Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Xωρίς καν να γνωρίζουν το αποτέλεσμα του Eurogroup! / "Πανωλεθρία" είδαν οι εφημερίδες της Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Xωρίς καν να γνωρίζουν το αποτέλεσμα του Eurogroup! / "Πανωλεθρία" είδαν οι εφημερίδες της Δεξιάς

Μια ηρωική μάχη εντυπώσεων έδωσαν χθες οι περισσότερες εφημερίδες της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι η έκβαση του Eurogroup εξελίχθηκε για τη χώρα σε πανωλεθρία. Και αυτό όχι μόνο σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις όλων ανεξαιρέτως των διεθνών ΜΜΕ, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς καν το ρεπορτάζ να γνωρίζει την κατάληξη του Eurogroup. Η γραμμή αυτή ήταν προφανώς αναμενόμενη, δεν μπορούσε όμως να στηριχτεί από το αφήγημα των προηγούμενων ημερών “έδωσαν τη Μακεδονία για να πάρουν το χρέος”. Αν η κυβέρνηση έδωσε ολόκληρη Μακεδονία, πώς οι αποφάσεις για το χρέος είναι πανωλεθρία; Έτσι το αφήγημα τροποποιήθηκε κάπως: τώρα οι εφημερίδες της Δεξιάς μιλάνε για τριπλή ήττα της κυβέρνησης, στο “Μακεδονικό”, το χρέος και το προσφυγικό. Αλλά τελικά και η γραμμή της “πανωλεθρίας” έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι η συμφωνία για το χρέος είναι θετική, αλλά την έχει κερδίσει η Ν.Δ. από το 2012.

“Στην... ντουλάπα η πρωθυπουργική γραβάτα μετά τη χθεσινή ολονυκτία του Eurogroup για την ελάφρυνση χρέους” λέει ο "Ελεύθερος Τύπος", ο οποίος μιλάει με πηχυαίους τίτλους για “Φιάσκο”, παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα έχει κλείσει πριν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων και τις ανακοινώσεις στο Λουξεμβούργο. Στις μέσα σελίδες, το ρεπορτάζ συνοδεύεται από μεγάλη φωτογραφία που απεικονίζει τον Τσακαλώτο να πιάνει το πρόσωπό του σε μια στιγμή κούρασης, με τη λεζάντα “Μια εικόνα χίλιες λέξεις”. Στο ίδιο ρεπορτάζ προεξοφλείται η... αποτυχία του Eurogroup: “Τελικά η συζήτηση αποδείχτηκε δυσκολότερη σε σχέση με τις αρχικές αισιόδοξες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, γιατί ναι μεν υπήρχε βούληση για επίτευξη συνολικής απόφασης, ωστόσο, στην πράξη, η απόσταση που χώριζε τους Γερμανούς με το ΔΝΤ ήταν πολύ μεγάλη και αφορούσε καθοριστικές παραμέτρους της συμφωνίας...”.

“Θηλιά αντί για γραβάτα” φωνάζει το πρωτοσέλιδο της "Δημοκρατίας", με την ίδια ακριβώς φωτογραφία του Τσακαλώτου. “Μας δίνουν ψίχουλα με αντάλλαγμα τη διαιώνιση τις λιτότητας” διαμηνύει ο υπέρτιτλος, “Κοροϊδία από τους δανειστές, κανένα φως στο τούνελ, 'λύση' κατώτερη των περιστάσεων” προαναγγέλλουν οι πλάγιοι τίτλοι, ενώ το ρεπορτάζ των μέσα σελίδων μιλάει για “λύση που είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να πείσει τις αγορές”.

Από την πλευρά του ο "Φιλελεύθερος" βλέπει “συμφωνία χειρότερη από το Μνημόνιο” και με ένα “χτύπημα” πολλαπλής ανάγνωσης μιλά για την κυβέρνηση “που βρίσκεται σε αποδρομή και ξεπουλάει τα πάντα για να διατηρηθεί στην εξουσία” και “διαπραγματεύεται δεσμεύσεις που θα στοιχίσουν ακριβά στον τόπο ναρκοθετώντας την επόμενη μέρα” (για τους πολύ μυημένους αυτό αναφέρεται και στο γιατί η Ν.Δ. δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία για το "Μακεδονικό").

Στο ρεπορτάζ των μέσα σελίδων μιλά για “τα σενάρια που οργιάζουν -παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις- περί ανταλλαγής του Σκοπιανού με την οικονομία και τις ρυθμίσεις για το χρέος” και τα οποία διακινεί κυρίως η ίδια η εφημερίδα. Σημειώνεται επίσης ότι “ο περίπατος που περίμενε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup δεν ήρθε”, παρ' ότι “το Μαξίμου τα έδωσε όλα στην κατ' επίφαση διαπραγμάτευση” και κυρίως το γεγονός ότι “την ώρα που γράφεται το κείμενο, η κατάληξη του Eurogroup είναι άγνωστη”! Δεν πειράζει όμως, γιατί, όπως λέει η εφημερίδα επικαλούμενη “πηγές από τις Βρυξέλλες”, “εφόσον προέκυπτε αδιέξοδο, μπορεί να μη λάμβανε το Eurogroup καμία απόφαση για το χρέος και να υπάρξει νέα έκτακτη συνάντηση τον Ιούλιο, ή ακόμα και τον Οκτώβριο, δίνοντας μια ήξεις αφήξεις λύση για την αξιολόγηση”. Η εφημερίδα φιλοξενεί και φωτογραφία στην οποία φαίνεται ευκρινώς ο Μοσκοβισί “να απαριθμεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή”, ενώ υπογραμμίζει και “τη δυνατότητα του Eurogroup να επιβάλει νέα μέτρα εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο”, που αποτελεί είδηση απολύτως ανυπόστατη.

Σε διαφορετικό ύφος κάλυψαν το γεγονός τα "Νέα" και η "Καθημερινή", η οποία ωστόσο είδε στο χθεσινό Eurogrpoup “θρίλερ που θύμιζε ημέρες του 2015, με αντιμέτωπες Γαλλία και Γερμανία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL