Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν κρυφά στον ΟΗΕ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν κρυφά στον ΟΗΕ!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε μυστική διαπραγμάτευση για την ΠΓΔΜ, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς! «Υπάρχει μια διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να τη γνωρίζει ουδείς, ούτε το υπουργικό συμβούλιο, όπου καλούνταν να πάει ο διαπραγματευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να πει ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το τάδε όνομα, αλλά επειδή δεν το αντέχει στη δημοσιότητα, δεν μπορεί να το κάνει συμφωνία, και γι’ αυτό να περάσει ως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα επικαλεστεί μετά η ελληνική κυβέρνηση για να το εφαρμόσει», κατήγγειλε, χωρίς να αποκαλύψει ποια κυβέρνηση το έκανε.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Ν. Κοτζιάς περιέγραψε πώς διαμορφώθηκαν οι δυνάμεις: «από τη μια μεριά είναι οι δυνάμεις στα Σκόπια και στην Ελλάδα που θέλουν λύσεις και από την άλλη είναι οι δυνάμεις της αδράνειας, των εκκρεμοτήτων και του παιχνιδιού του εθνικισμού και όχι του πατριωτισμού που δεν θέλουν λύσεις, αλλά θέλουν διαιώνισή τους και δεν τους νοιάζουν οι συνέπειες τους», υπογράμμισε. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας: «Από ποιους πραγματικά κινδυνεύει η χώρα; Από χώρες που δεν έχουν ούτε Πολεμική Αεροπορία ή απ’ αυτούς που είναι έτοιμοι να αγοράσουν F-35;» είπε χαρακτηριστικά.

"Ν.Δ., παράρτημα του VMRO στην Αθήνα"

Ο Ν. Κοτζιάς κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δημιούργησε τετελεσμένα και την χαρακτήρισε «οπαδό της αδράνειας» και «παράρτημα του VMRO στην Αθήνα», καθώς υποστηρίζουν αντίστοιχες θέσεις. «Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας, όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι, και στιγμές κακής διπλωματίας, όπως τα επτά χρόνια που η Ελλάδα διαπραγματευόταν το όνομα 'Μακεδονία - Σκόπια' ως διεθνές όνομα και ως εσωτερικό όνομα της χώρας αυτής το σκέτο 'Μακεδονία' χωρίς erga omnes», τόνισε.

Ο Αντ. Σαμαράς έλεγε «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Ο υπουργός κατέθεσε πλήθος αποχαρακτηρισμένων εγγράφων και απάντησε σε όλα τα σημεία κριτικής:

* Erga omnes: Όταν δημιουργήθηκε το κράτος, η θέση του Αντ. Σαμαρά ήταν «ναι στο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», γράφουν στα βιβλία τους ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Σκυλακάκης και ο Βαρβιτσιώτης. Το 1993-1994 υιοθετήθηκε σύνθετη ονομασία, αλλά μόνο για το εξωτερικό. Τηλεγραφήματα του πρέσβη Ζαχαράκη αναφέρονται σε ονομασία για πάσα διεθνή χρήση και όχι για πάσα χρήση. Μάλιστα ο Ν. Κοτζιάς κατέθεσε εκθέσεις όπου η Ελλάδα δέχθηκε να συζητήσει πρόταση του Νίμιτς για ονομασία στο εσωτερικό και ονομασία στο εξωτερικό, ενώ συμφώνησε ο όρος "Μακεδονία" να είναι για εσωτερική χρήση. Τα δε διαβατήρια θα έφεραν όχι μόνο το νέο όνομα αλλά και το συνταγματικό του κράτους, ενώ τώρα έχει μόνο το νέο όνομα.

"Ναι" της Ν.Δ. στο «Μακεδονία - Σκόπια»

* Τηλεγραφήματα του πρέσβη Βασιλάκη ανέφεραν: «Μας αρέσει αυτή η πρόταση και μπορούμε να διαπραγματευτούμε». Ακόμα και ο τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έλεγε πως η ελληνική πλευρά θεώρησε καταρχάς ότι η πρόταση αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, αν και δεν μας ικανοποίησε πλήρως. Μάλιστα ο Νίμιτς ρώτησε στο τέλος της διαπραγμάτευσης: «Παραμένετε στην ίδια πρόταση;". Η απάντηση ήταν: «Ναι, τα τρία χρόνια καλά ήμασταν, παραμέναμε, αλλά τώρα έχουμε εκλογές και δεν μπορούμε να πάμε με τέτοια πρόταση».

"Ναι" Μπακογιάννη σε "Βόρεια Μακεδονία"

* Η Ν.Δ. ήθελε το «Βόρεια Μακεδονία», διότι «είναι πιο σωστό και δεν δημιουργεί σύγχυση με παλαιότερα ιστορικά δεδομένα». Στις 8 Ιουλίου 2009 η Ντόρα Μπακογιάννη σε τηλεγράφημα από το Παρίσι έγραψε στον Νίμιτς «ασφαλώς και αξίζει» να συνεχίσει τις προσπάθειές του για το «Βόρεια Μακεδονία».

Πήραμε ό,τι συζητούσατε

* Αγάλματα: Σε σειρά συνεδριάσεων υπό τον Νίμιτς, πρώτο ή δεύτερο θέμα ήταν να κατέβει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου και να αλλάξει και της λεωφόρου στα Σκόπια. «Μόλις το πήραμε, έπαψε να σας πειράζει. Έπαψε να έχει νόημα. Γιατί; Γιατί έπρεπε να έχετε την τιμιότητα και το θάρρος και να πείτε: 'Μπράβο, ρε Τσίπρα, και η κυβέρνηση σου, μπράβο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ.», είπε χειροκροτούμενος ο υπουργός.

Το άρθρο 13 ήταν στην Ενδιάμεση Συμφωνία

* Το άρθρο 13 δίνει ΑΟΖ στην ΠΓΔΜ (ισχυρισμός Γιάννη Μανιάτη): «το κατάπτυστο άρθρο 13 είναι επί λέξει και κατά σύμπτωση το ίδιο άρθρο στην Ενδιάμεση Συμφωνία που τη θεωρήσατε σπουδαία».

Ιθαγένεια, όχι εθνότητα

* Αναγνωρίστηκε εθνότητα": Αναγνωρίστηκε ιθαγένεια, που αφορά δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του κράτους. Επιπλέον «υπάρχει διάκριση στο άρθρο 7 ότι η γλώσσα τους και τα άλλα συνακόλουθα είναι σλαβικά». Επίσης υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ στις 13.8.2001 που λέει ότι είναι πολίτες Μακεδόνες.

* Διαβατήρια: Σήμερα γράφουν «Macedonian». Θα αλλάξουν εντός πέντε ετών.

ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η αλήθεια για γλώσσα, εθνότητα, σχολικά έγγραφα μέσα από τα έγγραφα

* Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι «εμείς δεν προσπαθούμε να δώσουμε οδηγίες ή να πιέσουμε τη Γιουγκοσλαβία να μην χρησιμοποιεί τον όρο 'Μακεδών', χωρίς ταυτόχρονα να αναφέρεται σε εθνότητα».

* Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο Σκυλακάκης, στο βιβλίο του, γράφει ότι ο Μητσοτάκης στις 27-6-1992 είπε: «Η Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν για το όνομα με το οποίο θα γινόταν η αναγνώριση των Σκοπίων στο εσωτερικό τους. Είναι δικό τους θέμα».

* Στις 30 Απριλίου 2008 ο ΟΗΕ αναφέρει ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή «Macedonian»

* Γλώσσα: Το 1948 η Γιουγκοσλαβία έφτιαξε γραπτό αλφάβητο και το 1954 αναγνωρίσθηκε η γλώσσα χωρίς αντίδραση της Ελλάδας, η οποία την αναγνώρισε το 1959 (με τον Ευ. Αβέρωφ). Το 1977 στην Αθήνα έγινε δεκτή από τον ΟΗΕ η κυριλλική γλώσσα στην εσωτερική απόφαση της Μακεδονίας, υιοθετήθηκε έκκληση της Γιουγκοσλαβίας γι' αυτές τις γλώσσες και αναρτήθηκε αυτή η γλώσσα στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Το 1992 και 1994 στον διεθνή οργανισμό ISO, που κατοχυρώνει τα σήματα από γλώσσες μέχρι πινακίδες, απουσίαζε η ελληνική πλευρά.

* Επιτροπή Μπανταντέρ: Η Ελλάδα (κυβέρνηση Ν.Δ.) αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που το 1991 θα ήλεγχε τα συντάγματα για αλυτρωτισμό. Ο πρέσβης Παπούλιας έγραψε ότι «αποτελεί έσχατο δείγμα διπλωματικής αμάθειας και ανικανότητας»

* Επιτροπές για σχολικά βιβλία: «Υπάρχει κανένας που φοβάται όταν αν τα δουν τα δικά μας θα βρουν παραβιάσεις του διεθνούς νόμου; Όλα τα κράτη της Ευρώπης, με απαρχή την Aus Politik του Βίλι Μπραντ στη δεκαετία του ’70, έφτιαξαν κοινές επιτροπές για να δουν τα προβλήματα Ιστορίας στα βιβλία τους».

* Ονόματα επιχειρήσεων: Αφορά 3.400 επιχειρήσεις και μια διεθνής επιτροπή (από ΟΗΕ, Ε.Ε.) θα ελέγξει τα εμπορικά δικαιώματα.

* Χρονοδιάγραμμα για ΝΑΤΟ: Με επιστολή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δεσμεύεται ότι αν η Βουλή της ΠΓΔΜ κυρώσει τη συμφωνία, θα πάρουν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, αλλά θα ενταχθούν μόνο εάν ικανοποιήσουν τους όρους που έχει θέσει η Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL