Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΤΟ ΚΚΕ και ο αλυτρωτισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟ ΚΚΕ και ο αλυτρωτισμός

Μιλώντας στη Βουλή Δ. Κουτσούμπας έκανε κριτική στη συμφωνία για το “Μακεδονικό” λέγοντας ότι παραπέμπει στο αβέβαιο μέλλον μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων “όπως η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού με τις απαραίτητες αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ”. Και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση περιπλέκεται “λόγω της αποδοχής από την ελληνική κυβέρνηση των ανιστόρητων θέσεων περί μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας, που αποτελούν βασικά στηρίγματα του αλυτρωτισμού”.

Να λοιπόν που ο γ.γ. του ΚΚΕ έρχεται μαζί με το “πατριωτικό” μπλοκ να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ενδοτικότητα στον αλυτρωτισμό. Και να αποδώσει έτσι αλυτρωτικές διαθέσεις στο σύνολό του πολιτικού φάσματος της ΠΓΔΜ, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε αδιάλλακτους και μετριοπαθείς της άλλης πλευράς, χωρίς ανάλυση των αντιθέσεων στη γειτονική χώρα, χωρίς μια ελάχιστη αναφορά στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, για τον οποίο ο μαρξισμός έχει δώσει ιστορικές μάχες. Και για να μην αφήσει περιθώρια παρανόησης, το τράβηξε ακόμα περισσότερο, διερωτώμενος “εάν η κυβέρνηση 'ξεφουρνίσει σε λίγο' και περίεργα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι για τη Θράκη”, κουβέντα που την άφησε να κρέμεται, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί και την οποία μόνο από ακροδεξιούς είχαμε ακούσει μέχρι τώρα.

Δεν αξίζει σχολιασμό η επιμονή του γραμματέα ότι το ΚΚΕ μένει σταθερό στην τίμια θέση του 1992, την οποία κονιορτοποίησε σε κάθε του λέξη. Θα αρκεστούμε σε μια επισήμανση: στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, μαζί με το ΚΚΕ και άλλα 102 κόμματα συμμετείχε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) όπως ακριβώς αναφέρεται στη λίστα (θέση 84) που δημοσιεύει η ιστοσελίδα 902.gr. Εκφράζει αλυτρωτισμό το όνομα του αδελφού κόμματος; Και πόσο διεθνισμό απέναντί του εμπεριέχουν αυτά που είπε στη Βουλή ο Δ. Κουτσούμπας για τις “ανιστόρητες θέσεις περί μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας" και τον αλυτρωτισμό;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL