Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Απόφοιτος Πανεπιστημίου, Φιλελεύθερος Άνδρας, 41,
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόφοιτος Πανεπιστημίου, Φιλελεύθερος Άνδρας, 41,

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για την απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει για πρόωρες εκλογές;

Υπάρχει μια επερχόμενη οικονομική κρίση και πιθανότατα δεν θέλει να έχει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, εν μέσω κοινωνικής έκρηξης. Γι αυτό, θέλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση, στα επόμενα πέντε χρόνια, υπό την προεδρία του.

Πιστεύετε πως η εκλογική διαδικασία θα είναι δίκαιη;

Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρατυπίες στις κάλπες και τις διαδικασίες ψηφοφορίας στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ανατολία. Όμως, τέτοιου είδους παρατυπίες μπορεί να προκύψουν όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Πέραν αυτού, δεν περιμένουμε καμία ακριβοδικία όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία και τη χρήση δημόσιων πόρων.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν την αρχή ενός μακρόχρονου αυταρχικού καθεστώτος. Αν δεν κερδίσει η ίδια συμμαχία στις προεδρικές και τις κοινοβουλευτικές εκλογές, η Τουρκία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με τρεις ακόμη εκλογές τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό θα οδηγούσε τη χώρα σε μια κατάσταση μεγαλύτερης ρευστότητας και περισσότερων κοινωνικών συγκρούσεων.

Ποιες κοινωνικές διαιρετικές τομές θα επηρεάσουν με αποφασιστικό τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα;

Οι Κούρδοι θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Αν εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την κουρδική πολιτική της κυβέρνησης στις κάλπες, οι θρήσκοι Κούρδοι μπορεί να ψηφίσουν το κόμμα Saadet [Κόμμα της Ευτυχίας] και οι άλλοι μπορεί να ψηφίσουν το HPD [Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών], ενώ όλοι μπορεί να ψηφίσουν το CHP [Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα] στις δεύτερες εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τις προεδρικές εκλογές. Αν υποστηρίξουν τον πιο ισχυρό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, μπορεί να αλλάξουν τα αποτελέσματα.

Πιστεύετε πως η αντιπολίτευση έχει αρκετή δυναμική ώστε να κερδίσει τις εκλογές;

Πιστεύω πως είναι κοντά στη δυναμική που θα τους οδηγήσει σε νίκη. Είναι καλύτεροι αυτή τη φορά.

Τι μπορεί να σηματοδοτήσει μια νίκη της ενωμένης αντιπολίτευσης για την τουρκική κοινωνία;

Ίσως διασφαλιστεί μια νέα κοινωνική συμφωνία. Αυτό θα «παγώσει» τον κίνδυνο ενός αυταρχικού καθεστώτος και ίσως δοθεί η ευκαιρία για μια ενωμένη κυβέρνηση αντιπολίτευσης που θα δυσκολέψει την κυριαρχία των ισχυρών δυνάμεων επί άλλων ομάδων και που θα κυβερνήσει το κράτος δίκαια.

Γυναίκα, 24, Απόφοιτη Πανεπιστημίου, Φιλελεύθερη

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για την απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει για πρόωρες εκλογές;

Λόγω της πολιτικά και οικονομικά εντεινόμενης πίεσης και του γεγονότος ότι το IYI [Καλό Κόμμα] απευθύνεται στους ψηφοφόρους και του AKP [Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] και του MHP [Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος], η απόφαση για πρόωρες εκλογές οφείλεται στην επιθυμία του Ερντογάν να διατηρήσει την εξουσία του. Επίσης, ο Ερντογάν μπορεί να βασίστηκε στο γεγονός ότι η στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν θα αύξανε και τα ποσοστά του.

Πιστεύετε πως η εκλογική διαδικασία θα είναι δίκαιη;

Αν σκεφτούμε ότι η Τουρκία βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ότι πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές είναι στη φυλακή και ότι ασκείται τρομερή πίεση στην ελευθερία της έκφρασης, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι αυτές οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Συμβαίνει ακόμη ο ηγέτης πολιτικού κόμματος να μην έχει τη δυνατότητα να συναντήσει τους ψηφοφόρους του. Επιπλέον, η Συμμαχία των Λαών [People’s Alliance], και ειδικά το AKP [Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης], έχει τη δύναμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για την προπαγάνδα του και με άδικο τρόπο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Όπως το βλέπω, διακυβεύεται η αξιοπιστία των εκλογών. Στην προηγούμενη υποψία ότι χειραγωγήθηκε σημαντικός αριθμός ψήφων προστέθηκαν νέες αλλαγές, όπως η αποδοχή των μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων και η απόφαση για τη μεταφορά της κάλπης.

Ποιες κοινωνικές διαιρετικές τομές θα επηρεάσουν με αποφασιστικό τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα;

Ο αποκλεισμός του HDP [Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών] από την Εθνική Συμμαχία [Nation Alliance] οφείλεται κυρίως στη σύγκρουση ιδεών μεταξύ IYI και HDP. Έχοντας περίπου 10% το HDP, θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν το HDP δεν μπορέσει να φτάσει το 10% και δεν μπορέσει να είναι μέρος της Βουλής, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Εθνική Συμμαχία ενάντια στο AKP και το MHP.

Πιστεύετε πως η αντιπολίτευση έχει αρκετή δυναμική ώστε να κερδίσει τις εκλογές;

Δεν είναι εύκολο να πω πως έχει αρκετή. Όμως, η συμμαχία καθρεφτίζεται και στην κοινωνία, κάτι που είναι σημαντικό για τη νίκη της. Όσοι θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό ή δεξιό την υποστηρίζουν.

Τι μπορεί να σηματοδοτήσει μια νίκη της ενωμένης αντιπολίτευσης για την τουρκική κοινωνία;

Θα μπορούσε να εξασφαλίσει πιο δημοκρατική διακυβέρνηση, με ενισχυμένους μηχανισμούς ελέγχου, ελευθερία και δικαιοσύνη. Όμως, όσον αφορά τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκληρή διαδικασία λήψης αποφάσεων και να κάνει τη συμμαχία ευάλωτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL