Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ν. Κοτζιάς: Το αποφασιστικό βήμα έγινε για μια συμφωνία προς όφελος και των δύο χωρών, αύριο το όνομα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: Το αποφασιστικό βήμα έγινε για μια συμφωνία προς όφελος και των δύο χωρών, αύριο το όνομα (Video)

«Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ένας ευθύς δρόμος, μια οριζόντια πορεία» εξήγησε στο κεντρικό δελτίο του ΚΟΝΤΡΑ., εξήγησε ο κ. Κοτζιάς προσθέτοντας ότι κάθε διαπραγμάτευση έχει σκαμπανεβάσματα. «Το θέμα είναι να λύνουμε τα προβλήματα». Η λογική της αδράνειας έχει αφήσει χώρο που καλύφθηκε από άλλες χώρες όπως Ρωσία, Τουρκία ενώ χρειάζεται οι δύο χώρες να προχωρήσουν στο μέλλον.https://www.youtube.com/embed/vJAYY4B8apY

«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Αυτή η χώρα πρέπει να βρεθεί κοντά μας σε μια αλληλεπίδραση που θα έχει και κοινό οικονομικό συμφέρον» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα η διπλωματία να αποφασίσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε κάνει κανένα πόλεμο και κερδίσαμε. Δεν πρέπει να ισοπεδώνεις την άλλη πλευρά, αλλά θέλουμε μια συμφωνία που θα πρέπει να επιβιώσει μέσα στο χρόνο και να γίνει αποδεκτή από τους λαούς».

Στη συμφωνία ξεκαθαρίζονται τα ζητήματα ταυτότητας, γλώσσας, αλυτρωτισμού και Ιστορίας

«Θέλω να έχω ένα λαό, φίλο» τόνισε ο κ. Κοτζιάς. «Στη Χαλκιδική τους θέλουν όλοι για τουρισμό ή για να καταναλώσουν και μετά κάνουν και διαδηλώσεις ότι δεν τους θέλουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/embed/5tD62-xEZwQ

«Αντιλαμβάνομαι τους ανθρώπους που αντιδρούν αλλά δεν έχουν δίκιο. Δεν πρόκειται να χάσουν την ταυτότητά τους» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας ότι «στη συμφωνία ξεκαθαρίζονται και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και της Ιστορίας» ενώ θα αποσαφηνίζεται και το θέμα της γλώσσας που είναι σλαβική. Για το θέμα της γλώσσας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είχε δοθεί από τον ΟΗΕ με απουσία της Ελλάδας από τις συζητήσεις.

Αύριο θα έχει ολοκληρωθεί και η επιλογή του ονόματος με το αυριανό τηλεφώνημα. Άνω, Βόρεια, ή Νέα Μακεδονία τα τρία ονόματα στο τραπέζι.

https://www.youtube.com/embed/p6LkVcffh58

Δεν κάνουμε καμία μυστική διπλωματία απάντησε στη Ν.Δ. σημειώνοντας ότι «δεν ξέρουν από διπλωματία στη Ν.Δ.», Δεν κάνουμε «κόλπα, ή καλαμπούρια» υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «τελειώσαμε με την κληρονομιά του Γκρουέφσκι ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου» και αυτό θα ξεκαθαρίζεται στη συμφωνία.  «Δεν θα υπάρχει κανένας αλυτρωτισμός» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "ατυχία" για τη χώρα που "δεν είχε αριστερή κυβέρνηση όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα» τονίζοντας ότι από το 1993 η Ελλάδα έχει ουσιαστικά υποχωρήσει σε σύνθετη ονομασία. Ειδικότερα για την Εκκλησία των Σκοπίων ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του που θα μετονομαστεί σε Εκκλησία της Αχρίδος με το παλαιότερο της δηλαδή όνομα.

"Αν αύριο λύσουμε όλα τα προβλήματα θα στηρίξουμε τη χώρα αυτή στον ευρωπαϊκό της δρόμο. Εμείς θα τους δώσουμε το διαβατήριο για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Απαντώντας στη Ν.Δ. και την κ. Μπακογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν βγάζει στη δημοσιότητα τα έγγραφα που φαίνεται τι είχαμε αποδεχθεί καθώς και αν υπήρχε το όνομα Μακεδονία ή όχι, για να μη γίνουμε "ρεντίκολο". Εγκάλεσε τη Ν.Δ. για άγνοια διπλωματίας και της υπέδειξε να επίδειξει σεμνότητα και να σταματήσει να ψεύδεται σε τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός της,  Ζόραν Ζάεφ. «Ήμουν εξαρχής αισιόδοξος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζάεφ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο των Σκοπίων σύμφωνα με την Καθημερινή.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL