Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ν. Κοτζιάς από τη Ρόδο: / Ν. Κοτζιάς από τη Ρόδο: Η πραγματικότητα διαψεύδει τις "τράμπες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς από τη Ρόδο: / Ν. Κοτζιάς από τη Ρόδο: Η πραγματικότητα διαψεύδει τις "τράμπες"

Μήνυμα στους τρίτους που παρεμβαίνουν στην περιοχή δημιουργώντας προβλήματα στην περιοχή έστειλε ο Ν. Κοτζιάς κλείνοντας τις εργασίες της τρίτης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και Σταθερότητα, από όπου γνωστοποίησε τις ενστάσεις ευρωπαϊκών δυνάμεων για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με ΠΓΔΜ και Αλβανία.

"Η δυσκολία με την περιοχή μας είναι ότι οι τρίτες δυνάμεις δημιουργούν προβλήματα που τα πληρώνουμε εμείς και όχι εκείνοι" είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ως χαρακτηριστικό το "ποιες δυνάμεις βομβάρδισαν τη Λιβύη και οδήγησαν στην αστάθεια της περιοχής της, ποιες δυνάμεις πρωτοβομβάρδισαν τη Συρία, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα πληρώνουν οι λαοί αυτών των χωρών και τα κράτη πρώτης εισόδου προσφύγων και μετανάστευσης".

Από εκεί και πέρα, ο Ν. Κοτζιάς απέδωσε "άγνοια του τι συμβαίνει στον κόσμο" στους "κακοπροαίρετους", που "πιστεύουν ότι έγινε κάποια 'τράμπα' ανάμεσα στα οικονομικά μας της Ευρώπης και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής", αποκαλύπτοντας πως "υπάρχει μια επιστολή Δανίας - Λουξεμβούργου - Γερμανίας - Γαλλίας - Ολλανδίας που έθεταν πρόβλημα για την ένταξη" Αλβανίας και ΠΓΔΜ."Ορισμένες από αυτές έχουν πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια χώρες που δεν έχουν και μεγάλη διάθεση να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση με αυτές τις χώρες, δεν θα μας κάνουν εμάς χατίρια για να τους στηρίξουμε σε αυτή την πορεία" σχολίασε σκωπτικά. Ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι στο μεταξύ Λουξεμβούργο, Δανία και Γερμανία "δεν έχουν πια σκληρές αντιρρήσεις, μένευν όμως η Ολλανδία και η Γαλλία", ενώ σημείωσε ότι ο Γερμανός ομόλογός του κ. Μας θα συμμετάσχει αυτοπροσώπως τη Δευτέρα στη σύσκεψη των υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι την Κυριακή θα υπογράψει τις επιστολές που θα παραδώσει τη Δευτέρα το πρωί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. "Είναι επιστολές που λένε ότι μου γνωστοποιήθηκε από την άλλη πλευρά η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή τους και ότι, με βάση τις δεσμεύσεις και τις προϋποθέσεις που έχω θέσει, μπορούν να προχωρήσουν. Αλλά για να προχωρήσουν θέλει πριν απ' όλα μια θετική συμφωνία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων -δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανάλογα με το ποιος πηγαίνει κάθε φορά- της Ε.Ε.. Εκεί υπάρχουν οι δυσκολίες που ανέφερα. Οι χώρες που -τάχα- μας πίεζαν για να μας σώσουν οικονομικά για να κάνουμε τη συμφωνία είναι οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις αυτή τη στιγμή να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα είναι καλό να γίνει κάτι τέτοιο".

Τέλος, ερωτηθείς για τις τουρκικές εκλογές, αφού είπε ότι δεν μπορεί να ελπίζει στην αντιπολίτευση ("θα έλεγα ότι τείνουν να είναι και χειρότερα από ό,τι ο κ. Ερντογάν"), ο Ν. Κοτζιάς εκτίμησε πως η επόμενη μέρα θα κριθεί από τον τρόπο νίκης του Τ. Ερντογάν και την ισορροπία που θα προκύψει στη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL