Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.2°C22.0°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.5°C18.6°C
2 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C22.1°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.5°C20.2°C
2 BF 66%
Διεθνής η απομόνωση Κυριάκου για τον «ανένδοτο» στο Μακεδονικό (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής η απομόνωση Κυριάκου για τον «ανένδοτο» στο Μακεδονικό (Video)

Βαρύ το πλήγμα στην αξιοπιστία της Ν.Δ. στο εξωτερικό  η στάση της στο Μακεδονικό καθώς την απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στιγματίζει μετά την Handelblat και στο κύριο άρθρο της η Washington Post με τίτλο: «Αν ο πολυαναμενόμενος συμβιβασμός θυσιαστεί στον βωμό του εθνικισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, τότε θα είναι μια θλιβερή εξέλιξη για την διπλωματία». Ενώ Γερμανός Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Έλμαρ Μπροκ περιμένει τον Κυριάκο να επανέλθει.

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία μετά τη συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων στο ονοματολογικό, μεταδίδει η DW.Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt παρατηρεί ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες φάνηκε ότι επιτεύχθηκε λύση στο ονοματολογικό. «Όμως τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβάει χειρόφρενο. Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του Τσίπρα στη βουλή”

https://www.youtube.com/embed/_soqyaiGWP4

Θλιβερή εξέλιξη για την διπλωματία αν θυσιαστεί στο βωμό του εθνικισμού

Ενώ στο άρθρο της η Washington Post αναφέρει τα σοβαρά εμπόδια που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση στη συμφωνία.

«Στους μήνες που θα ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι και οι ιθύνοντες σε διεθνές επίπεδο οφείλουν να υποστηρίξουν τους ειρηνοποιούς σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα», γράφει σήμερα στο κύριο άρθρο της η Washington Post και προσθέτει: «Αν αυτός ο πολυαναμενόμενος συμβιβασμός θυσιαστεί στον βωμό του εθνικισμού και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, τότε θα είναι μια θλιβερή εξέλιξη για την διπλωματία και μια χαμένη ευκαιρία για την οποία και οι δύο χώρες ίσως μετανιώσουν πολύ σύντομα».

«…»  Πρόκειται για σοβαρά εμπόδια, ιδίως στην Ελλάδα, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για την συμφωνία. Η εθνικιστική αντιπολίτευση στη "Μακεδονία" εξέφρασε την δυσαρέσκειά της. Ο πρόεδρος της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ αρνήθηκε να την υπογράψει, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο δύο φορές, ώστε να υποχρεωθεί να υπογράψει», καταλήγει το κύριο άρθρο της Washington Post.

Επιπλέον ο Γερμανός ευρωβουλευτής,  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο υπάγεται και η ΝΔ) Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας στον ευρωπαϊκό ιστότοπο Euractiv, σχολιάζει ανοιχτά τη στάση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του Μακεδονικού, δηλώνοντας ότι τρέφει «μεγάλη κατανόηση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κ. Μητσοτάκης στο κόμμα του, εξαιτίας του τι συνέβη στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1992, του οποίου η κυβέρνηση κατέρρευσε λόγω της διαφωνίας για την ονομασία. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο και εκφράζει την ελπίδα να υπάρχει «θετικό αποτέλεσμα» στο τέλος.

Μόλις ένα χρόνο πριν άλλα έλεγε ο Κυριάκος…

«Ο κ. Λεβέντης μπορεί να είναι παλιός στην πολιτική, είναι, όμως, νέος σε αυτή την Αίθουσα και προφανώς δεν θυμάται ότι υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και όπως επικυρώθηκε για άλλη μια φορά μετά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Βουκουρέστι».

Σήμερα κάνει ανένδοτο ώστε να μην περάσει η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας που με στόμφο επικαλούνταν στις 11 Ιουλίου του 2017. Πώς να πληγεί βαρύτατα η αξιοπιστία του εντός και εκτός;

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL