Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Η συνισταμένη των δηλώσεων μετά το Eurogroup / Ιστορική μέρα, ιστορική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η συνισταμένη των δηλώσεων μετά το Eurogroup / Ιστορική μέρα, ιστορική συμφωνία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Με ικανοποίηση αλλά και εμφανή συγκίνηση υποδέχτηκαν οι βασικοί πρωταγωνιστές του «ελληνικού δράματος» το «τέλος εποχής» που σηματοδοτείται με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

«Η σημερινή μέρα δεν πρέπει να θεωρείται συνηθισμένη. Είναι μια μοναδική, ιστορική στιγμή» δήλωσε εμφατικά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ παραδέχτηκε ότι είναι και μια στιγμή «συγκίνησης» για όσους παρακολούθησαν την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Μετά από οκτώ χρόνια η κρίση φτάνει στο τέλος της για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Σήμερα ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη εμφανίστηκε δύο φορές, το 2012 και το 2015.

Εμπιστοσύνη Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι ήταν παρούσα ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας όταν στα «ελληνικά στατιστικά στοιχεία αποκάλυψαν την αλήθεια για το τι συνέβαινε» και ότι είναι ακόμα «εδώ» και τις «τελευταίες μέρες». Η ίδια χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ένα «βαρυσήμαντο γεγονός», ενώ μετά από όλο το παρασκήνιο των τελευταίων ετών δήλωσε «απόλυτα βέβαιη» για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Ωστόσο εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη προοπτική του χρέους, αν και παραδέχτηκε ότι οι Ευρωπαίοι έλαβαν «ουσιαστικές» δεσμεύσεις να στηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης στο μέλλον.

Τόνισε, δε, ότι το ΔΝΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται, δίνουν «χωρίς αμφιβολία» τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.

Φόρος τιμής Γιούνκερ στον ελληνικό λαό

Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε με τον δικό του τρόπο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι θα αγωνίζεται «πάντα» για να βρίσκεται η Ελλάδα στην «καρδιά της Ευρώπης». «Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες» έγραψε ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ στο Twitter.

Εκπλήρωση συμφωνίας

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τονίζοντας ότι τo Εurogroup συμφώνησε στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του και την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. «Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και το Eurogroup εκπλήρωσε το δικό του μέρος της συμφωνίας» ανέφερε ο Μ. Σεντένο.

Συγχαρητήρια Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επίσης παρακολουθεί τα ελληνικά προγράμματα σχεδόν από την αρχή τους, μίλησε και αυτός για μια «ιστορική στιγμή» σημειώνοντας ότι μέσα στα οκτώ χρόνια της ελληνικής κρίσης έγιναν πολλά και υπήρξαν πολλές δραματικές νύχτες, συγχαίροντας επίσης την Ελλάδα που κατάφερε να βγει από αυτήν την περιπέτεια.

Συγχρόνως τόνισε ότι η Ελλάδα έλαβε μια «άνευ προηγουμένου» χρηματοοικονομική βοήθεια, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ στον κόσμο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την αρχή της κρίσης εκταμιεύτηκαν περίπου 240 δισ. ευρώ για την Ελλάδα και ότι εξοικονομεί ετησίως περί τα 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών όρων δανεισμού του ESM.

Θετικά μηνύματα από τις αγορές

Οι θερμές αγκαλιές στο τέλος της συνέντευξης Τύπου των Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Λαγκάρντ και Σεντένο ήταν η πιο χαρακτηριστική εικόνα του κλίματος ευφορίας που επικρατούσε στο Λουξεμβούργο. Έκδηλη ήταν δε και η ανακούφιση των υπαλλήλων των θεσμών, οι οποίοι εργάστηκαν για χρόνια με μοναδικό αντικείμενο την ελληνική οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι ένας από τους πρωταγωνιστές των σκληρών διαπραγματεύσεων των τελευταίων κυρίως ετών εμφανίστηκε χθες μπροστά σε δημοσιογράφους κάνοντας λόγο για μια συμφωνία που αποτελεί πραγματική επιτυχία όσον αφορά το ελληνικό χρέος και για όλους όσοι προσπάθησαν αυτά τα χρόνια να το επαναφέρουν σε βιώσιμη τροχιά.

Έτερος αξιωματούχος, μάλιστα, σημείωνε ότι ήδη οι αγορές έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά, καθώς έχει λάβει ενημερώσεις με τις οποίες επενδυτές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πλέον είναι διασφαλισμένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL