Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Π. Σκουρλέτης: Δεκτές οι προτάσεις που υποστηρίζουν τον “Κλεισθένη Ι”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Δεκτές οι προτάσεις που υποστηρίζουν τον “Κλεισθένη Ι”

Ο ίδιος άλλωστε μίλησε για προωθούμενες τροποποιήσεις που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως τις 15 Ιουλίου. Ο υπουργός απέρριψε κάθε συζήτηση επί της πρότασης των περιφερειαρχών για απλή αναλογική με ένα γύρο, πλαφόν εισόδου και διοίκηση για την πρώτη παράταξη εφ’ όσον συγκεντρώσει το 42%.

“Δεν συζητάμε για απλή αναλογική με ένα γύρο σε μια λογική ότι ο πρώτος που θα εκλεγεί θα είναι αυτομάτως περιφερειάρχης ή δήμαρχος”, τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας: “Δίνουμε την δυνατότητα για δυο γύρους, ώστε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να έρχονται οι αναγκαίες συνθέσεις σε μια γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερον περιφερειάρχη και δήμαρχο στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων”.

Για σχέδιο νόμου που προσδοκά να λειτουργεί ως “παιχνίδι εξουσίας”, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστός εξερχόμενος της σύσκεψης. “Δυστυχώς, παρότι σήμερα ήρθαμε με προτάσεις με διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά”, σχολίασε ο Κ. Αγοραστός θυμίζοντας ότι η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει στον υπουργό πρόταση για την μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, αλλά και σειρά προτάσεων επί του νομοσχεδίου “Κλεισθένης Ι”.

Στις επιμέρους αλλαγές του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η αύξηση του αριθμού υποψηφίων ανά συνδυσμό σε ανώτερο ποσοστό από το +10% των εδρών. Επίσης, αποσύρεται η σταυροδοσία σε υποψήφιο άλλης περιφερειακής ενότητας από αυτήν που ο εκλογέας είναι εγγεγραμμένος. Τέλος εξετάζεται σε περίπτωση που οριστεί αντιπεριφερειάρχης από άλλο συνδυασμό, αυτός να έχει την σύμφωνη γνώμη της παράταξης με την οποία κατήλθε στις εκλόγές.

ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL