Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Για τα πανηγύρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τα πανηγύρια

Από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας, η εξωκοινοβουλευτική τότε Χ.Α. καθώς και ένας μικρός αριθμός ΜΜΕ με εθνικιστικά χαρακτηριστικά είχαν επιχειρήσει να "ποινικοποιήσουν" πανηγύρια και εορταστικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά της δυτικής Μακεδονίας, κατηγορώντας τις τοπικές κοινωνίες πως έπαιζαν το παιχνίδι των "Σκοπιανών", αφού χόρευαν και τραγουδούσαν εθνικώς επικίνδυνα τραγούδια. Ήταν χαρακτηριστικές εκείνη την εποχή οι "καταδρομικές" εξορμήσεις των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α. στον μεθοριακό σταθμό της Νίκης όταν επιχειρούσαν να αποτρέψουν την είσοδο σε ελληνικό έδαφος των "εαμοβούλγαρων φυγάδων" -όπως αποκαλούσαν τους κατοίκους της ΠΓΔΜ- που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα για να βρεθούν στο πανηγύρι της Μελίτης, του Άγιου Παντελεήμονα, της Βεύης ή άλλων χωριών της Φλώρινας.

"Προδοτικά" χαρακτηρίζουν συχνά οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αθήνας πολλά από τα καλοκαιρινά πανηγύρια της δυτικής Μακεδονίας, όπου συγκροτήματα χάλκινων δίνουν κάθε χρόνο τον ρυθμό και χωριά ολόκληρα χορεύουν και τραγουδούν το "Μακεντόνσκο Ντεβοιτσέ", το τραγούδι που αναφέρεται σε μια Μακεδόνισσα κοπέλα και για ορισμένους υπερπατριώτες το να το τραγουδάς αποτελεί πράξη εσχάτης προδοσίας. Εδώ και χρόνια τα πανηγύρια αυτά έχουν στοχοποιηθεί ως σημεία συνάντησης πρακτόρων, προδοτών, φυγάδων του Εμφυλίου και αργυρώνητων πολιτικών που βάζουν πλάτη στα αλυτρωτικά σχέδια των γειτόνων μας και των κροίσων που τους χρηματοδοτούν. Συνωμοσιολογικά σενάρια με ιδιαίτερη πέραση στους χρυσαυγίτες και τους ψεκασμένους της Ακροδεξιάς, που κάθε καλοκαίρι βλέπουν εχθρούς της χώρας μας και της Μακεδονίας μας να πίνουν και να γλεντούν με "αλυτρωτικούς" χορούς και "αλυτρωτικά" τραγούδια.

Για πολλά χρόνια στο στόχαστρο των εθνικιστών είχαν βρεθεί δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, επειδή στο πλαίσιο της καλής γειτονίας με τα παραμεθόρια χωριά της ΠΓΔΜ ευνοούσαν τις καλοκαιρινές συναντήσεις πολιτιστικών συλλόγων από τις δύο χώρες. Για απογόνους των "κομιτατζήδων" έκαναν λόγο οι εθνικιστικοί κύκλοι της πρωτεύουσας όταν ήθελαν να βάλουν στο στόχαστρο όσους πολιτικούς ευνοούσαν τέτοιου είδους προσεγγίσεις μεταξύ των δύο πλευρών των συνόρων. "Προδότες" χαρακτηρίζονταν για χρόνια από τους ακροδεξιούς οι βουλευτές των περιοχών που με την παρουσία τους "νομιμοποιούσαν" τα πανηγύρια αυτά.

Και αίφνης, όλη αυτή η προπαγάνδα, που για μια δεκαετία τουλάχιστον την ακούγαμε μονάχα από τη Χ.Α., μπήκε στην ατζέντα και της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο που πριν την κάνουν σημαία τους, καλό θα είναι να ψάξουν και τους δικούς τους βουλευτές που έχουν χορέψει το "Μακεντόνσκο Ντεβοιτσέ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL