια αυτοβουλίας.

Στη διεθνή οικονομία τα σύμβολα, τα νεύματα ορίζουν καταπτώσεις, χρεοκοπίες, ανατάξεις, ανακτήσεις. Στην προσωπική ζωή τα σύμβολα αποτελούν τα υποκατάστατα υλικών πραγμάτων, λειτουργούν όμως δομικά, ενεργούν σε βάθος χρόνου, συνορίζουν ταυτότητες και κοινωνικά μεγέθη. Ο κόσμος έχει ανάγκη να του εξηγηθούν όλα. Πρέπει να βρούμε την υπομονετική και ανθεκτική αποφασιστικότητα να το πράξουμε. Θα καταλάβουν όλοι. Γιατί θέλουν να καταλάβουν και να συνεχίσουν τα δύσκολα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL