Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Γαλλία: Ιστορίες με μετανάστες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία: Ιστορίες με μετανάστες...

Της Ελένης Τσερεζόλε

Ο Μαμουντού Γκασαμά έγινε πλανητικός ήρωας στη Γαλλία με την αναρρίχησή του, το περασμένο Σάββατο, σε πολυκατοικία στο 18ο Διαμέρισμα του Παρισιού για να σώσει ένα τετράχρονο παιδί που κρεμόταν στο περβάζι της βεράντας διαμερίσματος του 4ου ορόφου. Ο 22χρονος νέος, μετανάστης από το Μάλι, γινόταν δεκτός την επόμενη ημέρα από τον Πρόεδρο Μακρόν στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων. Εκεί ο Γάλλος Πρόεδρος του ανακοίνωνε την απόκτηση της γαλλικής υπηκοότητας και μια θέση στο Πυροσβεστικό Σώμα. Και μπορεί ορισμένοι να επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την αλήθεια του κατορθώματος του Γκασαμά, ωστόσο αυτό ήταν απολύτως πραγματικό. Και ξεχωριστό.

Γιατί η πραγματικότητα για όσους δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά στη χώρα είναι διαφορετική. Και σκληρή. Όπως και η πραγματικότητα εκείνων που τους στηρίζουν στον δύσκολο αγώνα τους. Όπως η Μαρτίν Λαντρί, 73 ετών, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας και μέλος της Εθνικής Ένωσης Συμπαράστασης στα σύνορα στους ξένους, που βρίσκεται στο στόχαστρο, από το περασμένο καλοκαίρι, του περιφερειάρχη των Alpes - Maritimes με την κατηγορία ότι "διευκόλυνε την είσοδο δύο ξένων ανηλίκων σε παράνομη κατάσταση μεταφέροντάς τους πεζή".

Η "εγκληματίας" εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Νίκαιας έχοντας την υποστήριξη, ούτε λίγο ούτε πολύ, 22.000 μηνυμάτων. Η Λαντρί, που είναι από το 2011 παρατηρήτρια στα σύνορα με την Ιταλία, επανέλαβε ότι παρέλαβε δύο μικρούς από τη Γουϊνέα και ότι δεν τους μετέφερε από την Ιταλία, όπως την κατηγορούν. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, μάρτυρες περιέγραψαν τη μαρτυρική και απάνθρωπη συμπεριφορά που υφίστανται οι μετανάστες και ειδικά οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε αυτή την επαρχία. Στο τέλος, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της.

Εν όψει της τελικής απόφασης, στα μέσα Ιουλίου, αυτό το αίτημα είναι επιπλέον μία νίκη για όλους τους αλληλέγγυους που κατάφεραν να καταδικάσουν τρεις φορές τον περιφερειάρχη Ζορζ Φρανσουά Λεκλέρκ για παραβίαση του δικαιώματος ασύλου και παράνομη αποπομπή ξένων ανηλίκων προς την Ιταλία. Μετά την απόφαση της εισαγγελέα, ο Λαντρί άσκησε κριτική στην επιχειρηματολογία της, η οποία κατηγόρησε τις οργανώσεις και τη δικηγόρο της κατηγορούμενης ότι "παραπλάνησαν" τις αρχές. "Υπάρχει μια γενική πολιτική για τον εκφοβισμό όλων εκείνων που υποστηρίζουν τους μετανάστες" τόνισε η Λαντρί, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό "ζητάμε την κατάργηση του εγκλήματος της αλληλεγγύης". Η εισαγγελέας Βαλεντίν Βινές τόνισε από την πλευρά της ότι χρησιμοποιήθηκαν διάφορα τεχνάσματα για να γίνει πιστευτό ότι οι ανήλικοι βρίσκονταν ήδη στη Γαλλία, ενώ παρατήρησε ότι η Λαντρί ήταν ο "τελευταίος τροχός της αμάξης", σε αντίθεση με "παράγοντες που μετείχαν σε αυτά τα τεχνάσματα, δεν βρίσκονταν στο ξενοδοχείο".

Η δίκη, που είχε αναβληθεί τρεις φορές, ήταν η πρώτη ενάντια σε ένα μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας που παράλληλα είναι και εθελόντρια. Η δικηγόρος της ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο αντιπροσωπευτικό όργανο των δικηγόρων για να καταγγείλει τις επιθέσεις της εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση της υπεράσπισης: "Αν πείτε πράγματα που ενοχλούν, θα σας τσακίσουμε!". Από το 2015, τουλάχιστον 12 εθελοντές έχουν καταδικαστεί στη Νίκαια ή στην Εξ Αν Προβάνς σε πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης με αναστολή, ενώ την ίδια στιγμή οι αρχές επιχειρούν να περιορίσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Ιταλία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL