Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
"Μακεδονικό" / Έφτασε η ώρα της συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μακεδονικό" / Έφτασε η ώρα της συμφωνίας

Το φινάλε μιας σύνθετης και δύσκολης διαπραγμάτευσης αναμένεται να επισημοποιήσουν σήμερα ο Αλ. Τσίπρας και ο Ζ. Ζάεφ ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας όσον αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Χθες το μεσημέρι, το τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου επιτέλους χτύπησε, με τους δυο πρωθυπουργούς να συνομιλούν σχεδόν μια ώρα, σε καλό κλίμα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Τσίπρας και Ζάεφ συμφώνησαν να υπάρξει νέο τηλεφώνημα σήμερα το πρωί προκειμένου οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές να ολοκληρωθούν και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ορίσουν το ραντεβού στις Πρέσπες όπου θα υπογραφεί η συμφωνία. Θα ακολουθήσει πιθανότατα διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η διαδικασία που πρέπει να γίνει από την πλευρά της ΠΓΔΜ - δημοψήφισμα, συνταγματικές αλλαγές, επικύρωση από τη Βουλή της γείτονος- ώστε μέσα στο φθινόπωρο η συμφωνία να έρθει και να επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή.

Έγινε το αποφασιστικό βήμα

Η απόσταση ανάμεσα στις δυο πλευρές φαίνεται πως έχει διανυθεί από την πλευρά των Σκοπίων, κάτι που ανέμενε άλλωστε η ελληνική πλευρά έχοντας ξεκαθαρίσει ήδη από την Παρασκευή πως τα βήματα που μένουν αφορούν την ΠΓΔΜ. Ως αποφασιστικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για την επίλυση του ονοματολογικού, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Όπως τόνισε, στόχος είναι η συμφωνία που θα υπάρξει να μπορεί να επιβιώσει στον χρόνο, να γίνει δεκτή από τους λαούς και να είναι κέρδος και για τις δυο πλευρές. Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σήμερα, κάνοντας λόγο για την καλύτερη συμφωνία που έχει καταφέρει ελληνική κυβέρνηση.

Προαναγγελία Ζάεφ

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, σήμερα, ανήγγειλε και ο Ζ. Ζάεφ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων. "Από την αρχή των διαπραγματεύσεων είχα εκφράσει την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Αυτό που μπορώ να σας πω αποκλειστικά είναι πως αύριο (σ.σ. σήμερα) πιθανότατα η αισιοδοξία μου αυτή θα υλοποιηθεί" ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό "Telma". Άλλωστε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συγκάλεσε το μίνι υπουργικό συμβούλιο στα Σκόπια, το οποίο συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με θέμα τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Τούτων δοθέντων και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Αθήνα και Σκόπια έχουν καταλήξει στο όνομα -ένα εκ των Gorna, Nova και Severna Makedonija, με το τελευταίο να θεωρείται "φαβορί"-, στις συνταγματικές αλλαγές, τον τερματισμό του αλυτρωτισμού από πλευράς της ΠΓΔΜ, την αναγνώριση των συνόρων καθώς και το erga omnes τόσο για εσωτερική όσο και για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Σκοπίων έθετε μέχρι τελευταία στιγμή ζητήματα για το περιεχόμενο του erga omnes, με τον Ν. Κοτζιά ωστόσο να υπογραμμίζει πως και αυτό θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο που έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά. Όπερ σημαίνει, ένα όνομα, για παράδειγμα "Severna Makedonija", έναντι όλων, με αναγραφή στα έγγραφα, τόσο στα διεθνή, όπως τα διαβατήρια, όσο και τα εσωτερικά, τα οποία στην ουσία δεν έχουν άλλη χρήση από τα διεθνή, όπως οι ταυτότητες. "Το erga omnes λύθηκε με τρόπο που σέβεται την ταυτότητα των ανθρώπων της φίλης βόρειας χώρας. Δεν μπορεί στο τέλος της ιστορίας να είναι δυο διαφορετικά ονόματα", είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας πως, μέχρι και τη σημερινή κυβέρνηση, η ελληνική διπλωματία διαπραγματευόταν "κοινή διεθνή χρήση" και όχι erga omnes και για εσωτερική χρήση.

"Μακεδονική" γλώσσα χωρίς σύνδεση με την αρχαία Μακεδονία

"Τη συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Όσον αφορά στη γλώσσα διευκρίνισε ότι από το 1977 έχει αναγνωριστεί ως "μακεδονική", με τις ελληνικές κυβερνήσεις έως το 2010 να μην θέτουν θέμα στον ΟΗΕ ή στο ISO, υπογραμμίζοντας όμως πως στο πλαίσιο της συμφωνίας προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα "δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες". "Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ποια ονόματα πρότεινε τελικά η Ν.Δ;

Παράλληλα, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που "κουνάει το δάχτυλο", τόνισε πως από τότε που προέκυψε το κράτος της ΠΓΔΜ η Ν.Δ. έχει κυβερνήσει με επτά υπουργούς. "Αυτοί οι υπουργοί έχουν διατυπώσει σχεδόν δυο ονόματα ο καθένας τους, συνολικά 14 με 15 ονόματα. Ρωτάμε εδώ και μέρες, ας μας πει η ίδια η Ν.Δ. ποια ονόματα διαπραγματεύτηκε και ποιο επιλέγει", σημείωσε θέτοντας τρία ερωτήματα:

Ντρέπονται γι' αυτά που διαπραγματεύτηκαν; Δεν ξέρουν ή δεν είναι σίγουροι μεταξύ τους; Δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία; "Μάλλον και τα τρία ισχύουν", τόνισε ο Ν. Κοτζιάς αποκαλύπτοντας πως εκείνοι που μιλούν για μυστική διπλωματία, ως κυβέρνηση, στο παρελθόν, έστελναν για διαπραγμάτευση τον επικεφαλής της ΕΥΠ. Αναφερόμενος στα περί "μπλόφας" το 2008 που ανέφερε ο Άδ. Γεωργιάδης, τόνισε: "Μας ακούει ο διεθνής παράγοντας και αξιολογεί την χώρα. Πόσο σοβαρή είναι αυτή η χώρα που διαπραγματεύεται και μετά λέει 'έκανα κόλπα';", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών "Τα καλαμπούρια είναι για τις παρέες στις ταβέρνες και όχι στην εξωτερική πολιτική. Εμείς δεν παίζουμε", συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας πως η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει στο όνομα "Μακεδονία - Σκόπια".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL