Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σταύρος Καπάκος: Στηρίζοντας σήμερα τον ΕΔΟΕΑΠ, ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ενημέρωσης (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Καπάκος: Στηρίζοντας σήμερα τον ΕΔΟΕΑΠ, ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ενημέρωσης (Video)

https://www.youtube.com/embed/bvsRw49c5Ws

"Κοινός στόχος όλων των Ενώσεων Συντακτών και γενικότερα των Ενώσεων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης είναι η διάσωση, η στήριξη και η διευρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αγκαλιάζει, όχι μόνο τους δημοσιογράφους και ορισμένους διοικητικούς αλλά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Με την ψήφιση του νόμου 4498/17 για τον νεο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος είναι προϊόν ευρείας διακομματικής σύμφωνίας, έγινε ένα αποφασιαστικό βήμα παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες σε επιμέρους ρυθμίσεις.

Σήμερα έπειτα απο αξίωση της τρόικας, με πρόσχημα την λανθασμένη γνωμοδότηση της Eurostat, για την οποία κινούμαστε προκειμένου να αλλάξει καθώς ο ΕΔΟΕΑΠ δεν επιβαρύνει ούτε κατα ένα ευρώ το δημόσιο, μπαίνει ένα νέο εμπόδιο, η χορήγηση του 2% επι του τζίρου, αποκλειστικά στον τομέα της υγείας. Είναι μάλιστα απορίας άξιον πως τίθεται αυτή η αξίωση ενώ συνολικα δεν αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα για το ταμείο. Με άλλα λόγια τα χρήματα απο τις εισφορές για την υγεία , την επικούρηση και την εισφορά επι του τζίρου παραμένουν ίδια με μια μικρή μείωση των εισφορών για την επικούρηση στο μέλλον. Επομένως η αξίωση της τρόικας, καθ´ υπόδειξη ορισμένων εργοδοτών, στοχεύει στην απαξίωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Δεν συμφωνούμε με την ρύθμιση για την δέσμευση του 2% αποκλειστικα για την υγεία, αν πρέπει ωστόσο να γίνει αποδεκτή, για λόγους υπέρτερου συμφέροντος της χώρας, όπως το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε απο κοινού οι Ενώσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, που στήριξαν τον ΕΔΟΕΑΠ, οτι αυτή θα αλλάξει μόλις η χώρα έχει την δυνατότητα. Θετικό είναι το οτι δεν μειώνονται περαιτέρω οι παρεχόμενες συντάξεις ενώ η εφαρμογή του άρθρου 96 για τις νέες συντάξεις ξεκινά απο 1ης Ιουλίου και μόνο για το διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή. Τα πρώτα στοιχεία των εισροών είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν οτι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων. Οι εισπράξεις είναι περισσότερες απο τη συνταξιοδοτική δαπάνη. 

Οι Ενώσεις δεν πρόκειται να παίξουν τον ΕΔΟΕΑΠ κορώνα γράμματα, θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους γιατί είναι το παιδί τους, περισσότερο τώρα με την νέα του μορφή αρχίζει να μπουσουλάει. Δεν εγκαταλείπεις το παιδί σου την ώρα της δοκιμασίας. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι. 

Στηρίζουμε και διευρύνουμε τον ΕΔΟΕΑΠ σήμερα για να μπορούμε να τον βελτιώσουμε αύριο. 

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση ενός κλασικού της τακτικής:«για να κερδίσεις έναν πόλεμο πρέπει να είσαι αλεπού και λιοντάρι». Όχι να υποδύεσαι τον λέοντα προς το υπουργείο Εργασίας, τις πολιτικές δυνάμεις, τον ΕΦΚΑ ακομη και τις Ενώσεις και να κάνεις την πάπια απέναντι στην τρόικα και ορισμένους εργοδότες, που υπονομεύουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η στηριξη και η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ ασφαλώς ικανοποιεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων στην ιατροφαμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση. Αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση. Η διεύρυνσή του όμως απαντά θετικά και σε ένα θεσμικό πρόβλημα, που συνδέεται με τον κοινωνικό ρόλο της Ενημέρωσης. Η ρύθμιση αυτή ως μια μικρή «θετική διάκριση» υπέρ της Ενημέρωσης συμβάλλει στην αναβάθμιση της κοινωνικής της λειτουργίας ως πυλώνα της δημοκρατικής διαδικασίας. 

Η ρύθμιση αυτή ενοποιεί το σύνολο των εργαζομένων στην Ενημέρωση σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης και απορρύθμισης απο την οποία δοκιμάζονται σκληρά οι εργαζόμενοι με μειώσεις αποδοχών ακόμη και πάνω απο 40%, μαζική ανεργία και σχέσεις εργασίας λάστιχο.

Η ενοποίηση των εργαζομένων θα συμβάλλει στην ρύθμιση του τοπίου της ενημέρωσης, σε συνδιασμό με τα μέτρα στήριξης του τύπου, τα οποία κύριοι της κυβέρνησης σας έχουμε δώσει απο τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά ακόμη αναμένουμε, και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 

Στόχος μας είναι η ενημερωση με αξιοπιστία, πλουραλισμο και δικαιώματα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΕΔΟΕΑΠ θα διεξαχθούν την Τετάρτη 13, Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στην έδρα του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στην Αθήνα (Γ. Σισίνη 18 & Ηριδανού – 1ος όροφος), καθώς και στα γραφεία του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 43 – 5ος όροφος) ώρες 09.00-19.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL