Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ευ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος (Video)

«Τί ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουν;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος παραφράζοντας τον διάσημο στίχο του Γ. Μπλέηκ «τί ξέρουν για την Αγγλία αυτοί που μόνο την Αγγλία ξέρουν;» που σημαίνει ότι «για να ξέρεις την χώρα σου πρέπει να ξέρεις κι άλλες χώρες, να μπαίνεις στα παπούτσια των άλλων». Ο Ευ. Τσακαλώτος θύμισε ότι η ΠΓΔΜ έχει 4.600 ευρώ κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ εμείς 17.400 ευρώ και το ΑΕΠ της είναι 10 δισ. ευρώ, λιγότερο δηλαδή από το δημοσιονομικό μας «μαξιλάρι».https://www.youtube.com/embed/tuA30WtVGkw

Ο Ευ. Τσακαλώτος έκανε αναφορές στα «σύννεφα εθνικισμού και πολέμου» που μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα και τόνισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος». Ο Ευ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε αν ο κίνδυνος για «νέα Βαϊμάρη» στην Ευρώπη κι οι συζητήσεις για το προσφυγικό και την κατάρρευση της ευρωζώνης δεν φοβίζουν την αντιπολίτευση που αντιδρά στην λύση του Μακεδονικού. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν είναι «επιβολή» επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεργασία και συνανάπτυξη με την ΠΓΔΜ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος στηλίτευσε την αντιμετώπιση της μακεδονικής γλώσσας με βάση την πολιτική συγκυρία με αυτή να «υπάρχει» την δεκαετία του ’50, μετά να σταματά να «υπάρχει», μετά να «υπάρχει» ξανά και τώρα «η συγκυρία να λέει ότι δεν υπάρχει». Ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην παράδοση αναγνώρισης της αξίας του άλλου από τον Ελληνικό πολιτισμό θυμίζοντας τους «Πέρσες» του Αισχύλου που αντιμετώπιζε με σεβασμό τον ηρωισμό των Περσών σε μια εποχή μάλιστα που ζούσαν πολλοί από όσους τους είχαν πολεμήσει.

Όχι στην εθνική εσωστρέφεια

Ο Ευ. Τσακαλώτος στηλίτευσε τις εσωστρεφείς τάσεις της Ελληνικής κοινωνίας ξεχωρίζοντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά αναρωτώμενος δηκτικά «η Ορθοδοξία είναι τόσο ευάλωτη που αν οι μαθητές ακούσουν μόνο για άλλη θρησκεία θα χάσουν την πίστη τους;» Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν απέφυγε αναφορές και στο Brexitβλέποντας μια παρόμοια τάση εθνικής εσωστρέφειας με αναφορές στο αυτοκρατορικό παρελθόν της Μ. Βρετανίας, αλλά χωρίς σχέδιο για το μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL