Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμφωνία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας / Μεγάλη διπλωματική νίκη - μεγάλη ιστορική ευκαιρία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμφωνία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας / Μεγάλη διπλωματική νίκη - μεγάλη ιστορική ευκαιρία (Video)

Η 12η Ιουνίου είναι μια μέρα που θα μείνει στην Ιστορία, αφού έπειτα από 25 χρόνια το ζήτημα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ λύνεται με μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους βόρειους γείτονές μας. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έκλεισαν χθες και τις τελευταίες εκκρεμότητες ανάβοντας το πράσινο φως στην προβλεπόμενη διαδικασία για την ενταξη της γείτονος στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία της, "Severna Makedonija". Μια συμφωνία που ανοίγει πόρτα στο μέλλον, στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια με την αδράνεια και τους εθνικιστικούς παροξυσμούς έσπειραν μίσος, αλυτρωτισμούς και επικίνδυνους αναθεωρητισμούς.

Σημαντικό ιστορικό βήμα

Είχε προηγηθεί η επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, με τον Ζ. Ζάεφ να δηλώνει στον Αλ. Τσίπρα ότι αποδέχεται τη συμφωνία, σε συνέχεια της ωριαίας συζήτησης που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια μετέβη στο προεδρικό μέγαρο συνοδευόμενος από τον Δ. Τζανακόπουλο προκειμένου να ενημερώσει πρώτο τον Πρ. Παυλόπουλο προτού επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.

https://www.youtube.com/embed/QLJug41wwDQ

"Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα τη συμφωνία, που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα" είπε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για μια "καλή συμφωνία", η οποία καλύπτει, όπως συμπλήρωσε, όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και βεβαίως προϋποθέσεις που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Ως "σημαντικότερο όλων" χαρακτήρισε το γεγονός ότι με αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται, κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

"Σεβασμός της Ιστορίας και του διεθνούς δικαίου"

"Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε. Από αυτό θα κριθεί και η τελική συμφωνία, η οποία θα έρθει την εποχή εκείνη, εφόσον έχει τηρήσει τα υπεσχημένα" σημείωσε ο Πρ. Παυλόπουλος. "Από εκεί θα φανεί", συμπλήρωσε, "από τις αλλαγές που θα έχουν γίνει, εάν θα τηρηθεί από το γειτονικό μας κράτος όλη αυτή η δέσμευση την οποία τώρα αναλαμβάνει".

Επιπλέον υπογράμμισε ότι ο σεβασμός της Ιστορίας, "που τόσο καιρό είχε κακοπάθει από τη γειτονική μας χώρα -για να είμαστε ειλικρινείς και από την ανεύθυνη στάση ορισμένων ηγετών της", είναι ένα καλό διαβατήριο ειδικά για την περαιτέρω πορεία της. "Δεν ήταν μόνο μια παραβίαση βασικών αρχών που αφορούν το διεθνές δίκαιο το να διεκδικείς την κληρονομία της αρχαίας Μακεδονίας του Φιλίππου και του Αλέξανδρου" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αυτό οδηγούσε σε μια γελοιοποίηση και τους ηγέτες αυτού του κράτους, "την οποία εμείς δεν θέλουμε". "Θέλουμε", συμπλήρωσε, "καλή γειτονία και η καλή γειτονία ξεκινάει από τον σεβασμό της Ιστορίας και του διεθνούς δικαίου".

Διάγγελμα: Οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό

Για "μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία" έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του προς τους Έλληνες πολίτες παρουσιάζοντας εκτενώς τα βασικά σημεία της συμφωνίας (βλ. σελίδες 4-5) και υπογραμμίζοντας πως "μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό". "Προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί, αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων" είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση "υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια". "Κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως με τη συμφωνία αυτή "η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή".

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε υπερήφανος και τόνισε πως "πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εσωτερικούς υπολογισμούς, σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε υπερήφανοι. Όχι μόνο για την Ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά, που με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας, αλλά και αξιών".

ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Προς ειδική συνεδρίαση της Βουλής

* Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ * Χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. *Στο τέλος η κύρωση από την ελληνική Βουλή

Αφού ολοκληρώθηκε η ενήμερωση των πολιτικών αρχηγών, χθες, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ν. Βούτση να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές, πιθανότατα την Παρασκευή. Στη συνέχεια η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών. Για το σαββατοκύριακο μίλησε ο Ζ. Ζάεφ, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει κλειδώσει έως την ώρα που έκλεινε η "Α".

Έπειτα θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή των γειτόνων μας. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας", με την Ε.Ε. στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ για ένταξή της στον οργανισμό. Και οι δύο αυτές προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης, που κατοχυρώνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων, όπως διευκρίνισε ο Αλ. Τσίπρας. Αυτό προϋποθέτει βέβαια το δημοψήφισμα στη Βόρεια Μακεδονία.

"Με απλά λόγια, εφόσον η συνταγματική αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει, τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε." σημείωσε. Τέλος, η Ελλάδα θα κυρώσει τη σύμβαση στο ελληνικό κοινοβούλιο θέτοντάς την σε ισχύ, καθώς και το πρωτόκολλο ένταξης των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL