Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απρόβλεπτη και αντιφατική η αντίδραση της αγοράς στο Eurogroup

Είχαν προεξοφλήσει τη συμφωνία - Μειώθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα, έχασε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 771,18 μονάδες

Προβλέψιμη ήταν η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Προβλέψιμη ήταν και η άνοδος των τιμών των μετοχών σχεδόν σε όλο το διάστημα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Προβλέψιμος ήταν μέχρι και ο αυξημένος τζίρος στην κεφαλαιαγορά. Αυτό όμως το οποίο απετέλεσε στοιχείο έκπληξης ήταν η αντίδραση του χρηματιστηρίου στο κλείσιμο και τις μετασυνεδριακές δημοπρασίες. Η αποκόμιση ημερήσιων κερδών δελέασε τους περισσότερους επενδυτές για να πωλήσουν και έτσι, παρά το θετικό αποτέλεσμα του Eurogroup, παρουσιάστηκε το τραγελαφικό φαινόμενο να "κοκκινίζει" ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων η συνεδρίαση έκλεισε με διόρθωση. Η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων που κατεγράφη τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά το άνοιγμα της αγοράς στον απόηχο της ικανοποιητικής απόφασης του Eurogroup για το χρέος, ανεκόπη το μεσημέρι. Στη συνέχεια η αγορά έδειξε να σταθεροποιείται με τις αποδόσεις να κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο. Παρά ταύτα το spread του δεκαετούς ομολόγου (η διαφορά της απόδοσής του από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο) κατόρθωσε να υποχωρήσει για μία ακόμη φορά κάτω από τις 400 μονάδες βάσης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 10.00 π.μ. η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μετά από "βουτιά" που έκανε υποχώρησε στο 4,07% σημειώνοντας μεγάλη πτώση κατά περίπου 0,30% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της ΗΔΑΤ. Ωστόσο στη συνέχεια η απόδοση ανέβηκε εκ νέου με αποτέλεσμα να κυμαίνεται τις πρώτες απογευματινές ώρες στο 4,16%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρ' ότι οι βασικοί δείκτες του κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης, η παρέμβαση πωλητών μέσω των τελικών δημοπρασιών προσγείωσε τους εν λόγω δείκτες σε αρνητικό πρόσημο και στα χαμηλά ημέρας.

Στην υψηλότερη σε τζίρο χρηματιστηριακή συνεδρίαση του μηνός κατεγράφη μια μαζική και απρόβλεπτη υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ο οποίος κέρδιζε ακόμη και πάνω από 2% και είχε βρεθεί "μια ανάσα" από το επίπεδο των 800 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 792,37 μονάδες, τελικά έκλεισε στις 771,18 μονάδες, οριακά πάνω από το χαμηλό ημέρας (771,15 μονάδες), χάνοντας ποσοστό 0,22%.

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές καθώς έχασαν τα αρχικά κέρδη τους.

Η Εθνική έκλεισε στα 0,2800 ευρώ (-2,03%), η Alpha Βank στα 2,0000 ευρώ (+2,04%), η Πειραιώς στα 3,0460 ευρώ (+0,20%), η Eurobank στα 0,9500 ευρώ (-1,55%) και η Attica Bank στα 0,2460 (-1,60%).

Αντίστροφη ήταν η εικόνα στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν.

Το εξαετές ομόλογο είχε απόδοση 3,14%, το επταετές 3,63%, το δεκαετές 4,07%, το δεκαπενταετές 4,58%, το εικοσαετές 4,81% και το εικοσιπενταετές 4,91%.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια