Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ν. Κοτζιάς: Πατριωτική η συμφωνία - Τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: Πατριωτική η συμφωνία - Τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα (Video)

Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς με επίσημα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα είχαν διαπραγματευτεί και στα όσα είχαν συμφωνήσει οι … όψιμοι Μακεδονομάχοι της Ν.Δ. παρατηρώντας ότι «όλοι σας θέλετε να λύσουμε το πρόβλημα».https://www.youtube.com/embed/OSR9kwZfnC0

Ο Ν. Κοτζιάς αναρωτήθηκε αν είναι μικρό πράγμα να αποφασίζεται να αλλάξει όνομα και Σύνταγμα μια χώρα κι η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμα να το επικυρώσει εκ των υστέρων. Ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι μόνο με πόλεμο ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα της μίας πλευράς χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε την Ν.Δ. «παράρτημα του VMRO στην Αθήνα» κι έκανε λόγο για την ύπαρξη δύο στρατοπέδων «αυτοί που θέλουν λύση κι αυτοί που η πολιτική τους είναι η μη λύση».

Διαπραγματεύονταν το Μακεδονία-Σκόπια και μάλιστα μόνο ως διεθνές όνομα

Ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς στις «στιγμές καλής και κακής διπλωματίας» των προηγούμενων κυβερνήσεων τονίζοντας ότι κάποιες από αυτές τις κυβερνήσεις διαπραγματεύονταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και μάλιστα μόνο ως διεθνές όνομα, με το εσωτερικό όνομα να παραμένει το «Μακεδονία», αλλά αποσύρθηκαν από την συζήτηση όταν πλησίαζαν οι εκλογές. Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι κατά το μεγαλύτερος χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν δεν υπήρχε στο τραπέζι το erga omnes.

Ένθερμη υπέρ του «Βόρεια Μακεδονία» η Ν.Δ. στο παρελθόν

Με σειρά από έγγραφα, ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που σήμερα απορρίπτει ήταν «η καλύτερη στιγμή της Ν.Δ.» με πολλά στελέχη της να σημειώνουν ότι «είναι το αποτέλεσμα που αναζητούμε», ότι «δεν προκαλεί σύγχυση με παλιότερα ιστορικά δεδομένα», ότι «πληρεί το γεωγραφικό κριτήριο». Παράλληλα, ο Ν. Κοτζιάς θύμισε ότι υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ από το 2001 που αναγνωρίζει τους πολίτες της ΠΓΔΜ ως Μακεδόνες, ενώ η αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας ανάγεται στο 1954.

Για το θέμα των αγαλμάτων και του σφετερισμού της αρχαίας Μακεδονίας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι αποτέλεσε πολύ μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων διαχρονικά, αλλά μόλις το κατάφερε η κυβέρνηση η αντιπολίτευση έσπευσε να το θεωρήσει λιγότερο σημαντικό. Σχετικά με την χρήση της ΑΟΖ από την ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι το σχετικό άρθρο της συμφωνίας αναπαράγει επί λέξει αντίστοιχο άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Ποτέ στο παρελθόν δεν ζητήθηκε αλλαγή του Συντάγματος

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ακόμα ότι τα επίσημα έγγραφα φανερώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν ζητήθηκε αλλαγή του Συντάγματος, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι κάτι τέτοιο «αντενδεικνύεται αυτήν την στιγμή». Ο Ν. Κοτζιάς δεν παρέλειψε ακόμα αναφορές στην υπερψήφιση της συγκρότησης επιτροπής για τα αλυτρωτικά Συντάγματα χωρίς τελικά να σταλεί αντιπρόσωπος, αλλά και στο γεγονός ότι επί Σαμαρά αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα ελέγξει τα βιβλία Ιστορίας της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Καταγγελίες για μυστική διπλωματία

Ειδικά για τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας, ο Ν. Κοτζιάς κατήγγειλε ένα παλιότερο περιστατικό, όταν μυστικά διερευνούνταν το σενάριο το ζήτημα της ονομασίας να επιλυθεί μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην συνέχεια η Ελλάδα να επικαλεστεί αυτήν την απόφαση και να την εφαρμόσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL