Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Εμπόριο υπερπατριωτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμπόριο υπερπατριωτισμού

Χθες η γερμανική εφημερίδα "FAZ", επικαλούμενη πηγές στο Βερολίνο, αποκάλυψε ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να τηρήσει τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, αλλά είναι αναγκασμένος να πλειοδοτεί σε πατριωτισμό στο εσωτερικό της χώρας για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο.

Για πολλές ώρες η Νέα Δημοκρατία παρίστανε ότι δεν είδε και δεν άκουσε το δημοσίευμα. Μέχρι την ώρα που, πιεζόμενη από το Μαξίμου, αναγκάστηκε να το διαψεύσει.

Δεν χρειαζόταν καν. Η Νέα Δημοκρατία, σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι δεν θα διαταράξει την υλοποίηση της συμφωνίας: “Καμία ελληνική Βουλή, είτε η παρούσα είτε η επόμενη (σ.σ.: δηλαδή “καμία κυβέρνηση, ούτε αυτή εδώ ούτε κάποια δική μας...”), δεν θα είναι εύκολο να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών...”.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλο αυτό το ντελίριο υπερπατριωτισμού στο οποίο επιδίδεται η Ν.Δ. τις τελευταίες μέρες, με κραυγές περί μειοδοσίας και εθνικών υποχωρήσεων, γίνεται για τα μάτια της Ακροδεξιάς. Για να κρατηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με ένα ακροδεξιό ακροατήριο και για να αποτραπεί η δημιουργία “μακεδονομαχικού” κόμματος, που θα διεμβολίσει τη βάση της τώρα που το θέμα “πουλάει”.

Από τη μια μεριά είναι θετικό, έστω κι έτσι, το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν σκοπεύει να ναρκοθετήσει τη συμφωνία. Από την άλλη όμως προκαλεί τεράστια αποστροφή η ευκολία με την οποία σαλπίζουν εθνικά προσκλητήρια και υποδεικνύουν προδότες και μειοδότες έχοντας στο μυαλό τους μόνο ακροδεξιά ψηφαλάκια και τους ψηφοφόρους του Καμμένου.

Ο υπερπατριωτισμός σε συνδυασμό με τον καιροσκοπισμό είναι ένα απεχθές μείγμα πολιτικής. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το εμπόριο υπερπατριωτισμού ήταν πάντοτε επικερδές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL