Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Όταν Μακρονησιώτες κέρδιζαν χωροφύλακες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Όταν Μακρονησιώτες κέρδιζαν χωροφύλακες!

Στο κολαστήριο της Μακρονήσου, εκεί που κατά την ανεξίτηλη φράση του Μ. Λουντέμη «σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι», εκτοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, οι οποίοι, κατά τον Σ. Κατιρτζόγλου, σπρώχνανε τη ζωή, αλλιώς θα χάνανε τα μυαλά τους. Η δημιουργική απασχόληση ήταν σωτήρια.

Ανήσυχα πνεύματα, καλλιτέχνες και αθλητές προσπαθούσαν να βρουν χρόνο να καλλιεργήσουν εκείνο που αγαπούσαν. Ανάμεσά τους και οι ποδοσφαιριστές. Αρνούμενοι να υπογράψουν δηλώσεις και να υποκύψουν στα κελεύσματα των νικητών του Εμφυλίου, υπηρετούσαν στα τάγματα σκαπανέων, κάτω από σκληρές συνθήκες.

Είχαν φτιάξει ισχυρές ποδοσφαιρικές ομάδες, αφού στις τάξεις τους βρίσκονταν παίκτες πρώτης γραμμής όπως οι Γιώργος Δαρίβας, Διονύσης Γεωργάτος, Αντώνης Παπαντωνίου, Γιώργος Πατηνιώτης, Νίκος και Κώστας Λιάρος, Νίκος Πολίτης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κώστας Ιωαννίδης και πολλοί άλλοι.

Το καθεστώς, σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας της Μακρονήσου, οργάνωσε ποδοσφαιρικές συναντήσεις, κυρίως με αθηναϊκά και πειραιώτικα σωματεία. Ιστορικές θεωρούνται οι νίκες των εκτοπισμένων ποδοσφαιριστών της Μακρονήσου επί του Ολυμπιακού με 2-1 (γήπεδο Λ. Αλεξάνδρας, 26.1.49), καθώς και επί του Παναθηναϊκού με 1-0 (γήπεδο Λ. Αλεξάνδρας, 27.11.49). Ισοπαλίες σημείωσαν οι Μακρονησιώτες με τον Απόλλωνα Αθηνών (2-2) και με την Α.Ε. Μοσχάτου (3-3), ενώ πέτυχαν νίκες με ευρύτατα σκορ επί μικρότερων ομάδων, όπως επί του Ολυμπιακού Λαυρίου (5-0) και επί της μικτής Λαυρίου (4-0).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποδοσφαιρική συνάντηση του Α’ τάγματος Μακρονήσου με την ομάδα της Αστυνομίας Πόλεων, σε ατμόσφαιρα... «αθλητικής εγκαρδιότητος», σύμφωνα με τον τύπο της εποχής. Οι Μακρονησιώτες κερδίζουν με 4-1!

Σύμφωνα με όσα έχουν αναδείξει ο δικτυακός τόπος xyzcontagion.wordpress.com και ο Ιός της Εφημερίδας Ελευθεροτυπία, αντιστασιακοί ποδοσφαιριστές είχαν συγκροτήσει ομάδες στην ΕΠΟΝ Πειραιά και στην ΕΠΟΝ Αθήνας, με τις οποίες έπαιζαν ο Ανδρέας Μουράτης και άλλα γνωστά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον λοχαγό του ΕΛΑΣ Νίκο Γόδα, ο οποίος εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας στις 19.11.48, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Στις αναφορές για το ποδόσφαιρο της εποχής, θίγεται και ένα λεπτό ζήτημα: στα χρόνια της κατοχής ελάχιστες ομάδες διατήρησαν στοιχειώδη δραστηριότητα. Ποδοσφαιριστές ομάδων που είχαν αδρανοποιηθεί πύκνωσαν τις γραμμές των πιο δραστήριων σωματείων. Μετά την Απελευθέρωση, οι μικρές ομάδες ζήτησαν πίσω του παίκτες τους, αλλά η ΕΠΟ τους κατακύρωσε στις νέες τους ομάδες. Έτσι ευνοήθηκαν και ισχυροποιήθηκαν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος και σχεδόν εξαφανίστηκαν προκατοχικές ομάδες, κυρίως του Πειραιά, όπως ο Αρίωνας, ο Ατρόμητος, ο Κεραμεικός και ο Θησέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL