Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Το Thessaloniki Pride είναι "άκρως οικογενειακό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Thessaloniki Pride είναι "άκρως οικογενειακό"

Θεσσαλονίκη: Με την Πορεία Υπερηφάνειας και τη συναυλία στον Λευκό Πύργο, ο οποίος θα «ντυθεί» στα χρώματα του ουράνιου τόξου, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του 7ου Thessaloniki Pride, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το θέμα της οικογένειας.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν σημειώθηκαν «παρατράγουδα» στις διάφορες εκδηλώσεις της πολύχρωμης αυτής διοργάνωσης, ενώ φάνηκε ότι η συμμετοχή του κόσμου χρόνο με το χρόνο αυξάνεται και το Thessaloniki Pride αγκαλιάζεται από την πόλη.

Τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία, που αυτό το διάστημα είναι πολύ απασχολημένα με τη διοργάνωσης συγκεντρώσεων για το "Μακεδονικό", δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εντάσεις κατά τη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι κάτι πρωτοφανές, αφού κάθε χρόνο προσπαθούν να τη διαλύσουν και φωνάζουν διάφορα υβριστικά και ρατσιστικού περιεχομένου συνθήματα κατά των συμμετεχόντων.

Μαζί με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στην πορεία συμμετέχουν κινήματα, πολιτικές οργανώσεις και προοδευτικοί και αλληλέγγυοι πολίτες που αναγνωρίζουν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και επιθυμούν η Θεσσαλονίκη να είναι μια πόλη ανεκτική και ανοικτή.

Πάρτι, συζητήσεις και ενημέρωση

Οι εκδηλώσεις του 7ου Thessaloniki Pride ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη με ένα υπαίθριο πάρτι στον πεζόδρομο της Ζεύξιδος και την επόμενη ημέρα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το παιδί μου» του Can Candan (τουρκικά, ελληνικοί υπότιτλοι) και προβολή κινούμενων σχεδίων.

Χθες, στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του δημαρχείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με θέμα «ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι και οικογενειακή ζωή: Οι προκλήσεις» που διοργάνωσαν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Περήφανοι Γονείς και οι 11528 Δίπλα σου. Επίσης στην πλατεία Χρηματιστηρίου το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών προχώρησε σε ενημερωτική δράση υπό τον τίτλο «My life, my rights» και αργότερα στο ίδιο σημείο ακολούθησε ένα μεγάλο πάρτι δρόμου.

Στον Λευκό Πύργο

Σήμερα το Thessaloniki Pride «μετακομίζει» από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Εκεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα υπάρχει ένα κιόσκι ενημέρωσης, χώρος για body painting, παιχνίδια, photo booth, εργαστήρια και «ζωντανή βιβλιοθήκη».

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία Υπερηφάνειας, τη διοργάνωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων. Η πορεία μέσα από κεντρικούς δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα καταλήξει και πάλι στον Λευκό Πύργο για την αποχαιρετιστήρια συναυλία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο χρόνια η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το πανευρωπαϊκό Pride.

Αναφορικά με το θέμα της φετινής διοργάνωσης που ήταν το «Άκρως Οικογενειακό», οι διοργανωτές τονίζουν πως «οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι, εκτός από το να ερωτευόμαστε και να φτιάχνουμε σχέσεις αγάπης και στοργής, δημιουργούμε τις δικές μας οικογένειες, οι οποίες όμως συχνά βρίσκονται στην αφάνεια στην προσπάθειά μας να τις προστατεύσουμε. Σε μια κοινωνία που τις αρνείται και τις στιγματίζει, η ελληνική Πολιτεία ακόμη αδυνατεί να θεσμοθετήσει μέτρα προστασίας τους και να ψηφίσει νόμους που να επιτρέπουν στις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων να ζουν αξιοπρεπώς απολαμβάνοντας τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες οικογένειες. Από τη μη πρόβλεψη τεκνοθεσίας στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι τον αποκλεισμό των έγγαμων τρανς ανθρώπων από τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου να κρίνει ορθή της ακύρωση του γάμου του ομόφυλου ζευγαριού της Τήλου, η οικογενειακή ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων συνεχίζει να αγνοείται θεσμικά και έτσι να τίθεται σε κίνδυνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL