Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ο Γ. Λιάνης διαβάζει Γ. Ράλλη για την "εθνική μειοδοσία" της Ν.Δ. στο Μακεδονικό (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γ. Λιάνης διαβάζει Γ. Ράλλη για την "εθνική μειοδοσία" της Ν.Δ. στο Μακεδονικό (Video)

“Οι αδέξιοι χειρισμοί” αναφέροταν στον υπουργό Εξωτερικών κ. Σαμαρά. Ο κ. Ράλλης περιγράφει ότι ενώ είχε ακούσει τον κ. Σαμαρά να πανηγυρίζει στο ΣΚΑΙ ότι “πέτυχε να συμπληρώσει τον κύκλο των εθνικών θεμάτων” “μία μέρα αργότερα, όταν είδα την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών διαπίστωσα ότι σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά, η απόφαση εκείνη δεν εξασφάλιζε δυστυχώς την αποφυγή της ονομασίας με τη λέξη Μακεδονία”.

Καταλήγει ο Γ. Ράλλης λέγοντας: “Η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη σύσταση μιας επιτροπής διαιτησίας με το όνομα του προέδρου της Μπατεντέρ προκειμένου να καθορίσει τους όρους και τα προσόντα αναγνωρίσεως της περιοχής της Γιουγκοσλαβίας.”

"Οι αδέξιοι χειρισμοί" και η "εθνική μειδοσία"

“Η Ελλάδα δεν ζήτησε να μετέσχει με εκπρόσωπό της” η εκ των υστέρων υπόδειξη του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, ο Βασίλης Μποτόπουλος, (ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που δεν ήθελε ο κ. Μητσοτάκης). Η ελληνική κυβέρνηση επέμενε να αγνοήσει τον κ. Μποτόπουλο και τελικά η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε στις εργασίες της Επιτροπής. Πρόκειται περί τραγωδίας. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο υπουργοί Εξωτερικών ή Πρωθυπουργοί οποιασδήποτε ελληνικής κυβερνήσεως να απεμπόλησαν το δικαίωμα της χώρας να διορίσει εκπρόσωπό της. Αποτέλεσμα αυτού του πρωτοφανούς αδεξιότητας χειρισμού ήταν να εκδώσει η Επιτροπή το πόρισμά της με απούσα την Ελλάδα”.

Ο κ. Ράλλης, ο πρωθυπουργός σας κατηγορεί το γεγονός αυτό ως “εθνική μειοδοσία”, κατηγορεί δηλαδή την κυβέρνησή σας" πρόσθεσε ο κ. Λιάνης.

Αξιοσημείωτες ήταν οι αντιδράσεις του κ. Κουμουτσάκου, την ώρα που ο κ. Λιάνης διάβαζε το βιβλίο του τότε πρωθυπουργού της Ν.Δ., κ. Ράλλη. “Μα τι ακριβώς κάνουμε; τι συζητάμε; πρόκειται περί αστειότητος”, “δεν τα ξέρετε καλά, δεν τα λέτε καλά”, “να φέρνουμε βιβλία να διαβάζουμε”...

Λογικό να ενοχληθεί ο κ. Κουμουτσάκος στην υπενθύμιση της Ιστορίας που καθόλου δεν θέλουν να θυμούνται στη Ν.Δ. όπως και τις σοβαρές ευθύνες του Αν. Σαμαρά στο “Μακεδονικό”.

https://www.youtube.com/embed/VcDFwZBlWAE

Συγκεκριμένα, στην «Επιτροπή Μπαντεντέρ» συμμετείχαν πρόεδροι Συνταγματικών Δικαστηρίων χωρών της ΕΚ (Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Βελγίου, Ιταλίας) και ζήτησε να συμμετάσχει, λόγω προφανούς εννόμου συμφέροντος, και η Ελλάδα. Επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητήθηκε από την Επιτροπή η συμμετοχή του τότε Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας Βασίλη Μποτόπουλου.

Όμως η τότε κυβέρνηση, ο συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος σε άρθρο του στο The Caller, θεωρώντας το συγκεκριμένο ανώτατο δικαστή persona non grata, αρνήθηκε τη συμμετοχή του και αντιπρότεινε έναν Αντιπρόεδρο του ίδιου Δικαστηρίου, που δεν έγινε δεκτός από την Επιτροπή. 

Επιπλέον ο συνταγματολόγος  σημειώνει ότι: “Επιβαρυντική της κατάστασης ήταν και η παρατεταμένη επίσημη ελληνική διγλωσσία, αφού επί του θέματος υπήρχε για μήνες ανοιχτή διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά. Το ζήτημα τελικά «λύθηκε» με την αντικατάσταση/αποπομπή του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά εν τω μεταξύ το κακό είχε γίνει, τόσο όσον αφορά τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, όσο και ως προς την επικράτηση των συναισθηματικών εξάρσεων επί των διπλωματικών χειρισμών”.

Κατ. Μπρέγιαννη

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΓΝΩΜΕΣ

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    EDITORIAL

    ΑΝΑΛΥΣΗ

    SOCIAL