Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Από το συνέδριο του Economist / Ευρωπαϊκό μήνυμα για εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το συνέδριο του Economist / Ευρωπαϊκό μήνυμα για εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους

Αλ. Τσίπρας και Β. Ντομπρόβσκιςστο Μέγαρο Μαξίμου

Μήνυμα για εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους απέστειλε η ευρωπαϊκή πλευρά μαζί με το ΔΝΤ από το συνέδριο του Economist, το οποίο άνοιξε τις εργασίες του χθες και ολοκληρώνεται σήμερα. Επί της ουσίας, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού «μπλοκ» των δανειστών, ήτοι Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ, έστειλαν το μήνυμα στη Γερμανία για ανάγκη εμπροσθοβαρούς αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, φτάνει στο τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αναφέρθηκε στα τρία κρίσιμα στοιχεία: την πετυχημένη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη συμφωνία στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα είναι «εμπροσθοβαρή μέτρα για να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», και τη συμφωνία για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, καθώς η χώρα «πρέπει να μείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά». Ο ίδιος συναντήθηκε αργότερα και με τον πρωθυπουργό, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει «Επισκέπτεστε τη χώρα σε μια στιγμή που γυρίζουμε σελίδα», είπε, προσθέτοντας ότι το τέλος του προγράμματος αποτελεί δίκαιη εξέλιξη για τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αναμένουμε τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος, που θα σημάνουν την οριστική και διαρκή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Κλ. Ρέγλινγκ: Το «βάρος» στην ελάφρυνση

Το «βάρος» των προσπαθειών για την Ελλάδα πέφτει τώρα στην ελάφρυνση του χρέους και όχι τόσο στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων είναι πολύ σημαντική. Όσον αφορά το μείγμα των μέτρων για το δανειακό προφίλ της χώρας μετά τον Αύγουστο, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Γ. Χουλιαράκης: «Μαξιλάρι» 17-18 δισ. για 20-22 μήνες

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τις επόμενες ημέρες εξέφρασε σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εκτιμώντας ότι ώς τις 21 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής συνθήκη για την έξοδο από το πρόγραμμα», είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι στη μεταπρογραμματική περίοδο πρέπει να πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις, όπως η σταθερή δημοσιονομική πολιτική με παράλληλη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού ασφαλείας, έναντι ενδεχόμενης αναταραχής στις αγορές, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες. «Η Ελλάδα δημιουργεί ένα cash buffer για τους επόμενους 20-22 μήνες. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 6,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο δεν μπορούν τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο λόγο παρά για την εξυπηρέτηση του χρέους. Έως το τέλος του προγράμματος εκτιμούμε ότι θα φτάσουν τα 17-18 δισ. ευρώ». Τέλος, αναφέρθηκε στην ελάφρυνση χρέους, αναφέροντας υπογραμμίζοντας ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και τονίζοντας ότι πρέπει να παραμετροποιηθούν έγκαιρα τα μέτρα για το επόμενο Eurogroup.

Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους χωρίς πολλά «αν» και «αλλά», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ Φ. Γκέρσον, προσθέτοντας ότι χρειάζεται εμπροσθοβαρής και ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Κομισιόν υποστηρίζει ένα σημαντικό πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος και προανήγγειλε τριμηνιαίες αξιολογήσεις μετά το πρόγραμμα, «όχι όμως πρόγραμμα». Η συζήτηση για την ενισχυμένη επιτήρηση θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, ανέφερε, εκτιμώντας πως η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει 2-3 χρόνια.

Μείωση φορολογικών συντελεστών

Ζήτησε να γίνει και ένα βήμα επιπλέον, πέραν όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα. Μίλησε για μείωση φορολογικών συντελεστών και για αύξηση δαπανών. Πρέπει πλέον να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, εξήγησε. Για το δημοσιονομικό περιθώριο είπε ότι υπάρχει ώθηση που μπορεί να δοθεί από την παραγωγικότητα, από τη συλλογή εσόδων και από το ασφαλιστικό. Αυτά τα πεδία θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό περιθώριο 7% του ΑΕΠ και μετά το 2022, είπε, ενώ, λόγω τού ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται στο 2%, για κάθε χρονιά μετά το 22 θα δημιουργείται χώρος για ελαφρύνσεις 0,5% Μίλησε για τα 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών προς το Δημόσιο, και για μόνο 10 με 20 δισ. ευρώ που είναι πραγματικά εισπράξιμα.

Χρειάζεται μια δίκαια συμφωνία για το χρέος και την Ελλάδα, είπε από την πλευρά του ο Φρ. Ντρούντι, εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ενώ σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ESM κ. Τζιαμαρόλι.

"Bild": Ελάφρυνση και «μαξιλάρι» εκατομμυρίων

Ελαφρύνσεις του χρέους και «μαξιλάρι» δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα σχεδιάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως έγραψε χθες η «Bild» επικαλούμενη εμπιστευτικό έγγραφο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή της.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τα παλαιά δάνεια από τον προσωρινό EFSF που θα παραταθούν κατά τουλάχιστον τρία χρόνια και τα επιτόκια αυτών των δανείων θα μειωθούν, ενώ η Ελλάδα θα λάβει περί τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα.

ESM: "Πράσινο φως" για το 1 δισ.

Την έγκριση της εκταμίευσης 1 δισ. προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανακοίνωσε χθες ο ESM. «Με ικανοποίηση σημειώνω ότι η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποίησε όλη την απαιτούμενη πρόοδο στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε , η χρηματοδοτική στήριξη του ESM προς την Ελλάδα θα αγγίξει τα 46,9 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά διαθέσιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL