Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Πως αποτιμά η κυβέρνηση την απόφαση για χρέος και μεταμνημονιακή επιτήρηση / Τα κέρδη της συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πως αποτιμά η κυβέρνηση την απόφαση για χρέος και μεταμνημονιακή επιτήρηση / Τα κέρδη της συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Ιδιαιτέρως σημαντικά είναι τα κέρδη της απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς πέρα από το βασικό που δεν είναι άλλο από την έξοδο από τα Μνημόνια, δημιουργείται χώρος - “ανάσα” για τα επόμενα χρόνια μέσα από την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα τίθενται οι βάσεις για τη χάραξη της πολιτικής της κυβέρνησης χωρίς να περνάει από τα “μπλοκ” των θεσμών, με πρώτο “σταθμό” την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία μπορεί να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως προβλέπεται ρητά στο δισέλιδο κείμενο, εντός του οποίου αποτυπώνεται το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά έχει καταρτίσει ήδη ένα αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο εντάχθηκε στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, ενώ σχετικές αναφορές έγιναν τόσο από τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Μάριο Σεντένο, όσο και από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ το χαρακτηριστικό χωρίο της απόφασης της 21ης Ιουνίου αναφέρει:

"Καλωσορίζουμε επίσης την ολοκλήρωση μιας περιεκτικής αναπτυξιακής στρατηγικής από τις ελληνικές αρχές. Η στρατηγική αυτή, έχει στόχο να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα".

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup "έδεσαν τα κομμάτια του παζλ". Πρόκειται, όπως ανέφερε, για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση (δεν πρόκειται για τέταρτο Μνημόνιο, είπε ο υπουργός, και αφορά θέματα είτε από το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε από το τρίτο πρόγραμμα) και τη συμφωνία για το χρέος.

"Καινούργια μέρα για τον ελληνικό λαό"

Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι καθώς θεωρούν ότι μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα με τη συμφωνία και εκτιμούν ότι εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικές πηγές: «Η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό αναγνωρίζουν ήδη όλοι οι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές».

Ωστόσο σημειώνουν πως όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής ισορροπίας και προσθέτουν: «Σημαίνουν, όμως, ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τα Μνημόνια και τη λιτότητα. Σημαίνουν ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Σημαίνουν ότι ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα για τον ελληνικό λαό».

Χρηματοδοτική “ανάσα”

Σχετικά με τα κέρδη από την τελευταία απόφαση για το ελληνικό χρέος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι δίνεται 10 χρόνια περίοδος χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032. Το ακόμη σημαντικότερο είναι πως η απόφαση προβλέπει δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF (δηλαδή για ένα ποσό ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος ωρίμανσης των ομολόγων του δανείου αυτού ανεβαίνει από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια. Τα ομόλογα αυτά θα άρχιζαν να αποπληρώνονται το 2023 και πλέον θα αρχίσουν να λήγουν το 2033.

“Μαξιλάρι” 24,1 δισ. ευρώ

Πολύς λόγος έγινε για το “μαξιλάρι” και το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η “ισχύς” του. Η εκταμίευση 15 δισ. αυξάνει το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δισ. ευρώ (πρόσθεση των προηγούμενων εκταμιεύσεων του ESM για το μαξιλάρι και τα χρήματα που έχουν αντληθεί από τις εξόδους στις αγορές). Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές: “Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, μη έκδοσης νέων ομολόγων. Άρα το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση και με μόνο κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού χρέους και όχι για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της συζήτησης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο χωρίς δεσμεύσεις για πιθανές εκταμιεύσεις”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 24,1 δισ. ένα ποσό της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας μας προς το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή οι οφειλές μας προς το ΔΝΤ είναι της τάξης των 10,4 δισ.

Επιστροφή κερδών 4,8 δισ. ευρώ

Την ίδια ώρα προβλέπεται επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ύψους 4,8 δισ., που θα εκταμιευθούν σε 4 ετήσιες ή 8 εξαμηνιαίες δόσεις. Προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων είναι η επίτευξη των στόχων και η τήρηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στην απόφαση Eurogroup. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές: “Η επιστροφή ετησίως 1,2 δισ. ευρώ για κάλυψη είτε αναπτυξιακών είτε χρηματοδοτικών δαπανών δίνει τη δυνατότητα επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, αφού ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει στο 3,5%, αλλά θα έχουμε ετησίως επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ”.

Όχι νέο πρόγραμμα

Από εκεί και πέρα τίθεται το εύλογο ερώτημα για το αν προκύπτουν νέες δεσμεύσεις από τη συμφωνία και αν πρόκειται για νέο Μνημόνιο. “Σαφώς όχι” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για να συμπληρώσουν:

“Πρώτη και κύρια δέσμευση είναι να επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022. Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν τη συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής και της αρχής δημοσίων εσόδων”.

Ακόμη προσέθεταν με νόημα ότι “πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μονάχα μία ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση, αυτή του 3,5%. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Τελειώνει η αξιολόγηση

Επιπλέον οι ίδιες πάντα πηγές επισήμαιναν με νόημα πως “η διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις που πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα”. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δύο κατηγορίες: απλή και αυξημένη εποπτεία. Οι χώρες που ήδη ολοκλήρωσαν προγράμματα έχουν την απλή εποπτεία, που αφορά εξαμηνιαίες εκθέσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία θα είναι αυξημένη και θα είναι ανά τρίμηνο. Είναι διαφορετικό να πάρεις 10 δισ. ευρώ δάνειο όπως η Κύπρος,80 δισ. όπως η Ιρλανδία και άλλο 250 δισ. ευρώ".

Χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω του 15% έως το 2042

Στο μεταξύ, βάσει της απόφασης, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ η περυσινή απόφαση του Eurogroup έθετε το πλαφόν του 15% μέχρι το 2030.

“Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να αφοσιωθεί χωρίς τον βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους σε αναπτυξιακές πολιτικές, να πάρει δημοσιονομική ανάσα, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζεται η εμπιστοσύνη των αγορών στο αξιόχρεό μας εξασφαλίζοντας έναν καθαρό διάδρομο δεκαπενταετίας για τους επενδυτές” ανέφεραν επ’ αυτού κυβερνητικές πηγές

Ευ. Τσακαλώτος:
Γυρίζει σελίδα η Ελλάδα

Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά σε θετικό τόνο, ήταν η πρώτη τοποθέτηση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. "Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης" επεσήμανε ο ίδιος προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα οκτώ χρόνια και "θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία". Δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι "αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον".

Η ατζέντα αλλάζει και υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια άσκησης πολιτικής, επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας χαρακτηριστικά πως το επίπεδο της λιτότητας θα μειώνεται σταδιακά είτε με μειώσεις των φόρων είτε με αυξήσεις των δαπανών. "Η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο με πολύ πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις" ανέφερε.

Ακόμη τόνισε ότι "μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία". Ειδικά για το χρέος, είπε πως αυτό είναι πια βιώσιμο και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το "μαξιλάρι ασφαλείας" θα αρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες και υπό προϋποθέσεις για περισσότερο χρόνο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους από το χρέος στην οικονομία, όπως με την εξαγορά δανείων από το ΔΝΤ, η οποία θα κριθεί πότε είναι πιο συμφέρουσα. Για την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε 4-5 απόπειρες τα επόμενα δύο χρόνια, με τον ακριβή χρόνο να αποτελεί τεχνοκρατική απόφαση του ΟΔΔΗΧ.

Την ίδια ώρα, με δήλωση του στο News247.gr, απευθύνθηκε στη Ν.Δ., αναφέροντας: "Υπάρχουν ποδοσφαιρικές ομάδες που δεν ξέρουν να χάνουν, αλλά φέρονται ιπποτικά όταν κερδίζουν. Από την άλλη υπάρχουν ομάδες που είναι ανυπόφορες όταν κερδίζουν, αλλά ξέρουν να χάνουν. Η Ν.Δ. συνδυάζει και τα δύο. Δεν ξέρει ούτε να κερδίζει , ούτε να χάνει".

Ο Αλ. Χαρίτσης

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε ότι αρχίζει η διαδικασία εξόδου από τη λιτότητα και πως «τώρα θα αρχίσουμε να δρέπουμε τους καρπούς αυτής της αυξημένης αξιοπιστίας». Επίσης αναφέρθηκε και στον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δημιουργείται τα επόμενα χρόνια και αναμένεται να κατευθυνθεί τόσο σε φοροελαφρύνσεις όσο και σε αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Κομισιόν: Ετήσια αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Η Κομισιόν δημοσίευσε και ένα δισελιδο κείμενο, το οποίο αφορά τη μεταμνημονιακή περίοδο. Όπως αναφέρεται σε αυτό "Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2012. Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019".

Είναι γεγονός ότι με σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2012 ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 για όλους τους εργαζομένους, πλην των νέων έως 25 ετών, για τους οποίους προβλέφθηκε το... ιλιγγιώδες ποσό των 511 ευρώ, ενώ εν συνεχεία ο τρόπος καθορισμού του πέρασε από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων σε αυτά του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.

Άλλωστε υπάρχει και το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φτάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL