Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: Με τη συμφωνία αίρουμε κάθε προσπάθεια οικειοποίησης της Ιστορίας μας (Video)

«Η συμφωνία για το Μακεδονικό θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία όταν έρθει στη Βουλή» εκτίμησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή εφ όλης της ύλης στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για το Μακεδονικό ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας» ενώ όπως δήλωσε δεν φοβάται αλλά σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια» ενώ αναρωτήθηκε «για ποιό λόγο να κρατήσουμε αυτή τη πληγή ανοικτή;»

Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. για μυστική διπλωματία, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «Δεν υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης. Δεν έγινε τίποτα πίσω από κλειστές πόρτες & με κλειστά χαρτιά. Η συμφωνία θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία. Υπάρχουν βουλευτές και κόμματα θετικά προς τη συμφωνία» ενώ κάλεσε όποιον «έχει αμφιβολία για τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, να καταθέσει πρόταση μομφής».

Αποσαφήνισε επίσης τους λόγους που προτιμά το «Βόρεια Μακεδονία» αντί για το αμετάφραστο «Σεβέρνα Μακεντόνιγια» διότι όπως είπε οι δύσχρηστοι όροι απαλείφονται στην καθημερινή χρήση της γλώσσας.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι «η συμφωνία δεν αναγνωρίζει Μακεδονικό έθνος, αναγνωρίζει μόνο το δικαίωμα των γειτόνων μας στον αυτοπροσδιορισμό».

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χαρακτήρισε «απαράδεκτή ενέργεια τη κράτηση τους, από την Τουρκία. Δεν συνάδει με την καλή γειτονία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την οικονομία ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πετύχαμε τους στόχους μας με μεγάλες θυσίες. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατευθούν οι πιο αδύνατοι».

«Τα πλεονάσματα μας δίνουν χώρο για φοροελαφρύνσεις στα μεσαία στρώματα» είπε προσθέτοντας ότι στόχος μας να πάρουμε λύση για το χρέος. Όπως ανέφερε η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έχει μικρή σημασία. Σημασία έχει η στάση του για την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος κλείνοντας τη συνέντευξη προσδιόρισε τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας διότι η χώρα μετά τα επιτεύγματα στην οικονομία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. «Έχω πολιτικό σχεδιασμό. Η χώρα χρειάζεται σημαντικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα» είπε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται «μια ουσιαστική συνταγματική μεταρρύθμιση. Η συζήτηση αυτή θα ανοίξει μετά την έναρξη της νέας περιόδου στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο από το καλοκαίρι, όπου θα καταθέσουμε τις θέσεις μας».

Συντάκτης: avgi.gr

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια