Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο πρωθυπουργός για οικονομία και ελληνοτουρκικά / Σχέδιο από τον Σεπτέμβριο για να σταθεί η χώρα στα πόδια της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρωθυπουργός για οικονομία και ελληνοτουρκικά / Σχέδιο από τον Σεπτέμβριο για να σταθεί η χώρα στα πόδια της

Για "απαράδεκτη ενέργεια" εκ μέρους της Τουρκίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εδώ και σχεδόν τρεις μήνες χωρίς κατηγορίες. "Όσο φτάνουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο" ανέφερε τονίζοντας ότι το κρίσιμο είναι η ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε με μεγάλη σαφήνεια πως ποτέ δεν υποσχέθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο την άμεση επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. "Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο, γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία" επισήμανε.

"Δεν ξέρω τι κατάλαβε ο κ. Ερντογάν απ' αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν", τόνισε, προσθέτοντας πως αυτό που του είπε ήταν πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες, ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

"Γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (σ.σ.: στην επίσκεψή του στην Αθήνα) σ' εμένα στην κατ' ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;" διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. "Μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης;" πρόσθεσε.

Μικρή σημασία έχει η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ

Αναφερόμενος στα ζητήματα της εξόδου από τα Μνημόνια, του χρέους και του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αξιοπιστία της λύσης την 21η Ιουνίου θα κριθεί από τις αγορές, καθώς αυτές θα κάνουν τους υπολογισμούς τους και θα δουν αν αυτή η λύση θα είναι ικανή "να κάνει αγοράσιμα τα ελληνικά ομόλογα και κυρίως το δεκαετές".

"Έχουμε φτάσει στο τέλος και πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στον λίγο χρόνο που απομένει το τρίτο πρόγραμμα" τόνισε σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ. "Αν έχει μια αξία, είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος" συμπλήρωσε.

Ελαφρύνσεις το επόμενο διάστημα

Απαντώντας σχετικά με το εάν θα αναθεωρηθεί η μείωση των συντάξεων το 2019, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων προσθέτοντας ότι θα ήταν το χειρότερο δυνατό μήνυμα που θα μπορούσε να δώσει αυτή τη στιγμή στους εταίρους.

Ωστόσο, επισήμανε ότι τα δεδομένα σήμερα δίνουν τη δυνατότητα, με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι υψηλά, να υπάρξει το επόμενο διάστημα πολύ σοβαρός δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν ελαφρύνσεις. Επιπλέον μίλησε για ένα "πολύ σοβαρό σχέδιο" από τον Σεπτέμβριο, εάν επιτευχθεί η συμφωνία και η καθαρή έξοδος, ώστε να σταθεί ξανά η χώρα στα πόδια της.

Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL