Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Τρεις στόχοι στις νέες συνθήκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις στόχοι στις νέες συνθήκες

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η κυβέρνηση ανέλαβε ένα εξαιρετικά βαρύ και δύσκολο έργο. Το έργο αυτό ήταν η ολοκλήρωση των προγραμμάτων και η απομείωση του χρέους. Σήμερα, έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια επίπονων προσπαθειών, ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί. Η χώρα απαλλάσσεται από την επιτροπεία και ο δρόμος για την επιστροφή της στην κανονικότητα έχει ανοίξει.

Είναι η στιγμή που η Αριστερά πρέπει να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της.

Πρώτος και βασικός στόχος πρέπει είναι η δίκαιη αναδιανομή του οφέλους της ανάπτυξης. Τα οφέλη της ανάπτυξης πρέπει να γίνουν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αισθητά σε αυτούς που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Με αποφασιστική και ουσιαστική μείωση της ανεργίας, φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μικρούς και μεσαίους, αναπτυξιακά κίνητρα στην πραγματική οικονομία, ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Δεύτερος στόχος πρέπει να είναι η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. Η επανεδραίωση της δημοκρατίας σε όλα τα πεδία, η ολοκληρωτική εξάλειψη της διαπλοκής και η θεσμική θωράκιση της διαφάνειας.

Τρίτος στόχος πρέπει να είναι η αποφασιστική προγραμματική σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό. Η κοινωνία πρέπει να δει καθαρά ποιες είναι οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την αξιοπρεπή εργασία, τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας, την κοινωνική συνοχή και ποιες είναι οι δυνάμεις που βλέπουν ως λύση σε κάθε πρόβλημα την αύξηση της κερδοφορίας και του πλούτου για τους ήδη οικονομικά ισχυρούς.

Η νέα εποχή έχει ξεκινήσει. Η Αριστερά καλείται να αποδειχτεί άξια των περιστάσεων που δημιουργούν οι νέες συνθήκες. Και, πρώτα και κύρια, να γίνει πραγματικά αυστηρή με τον ίδιο της τον εαυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL