Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Κατά τη γνώμη μου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατά τη γνώμη μου

Γυναίκα, 44, Απόφοιτη Πανεπιστημίου, Φιλελεύθερη

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν;

Κατά τη γνώμη μου δεν πιστεύει ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί την επόμενη χρονιά και, σκεπτόμενος το γεγονός ότι κάθε οικονομική κρίση στην Τουρκία έριξε την κυβέρνηση, πήγε σε εκλογές.

Πιστεύετε ότι η εκλογική διαδικασία θα είναι δίκαιη;

Η Τουρκία, ως μια δημοκρατική χώρα, αναμένεται να έχει δίκαιες εκλογές. Παρόλα αυτά, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι ακόμα σίγουρη γι αυτό. Ωστόσο, γνωρίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κάνουν χαζά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Στα σχολεία, για παράδειγμα, θα υπάρχουν παρατηρητές. Όμως, σε ό,τι αφορά την καταμέτρηση είναι δύσκολο να πει κανείς κάτι στα σίγουρα, εφόσον εμπλέκεται το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Ως πολίτες, δεν επιτρέπεται να είμαστε εκεί κατά την εγγραφή του αριθμού των ψήφων. Επιπλέον, ακόμη και τα μέλη του κοινοβουλίου δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στο κτίριο.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Μα, το κοινοβουλευτικό σύστημα! Υπάρχει μια περίπτωση, μετά τις εκλογές, για πρώτη φορά στη ζωή μου, να ξυπνήσω σε μια χώρα που λειτουργεί υπό προεδρικό σύστημα, κάτι που δεν έχω βιώσει ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε απόφαση που μπορεί να έχει αντίκτυπο στη ζωή μου και στις ζωές των παιδιών μου θα την παίρνει ένας μόνο άνθρωπος. Σημαίνει πως από τότε και έπειτα δε θα έχω το δικαίωμα να διαφωνώ, ένας άνθρωπος θα έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και θα είναι δύσκολο να τον σταματήσει κανείς από το να πάρει τις λάθος αποφάσεις. Για να είμαι ειλικρινής, το να δώσουμε την εξουσία σε έναν άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, αν δεν πιστεύει στην επιστήμη, στην τέχνη, την εκπαίδευση, ή στη δύναμη των γυναικών, πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ το αποτέλεσμα αυτής της εξουσίας.

Ποιες κοινωνικές διαιρετικές τομές θα επηρεάσουν με αποφασιστικό τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα;

Δεν πιστεύω ότι οι όποιες διαιρετικές τομές μπορούν να έχουν αντίκτυπο στα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν είμαι απαισιόδοξη ή δε θέλω να θεωρηθώ απελπισμένη, αλλά πιστεύω ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προέλθει μόνο από ανθρώπους. Εάν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι «φτάνει πια», τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Διαφορετικά, οι σημερινές προσπάθειες θα επηρεάσουν μόνο το 5% περίπου των αποτελεσμάτων.

Πιστεύετε ότι η αντιπολίτευση έχει αρκετή δυναμική ώστε να κερδίσει τις εκλογές;

Αυτή είναι η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που η αντιπολίτευση με έχει εκπλήξει και πιστεύω πως κανένας δεν περίμενε να είναι έτσι. Κατά τη γνώμη μου, οι άνθρωποι στη χώρα μου έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Μπορούν να ξεχάσουν τα πάντα όχι απλώς κατά τη διάρκεια κάποιων ημερών, αλλά ακόμα και ωρών, όπως ξέχασαν κακοποιήσεις παιδιών εντός μιας ημέρας. Για πρώτη φορά, λοιπόν, έχουμε μια αντιπολίτευση που γελά –ναι, γελούν και μας θύμισαν και εμάς να γελάμε. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί για 15 χρόνια το μόνο που είδαμε ήταν φωνές, προσβολές, ξυλοδαρμούς, μαλώματα. Κανείς δεν αναφέρονταν στις τέχνες, κανείς δεν έκανε λόγο για τις γυναίκες. Είναι η ώρα να δούμε διαφορετικά πρόσωπα, διαφορετικές νοοτροπίες και διαφορετικές κινήσεις.

Τι μπορεί να σηματοδοτήσει μια νίκη της ενωμένης αντιπολίτευσης για την τουρκική κοινωνία;

Σημαίνει ελπίδα. Σημαίνει πως ο τούρκικος λαός θέλει πρόοδο. Σημαίνει πως θέλουν να προχωρήσουν μπροστά προς μια καλύτερη εκπαίδευση, με μια αίσθηση εμπιστοσύνης στο σύστημα, θέλουν να προοδεύσουν όχι μόνο μέσω μεγάλων δρόμων ή κατασκευών, αλλά θέλουν να προοδεύσουν μέσω της βιομηχανίας ή θέλουν τα δικαιώματα τους ως πολίτες, ως εργαζόμενοι. Μια πρόοδος που θα προστατεύει το περιβάλλον, μια πρόοδος που δεν θα χρειάζεται υδροηλεκτρικά φράγματα μέσα σε προστατευμένες περιοχές. Σημαίνει πως θα υπάρχει μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τέχνες, για τις συνθήκες της γυναικείας εργασίας. Τέλος, σημαίνει πως θα δημιουργηθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τα νέα παιδιά, μια ελπίδα για τον καθένα και λιγότερη ένταση στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL